MOBILNOST UČENIKA STRUKOVNIH ZANIMANJA U BRAGI, PORTUGAL

MOBILNOST UČENIKA STRUKOVNIH ZANIMANJA U BRAGI, PORTUGAL

7. prosinca 2022.

Kao dodatnu mobilnost u sklopu KA121 projekta iz 2021. organizirali smo mobilnost učenika strukovnih zanimanja u razdoblju od 13.11.-26.11.2022. Ovog puta odredište je bilo u Bragi, trećem po veličini gradu u Portugalu, sjeveroistočno od većeg Porta, a svih 10 učenika naših tehničkih smjerova bili su na stručnoj praksi u odličnim i adekvatnim tvrtkama. Za dobar odabir obratili smo se našem iskušanom partneru Bragamob s kojim smo imali i prije odličnu suradnju, a svakako su nam pomogli i u osmišljavanju slobodnog vremena učenika.

Na ovoj mobilnosti sudjelovali su učenici naših tehničkih smjerova – zadnja generacija elektrotehničara, po prvi put tehničari za elektroniku i naši CNC operateri. Iznimno nam je drago što smo uspjeli na mobilnost uputiti one koji prošle školske godine završili na rezervnoj listi jer u našoj školi svima želimo pružiti priliku za ovakvo iskustvo.

U predstavljanju učenika krenuti ćemo sa našim najmlađim učenikom Patrickom Ivkovićem iz 2. razreda koji je zajedno sa učenikom Marinom Petranovićem  ova dva tjedna proveo u tvrtki MCM (Mario da Costa Martins & Filho) osnovanoj 1897. godine. U svojim počecima tvrtka se bavila izradom kirurških instrumenata, umjetnih udova, ortopedske opreme, popravkom oružja te predmeta od lijevanog mesinga i željeza. Nakon modernizacije i prilagodbe modernom načinu života sada se bavi izradom dijelova za automobile, alate i druge djelatnosti. Učenik Lovro Pelivanović iz 4. razreda Elektrotehničara svoja dva tjedna je odradio u tvrtki Miguel Pereira – Eletricidade & Telecomunicações, specijaliziranoj za izradu električnih instalacija, instalacijom nacionalne i međunarodne telekomunikacije u sve vrste objekata. Uz mentora Filipa te ostale kolege Lovro je naučio osnovne radnje potrebne za ugradnju električnih instalacija u domove (ugradnja montažnih kutija, sklopki, utičnica, rasvjete itd.). U objektima u kojima je Lovro radio tokom svoje prakse bilo je stvarno jako puno posla, no Lovro se po vlastitim riječima uvijek vraćao vrlo zadovoljan obavljenim poslom, a ovim putem pohvaljujemo Lovru za dodatni trud i angažman oko svoje stručne prakse. Mateo Đurković iz 3. razreda Tehničar za elektroniku je uz svog mentora i vlasnika firme Equiprint uspio savladati osnove rada jedne prodavaonice uredskih pisaća i materijala. Kako uz prodaju dolaze obaveze popravka i održavanja printera, Matero je i to naučio i uz pohvale mentora naučio nešto novo i odradio svoje prvo radno iskustvo. Naši iskusni učenici i maturanti Bruno Mesić iz 3. CNC operater i Mihael Harambašić iz 4. Elektrotehničar su bili u tvrtki Labina Fundicao Injectada Lda koja je vodeća portugalska tvrtka u industriji tlačnog lijevanja od 1968. god. Tvrtka je specijalizirana za lijevanje aluminija pod pritiskom, kovanje, proizvodnju CNC kalupa i strojeva. Radili su sa mentorima Thiagom i Marcom na Fanuc upravljačkim jedinicama gdje su naučili nulirati predmet i postaviti ga pravilno s komparatorom. Uz pomoć mentora shvatili su kako funkcionira rad u velikom postrojenju. U radionici Plasma electronica naš učenik Tomislav Sabolić iz 3. razreda Tehničar za elektroniku uspješno je popravljao kućanske aparate, rastavljao pećnice, televizore, pegle, zamjenjivao PCB pločice i ostalo. Veliku ulogu u Tomislavovom snalaženju na poslu je utjecalo predznanje stečeno na školskim satima. Komentar Tomislava: “Na poslu je toliko zanimljivo da vrijeme jednostavno leti i nije dovoljno dug radni dan”. Učenici Marko Sabo i Ivan Šut te naša jedina učenica na ovoj mobilnosti Josipa Jukić svoju su stručnu praksu odradili u renomiranoj firmi Gereslux Magneticos, UNIP. Lda koja proizvodi male transformatore te ostale naponske izvore.

Svi učenici su na kraju svoje praktične nastave dobili certifikate koje će uvijek moći priložiti uz svoj životopis i pripisati si još jedno važno iskustvo u njihovom razvoju.

S njima ovoga puta su najveći dio vremena proveli mladi profesori Zoran Mrkonić i Dino Emes. Kada je u pitanju mobilnost ovakvog tipa učenici su opet pokazali svoju veliku odgovornost, posvećenost i trud te prema riječima mentora lako savladavanje novih izazova na poslu uz  poznato predznanje več stečeno na nastavi. Sve to još jednom potvrđuju i ocjene dane od strane mentora nakon pregleda učeničkih dnevnika stručne prakse gdje su zapisana zapažanja i nova iskustva učenika. Dodatno o radu učenika možete vidjeti na Facebook stranici projekta Erasmus+ akreditacija za strukovna zanimanjate kako smo proveli naše slobodno vrijeme.

Srednja škola Valpovo će sigurno nastaviti s ovakvim mobilnostima učenika i nastavnika svih stručnih smjerova te na taj način pojačati svoju nastavu i učiniti je što boljom za sve učenike sa našeg područja. U svemu ovome nam veliku nam podršku i pomoć pruža vodstvo naše škole, a ponajviše ravnateljica Svjetlana Kalpić, dipl.ing. Veliki posao odrađuje i naše računovodstvo jer su ovakvi projekti vrlo komplicirani i sa financijske i logističke strane.

Nastavnici: Krunoslav Vukelić, prof., Dino Emes, mag.ing.el., Zoran Mrkonić, mag.ing.el.

 

Wordpress Gallery Plugin Free