LIKOVNA RADIONICA – „IGRAJ S KNIFEROM“

LIKOVNA RADIONICA – „IGRAJ S KNIFEROM“

12. lipnja 2022.

U četvrtak, 9. lipnja 2022. godine, učenici 2.b opće gimnazije svoju su nastavu Likovne umjetnosti, zajedno s profesoricom Marijom Jelkić, obogatili likovnom radionicom „Igraj s Kniferom“, a u sklopu projekta „Ruksak (pun) kulture“. Radionicu je osmislila i provela dr.sc. Lana Skender u suradnji sa studentima diplomskog studija Likovne kulture Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Svrha radionice je upoznavanje s umjetničkim radom Julija Knifera, koji je djelovao kao član grupe Gorgona 60-ih i 70-ih godina i svojim konceptima obilježio hrvatsku umjetnost druge polovice 20. stoljeća. Učenje se odvijalo u neformalnoj atmosferi osmišljene didaktičke igre kroz više različitih radionica. Uključeni su suvremeni pristupi koji omogućavaju izravan susret i istraživanje koncepta, procesa i likovne strukture  umjetničkog djela. Učenici su percipirali umjetnika i njegov rad preko esencijalnih vrijednosti njegovog umjetničkog koncepta, a ne činjenica i interpretacija. Aktivnosti učenika organizirane su oko niza igara i postupaka u kojima se koriste didaktički materijali osmišljeni na temelju izvornih autorovih umjetničkih djela.

Učenici su se upoznali s radom Julija Knifera gledanjem animiranog filma Meandar Mislava Rotima i istraživanjem crteža, slika i prostornih intervencija s motivom meandra. Analizirali su Kniferove slike i uvidjeli razvoj od figuracije do apstrakcije. Upoznali su se s Kniferovim dnevnicima i odnosima između slike i teksta. Na temelju Kniferovih citata te okomitih i vodoravnih ploha isprobali su varijacije komponiranja meandra u obliku kolaža kojeg su, zatim, tehnikom fototransfera prenijeli na medijapan ploču. U stvaranju svoje varijacije koristili su i protokolarnu monotoniju crtanja grafitom koju su integrirali u nastali kolaž. Nakon toga odigrali su nekoliko igara temeljenih na Kniferovim radovima i postupcima. Igrali su igru memory napravljenu od Kniferovih autoportreta, bojali su tekst složen u različitim smjerovima da bi dobili meandar, napravili su meandar igrom logičke slagalice i na kraju odigrali društvenu igru u kojoj su pokazali znanje o radu Julija Knifera.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo kulture i medija organizirali su projekt “Ruksak (pun) kulture – Umjetnost i kultura u vrtiću i školi”. Ovaj je projekt dio kulturne politike Vlade Republike Hrvatske za vrtiće, osnovne i srednje škole u dislociranim, prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske.

Ruksak (pun) kulture program je koji omogućava usvajanje i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima koji žive u sredinama s ograničenom dostupnosti kulturnim i umjetničkim sadržajima.

Možemo se pohvaliti da smo u ovoj školskoj godini dobili dvije radionice iz ovog projekta. Naime, u prosincu prošle godine za naše je učenike bila organizirana radionica – Lomografija – analogna fotografija je opet kul, koju su nam predstavili filmski producent Matija Drniković te filmska redateljica i scenaristica Lana Kosovac, oboje iz Zagreba.

Nadamo se i drugim radionicama u vremenu koje je pred nama, jer na ovakav je način i nastava Likovne umjetnosti dinamičnija i zanimljivija, te u skladu sa zahtjevima kurikuluma.

Marija Jelkić

Wordpress Gallery Plugin Free