MEĐUNARODNI DAN CRVENOG KRIŽA

MEĐUNARODNI DAN CRVENOG KRIŽA

8. svibnja 2020.

Međunarodni dan Crvenog križa obilježava se u cijelom svijetu 8. svibnja u znak sjećanja na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Henryja Dunanta (8. svibnja 1828. – 30. listopada 1910.).

Godine 1901. norveški parlament mu je dodijelio prvu Nobelovu nagradu za mir. Primljeni novac od Nobelove nagrade nije zadržao za sebe već ga je darovao Crvenom križu i drugim humanitarnim organizacijama za pomoć sirotinji. Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna sa svojim aktivnostima u skoro svim zemljama svijeta, te svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova (više od 115 milijuna članova).

Hrvatski Crveni križ osnovan je 1878. godine i djeluje na teritoriju Republike Hrvatske kao neprofitna organizacija angažirana u rješavanju humanitarnih pitanja, organiziranju zdravstvenih i socijalnih programa, pripremanju stanovništva za djelovanje u izvanrednim okolnostima i smanjivanju i uklanjanju posljedica masovnih nesreća i katastrofa. Svojim doprinosom Hrvatski Crveni križ pomaže unapređenju i zaštiti zdravlja, prevenciji bolesti, podizanju zdravstvene i ekološke kulture građana i zaštiti žrtava ratnih sukoba neovisno o njihovom podrijetlu.