NAŠI UČENICI NA FESTIVALU SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI U ZAGREBU

NAŠI UČENICI NA FESTIVALU SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI U ZAGREBU

1. rujna 2021.

Učenici 3. a OG razreda, koji su prošle školske godine sudjelovali u projektu My EuroVision: Petra Cvenić, Željka Kobzi, Lucija Huis, Patricia Pilav i Ivan Matijanić u pratnji profesorica Snježane Simić i Jasne Vuković, u utorak su, 7. 9.  posjetili Festival svjetske književnosti u Zagrebu.

Književna događanja odvijala su se u prostorima knjižare Fraktura pod pokroviteljstvom mreže inozemnih kulturnih instituta EUNIC, a sastojala su se od razgovora belgijske spisateljice, novinarke i gošće FSK-a Annelies Beck s nagrađivanim hrvatskim književnikom Dinom Pešutom i moderatorom. Među  gošćama i gostima festivala često su i neka od najvećih imena svjetske književnosti, uključujući i bjelorusku nobelovku Svetlanu Aleksijevič sa svojim romanom Rat nema žensko lice. U tu svrhu učenici su sastavili nekoliko pitanja za svakog od troje gostiju na engleskome jeziku. Pitanja su bila unaprijed pripremljena i poslana, zatim pročitana i pohvaljena kao vrlo kreativna i promišljena, što je rezultat pripreme pred odlazak na Festival, a gosti su dali svoje odgovore koji su bili poticaj za nastavak diskusije na domjenku u obližnjemu restoranu.

Razgovori su se vodili na hrvatskome i engleskome jeziku o književnim, ali i o društvenim temama poput vizije Europe i Europske unije u budućnosti.

Učenici i mentorice