MILENIJSKO NATJECANJE IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

MILENIJSKO NATJECANJE IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

25. studenoga 2021.

Dorotea Ament, Ines Čvagić i Marta Podgoračan učenice 3. ekonomske pod mentorstvom profesorice Tatjane Andraković sudjelovat će na 3.  Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije koje organizira Ekonomski fakultet u Osijeku i Institut Andizet. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije međunarodno je natjecanje organizirano za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente iz Republike Hrvatske i inozemstva. Natjecanje je oblikovano prema pedagoškim i metodičkim standardima, a održava se u prosincu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Cilj je potaknuti na sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima za razvoj vještina, kritičko razmišljanje, kreativnost i unaprjeđivanje stečenih znanja. Natjecanjem se ostvaruje suradničko i društveno-odgovorno ponašanje svih obrazovnih skupina. Nastavnici i učenici srednjoškolskih obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj i izvan nje natječu se u kategoriji Kreativni kalendar. Teme koju su ponuđene u sklopu ove kategorije su: Mitologija, glagoljica i put svile. Naše učenice i njihova mentorica odlučile su se za izbor mitologija.  Mitološke priče dotiču arhetipska mjesta čovjekova života, a prenose mitološke prikaze borbe između dobra i zla. Od natjecatelja se očekuje maštovito rješenje o nasljeđenoj tradiciji, simbolici i običajima.  Natjecatelji Milenijskog natjecanja pozvani su ponuditi rješenje kroz jedan ili više sektora kreativne industrije koje odgovara na pitanje: Kako širiti mitologiju u novom mileniju?

Naš je tročlani  tim odlučio ponuditi rješenje u obliku edukativnog suvenira koji bi mitološke priče iz naših krajeva približio ljudima širom svijeta i na taj način se popularizirao kao turistički proizvod. Tako bi turisti ali i domicilno stanovništvo mogli upoznali junake i vile iz priča naših prabaka koje su se prenosile s koljena na koljeno kao dio našeg kulturnog naslijeđa. Takav edukativni suvenir je zanimljivo rješenje ali i uspomena na naše kulturno naslijeđe i tradiciju putem kojeg možemo mitske junake i vile s ovih područja ponovno oživjeti.

Učenice uz malu sugestiju mentorice put od ideje do finalnog proizvoda odlučile su predstaviti u obliku stripa u digitalnom alatu Book Creator.  Prezentacija ponuđenih rješenja bit će 02. prosinca putem platforme Zoom ili uživo na Ekonomskom fakultetu u Osijeku a našem timu poželimo svu sreću i što bolji plasman.

Cijeli digitalni strip od ideje do rješenja step by step možete pogledati putem linka: https://app.bookcreator.com/read/A2iyNLamRzGpJ8o6WbxpXg

Ukoliko zanimljiv strip želite spremiti u svoju digitalnu knjižnicu pozivni kod je YMTQPF8

Tatjana Andraković

Wordpress Gallery Plugin Free