PJEVAČKI ZBOR SREDNJE ŠKOLE VALPOVO SREBRNI NA DRŽAVNOM NATJECANJU

PJEVAČKI ZBOR SREDNJE ŠKOLE VALPOVO SREBRNI NA DRŽAVNOM NATJECANJU

18. svibnja 2019.

Na nedavno održanim 62. po redu Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži nastupio je i Pjevački zbor Srednje škole Valpovo. Glazbene su svečanosti zapravo državno natjecanje školskih pjevačkih zborova, a tradicionalno se održava u Varaždinu s ciljem promocije glazbenog stvaralaštva djece i mladih, poticanja stvaralaštva hrvatskih skladatelja i podizanja glazbene kulture mladih.

U velikoj koncertnoj dvorani HNK nastupila su 42 pjevačka zbora s više od        1 550 pjevača. U dva su se dana u Varaždinu  prikazala najvrednija ostvarenja rada pjevačkih zborova u Republici Hrvatskoj koji su se natjecali u pet kategorija.

Pjevački zbor naše škole nastupio je u kategoriji troglasnih mješovitih zborova srednjih škola, a plasirao se na drugo mjesto iza Pjevačkog zbora IV. Gimnazije ”Marko Marulić” Split, osvojivši srebrnu plaketu s 88,20 bodova. Svi su zborovi u kategoriji izvodili jednu zadanu skladbu te još 3-4 troglasne pjesme po slobodnom izboru, naravno a cappella.

Uvježbavanje natjecateljskog programa započelo je početkom drugoga polugodišta, a preduvjet za odlazak na Glazbene svečanosti hrvatske mladeži bio je kvalitetan nastup na natjecanju županijske razine u travnju. Koliko su učenici zainteresirani za skladno višeglasno pjevanje u zboru govori i činjenica da je nekoliko proba održano čak i nedjeljom u večernjim satima. Od ukupno 30 pjevača koliko ih je sudjelovalo u zboru Srednje škole Valpovo, značajan broj njih čine učenici prvoga razreda. Ovaj podatak ulijeva optimizam da ćemo i sljedeće školske godine ponovno imati kvalitetan pjevački zbor u našoj školi.

 

Mentor: Želimir Sušić, prof.