POP-ART

POP-ART

22. svibnja 2020.

Učenici 4. OG a razreda obrađivali su umjetnički pravac Pop-art u sklopu nastave likovne umjetnosti, koju predaje prof. Marija Jelkić. Kao kreativan zadatak, učenici su trebali urediti selfie u stilu Pop-arta, koristeći aplikaciju Marilyn.

Pop-art odnosno popular art, što u prijevodu znači popularna umjetnost, smjer je u likovnoj umjetnosti nastao 1950-ih godina u SAD-u. Smjer je inspiriran simbolima masovne popularne kulture te vrijednostima potrošačkog društva, poput stripova, reklama, televizije, filmova, filmskih zvijezda, rock glazbe itd. Karakteristike ovoga stila su suprotstavljanje emocionalnosti i intelektualnosti, jednostavni i svakodnevni prozori, jarke boje, stilizirani i plošni likovi prikazani na satiričan način. Umjetnici prihvaćaju reklamne konvencije toga doba i stavljaju ih u kontekst umjetnosti, inspirirani svojom neposrednom okolinom stvaraju djela koja se mogu opisati kao masovna, jeftina, popularna, mlada, duhovita, živahna i glamurozna. Neki od predstavnika ovoga smjera su Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Tom Wesselman, James Rosenquist, Richard Hamilton, David Hockney i Peter Blake.

Andy Warhol u Pop-art umjetnosti se istaknuo slikama najpopularnijih proizvoda i osoba, kojima je isticao američki konzumerizam u ponavljajućim prizorima ikona popularne kulture, kao što su  Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor i Elvis Presley te proizvoda kao što su Campbell juhe i Coca-Cola. Ovaj ekscentrični umjetnik svojevrsna je ikona Pop-arta, svoja je djela izrađivao u brojnim tehnikama, a bavio se i kiparstvom, dizajnom, filmom i glazbom.

Labina Đuranić, 4. OG a

Wordpress Gallery Plugin Free