OBAVIJEST RODITELJIMA I UČENICIMA PRIJE POČETKA NASTAVE

OBAVIJEST RODITELJIMA I UČENICIMA PRIJE POČETKA NASTAVE

2. rujna 2020.

Poštovani učenici i roditelji,

zadovoljstvo mi je što vas mogu pozdraviti na početku nove školske i nastavne godine, iako u znatno promijenjenim okolnostima, u vrijeme trajanja epidemije uzrokovane COVIDOM-19.

Povratak u škole ključan je za odgoj i obrazovanje djece, a posebice za njihov emocionalni, kognitivni, socijalni i profesionalni razvoj. Unatoč navedenome, i dalje je potrebno pratiti epidemiološku situaciju i pridržavati se propisanih mjera. Stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  izradilo za škole posebne upute i preporuke vezane za virusnu infekciju COVID-19.

Škole su u obvezi pripremiti školski prostor te informirati roditelje i učenike o svim pojedinostima propisanih mjera. Cjeloviti je dokument dostupan na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva znanosti i obrazovanja kao i na web stranici Srednje škole Valpovo.

Kako bi vas što bolje pripremili za početak škole i olakšali vam snalaženje u propisima, izdvajamo bitno te vas molimo da ih obvezno pročitate i razgovarate s vašom djecom o važnosti pridržavanja propisanih uputa i postupaka tijekom dolaska i boravka u školi.

Srednja škola Valpovo je izabrala B- model (mješoviti model nastave), uzimajući u obzir sve specifičnosti škole, kao i uvjete rada (rad u dvije smjene, mješovita škola, različita strukovna zanimanja, 26 razreda, 450 učenika, veliki broj putnika i dr.). To znači da ćemo kombinirati nastavu u razredu i na daljinu s pravilnim izmjenama po tjednima i smjenama. Prvi tjedan nastave u školu polaze učenici prvih i trećih razreda, a on-line nastavu slušaju drugi i četvrti razredi. Drugi tjedan nastave u školu dolaze učenici drugih i četvrtih razreda, a on-line nastavu slušaju učenici prvih i trećih razreda, i tako s izmjena u kontinuitetu. Praktična nastava i vježbe redovito će se izvoditi u praktikumima, školskoj radionici i kod poslodavaca.

Raspored smo napravili tako da u svakom trenutku možemo u potpunosti nastaviti rad u učionicama ili prijeći u potpunosti na on-line nastavu, što će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Od Ministarstva uskoro očekujemo suglasnost za skraćenje nastavnog sata na 40 minuta kako bi između smjena dobili dovoljno vremena za dezinfekciju prostora. Ured za prosvjetu pri našoj županiji uputio je Ministarstvu objedinjene zahtjeve svih škola.

Razrednici će uskoro uspostaviti komunikaciju s razredom te dostaviti pravovremeno sve informacije vezane za početak nastave i raspored sati, a sve bitno može se pročitati na web stranici škole.

Iako pred nama stoje veliki izazovi, trebamo se ohrabriti i staviti u prvi plan obrazovanje i odgoj učenika. Više nego ikad moramo udružiti snage te zajedno s vama, našim nastavnicima, stručnim suradnicima i ostalim djelatnicima škole ustrajati u provedbi nastave uz istovremeno pridržavanja epidemioloških smjernica i uputa.

Srdačno vas pozdravljam!

Ravnateljica:

 Svjetlana Kalpić, dipl.ing.