LEGENDU O VALPOVAČKOJ BIJELOJ GOSPI ISPRIČALI NA ČETIRI JEZIKA

LEGENDU O VALPOVAČKOJ BIJELOJ GOSPI ISPRIČALI NA ČETIRI JEZIKA

29. siječnja 2021.

Učenici 2.a razreda Opće gimnazije Srednje škole Valpovo zabilježili su još jedan velik uspjeh osvojivši drugo mjesto u projektu My EuroVision: EUNICroatia @Hay Festival Europa28 sa svojim filmskim uratkom nazvanim “The Legend about Valpovo‘s White Lady”, ili “Legenda o valpovačkoj Bijeloj Gospi”. Petra Cvenić, Lucija Huis, Željka Kobzi, Ivan Matijanić i Patricia Pilav učenici su koji su se s profesoricama Snježanom Simić i Jasnom Vuković prvi put prijavili na projekt My EuroVision i – uspjeli.

– Svojim filmom osvojili smo drugo mjesto u projektu u kategoriji “Film”. Prvo mjesto osvojilla je XVIII. gimnazija Zagreb, a treće mjesto OŠ “Dobriša Cesarić” Požega – ponosno poručuju valpovački gimnazijalci, uz zahvalu profesoricama na pomoći u realizaciji ideje i potpori. Učenici napominju i da je nagrađene radove izabrao žiri koji su činili Ivan Belačić, Predstavništvo EK u Hrvatskoj; Guillaume Colin, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost, ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu i predsjednik EUNICroatia; Nicolas Hanot, lektor i akademski i kulturni službenik za vezu u Wallonie-Bruxelles u Hrvatskoj; i Lana Kosovac, hrvatska redateljica i scenaristica, navodi se u objavi Srednje škole Valpovo i profesorice Snježane Simić, koja je i bila glavna inicijatorica prijave Valpovčana na natječaj i njihova koordinatorica. Ona objašnjava da su organizatori natječaja bili svi nacionalni kulturni instituti na razini RH u suradnji s Predstavništvom EK u Hrvatskoj, Hay Festivalom iz Velike Britanije i Festivalom europske kratke priče, koji su proveli natječaj.

Gimnazijalci su snimili petominutni film u kojem su na hrvatskom, srpskom, engleskom i njemačkom jeziku predstavili najveću znamenitost svoga grada – dvorac Prandau Normann s njegovim perivojem, dvorskom kapelicom Svetog Trojstva, kulom i nezaobilaznom legendom o valpovačkoj Bijeloj Gospi. Isto uprizorenje na četiri jezika odradili su sami učenici u prostorima Muzeja Valpovštine pokušavajući i na taj način dočarati bogatstvo valpovačke povijesne i kulturne baštine. Njihova razrednica Jasna Vuković iznimno je zadovoljna kreativnošću i inventivnošću svojih učenika, koji su se u ovaj projekt uključili još u rujnu prošle godine.

– Sve je krenulo sa zamisli da učenici napišu svoju viziju i budućnost Europske unije, što su oni vrlo ozbiljno shvatili i kvalitetno odradili, a nakon toga slijedio je drugi zadatak, da autori najboljih radova na temelju njih naprave i dijalog na četiri jezika – priča Jasna Vuković.

Kad je priča krenula u smjeru da bi trebali napraviti i film, u tome neiskusnim Valpovčanima od velike je pomoći bila filmska radionica koju im je održala Lana Kosovac, a u susret su im izišli i djelatnici Muzeja Valpovštine predvođeni kustosicom Mirjanom Paušak te je projekt završen.

– Kad smo 18. prosinca završili snimanje i na natječaj poslali našu konačnu verziju, a 21. siječnja dobili obavijest da smo osvojili drugu nagradu u kategoriji filma – našoj sreći nije bilo kraja. Sada čekamo obavijest o načinu preuzimanja nagrade, ali i razmišljamo o nekim drugim, novim projektima u kojima bismo se također mogli okušati, jer ova nam je nagrada velik uspjeh i motivacija za vrijeme koje dolazi – poručuju valpovačke profesorice.

Izvor: Glas Slavonije