“PAMETNE ZAVJESE” NAJBOLJA SU PODUZETNIČKA IDEJA U RH

“PAMETNE ZAVJESE” NAJBOLJA SU PODUZETNIČKA IDEJA U RH

5. lipnja 2021.

Posljednja tri mjeseca učenici drugog razreda koji se školuju za zanimanje elektrotehničar sudjelovali su u projektu “Digitalni učenički inkubator”, a njihova je poduzetnička ideja u konkurenciji srednjih škola ocijenjena kao najbolja u Hrvatskoj!

Ekipa učenika u sastavu Dario Ament, Josipa Jurić, Michael Kovačić i Leon Milišić-Zečević, pod mentorstvom nastavnika Borisa Puljeka, u sklopu projekta preko online edukacija razvijali su svoju poduzetničku ideju koju su nazvali “Pametne zavjese”, a koja je među prijedlozima čak 103 projektna tima iz hrvatskih srednjih škola, prema odluci stručnog povjerenstva, osvojila prvo mjesto i nagradu od 8000 kuna te poklon-bon Školske knjige.

Kako je pojasnio njihov nastavnik mentor Boris Puljek, izum “Pametne zavjese” koristi fotonaponske ćelije koje su integrirane u zavjesu pa ona istovremeno i štiti od sunca i tu energiju pretvara u električnu. Time se omogućuje da neki objekti s velikim staklenim površinama te površine iskoriste i za proizvodnju električne energije. Taj su projekt učenici, prema uputama mentora, radili online u pet faza.

Valja podsjetiti da su projekt “Digitalni učenički inkubator” pokrenuli Školska knjiga, Institut za inovacije te Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment u svrhu poticanja učenika na kreativno promišljanje i osmišljavanja ideja i razvoja projekata i u izazovnim trenucima socijalnog distanciranja. Njegova je svrha bila aktivno poticati kreativno i apstraktno promišljanje, stimulirati poduzetnički duh i stvaranje vrijednosti, educirati učenike, ali istovremeno i promovirati timski rad i zajedništvo razreda te omogućiti učenicima da pokažu proaktivnost i odgovornost u izvannastavnim aktivnostima. “Digitalni inkubator” bio je namijenjen osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Izvor: Glas Slavonije