MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

28. siječnja 2019.

U srijedu 23. siječnja 2019. godine učenici 3. OG a razreda su sa svojom razrednicom Marijom Jelkić, a na inicijativu knjižničarke prof. Martine Peranić obilježili Dan sjećanja na žrtve holokausta postavivši pano na temu “Dnevnik Anne Frank”.

Okupacija i nacistički teror prekidaju Anninu djevojačku bezbrižnost te ona naglo ulazi u svijet odraslih koji otvara brojne nedoumice i pitanja bez odgovora, a sve to saznajemo iz njezina dnevnika. Dnevnik je originalno napisan na nizozemskom jeziku i objavljen 1947. godine, a 2009. uvršten je u organizaciju Memory of the World Register koja čuva vrijednu dokumentaciju iz čitava svijeta. Dnevnik Anne Frank postao je simbolom ne samo šest milijuna Židova koje su ubili nacisti, već i svih ljudi koji su patili i pate zbog svoje rase ili svojih uvjerenja.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta je dan kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja jer je na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj.

 

Labina Đuranić, 3. OG a