KRV DARIVALI I SREDNJOŠKOLCI

KRV DARIVALI I SREDNJOŠKOLCI

5. svibnja 2020.

Unatoč mjerama koje se poduzimaju radi sprečavanja širenja koronavirusa, dobrovoljno darivanje krvi, kao vrhunska humanitarna aktivnost nije prestajala cijelo vrijeme trajanja provođenja.

Pokazalo se to i pri organizacije redovne akcije dobrovoljnog darivanja krvi među srednjoškolcima. Iako su i učenici Srednje škole Valpovo bili pod posebnim režimom mjera i nisu dolazili na nastavu. Nedavno organizirana akcija zabilježila je, gotovo uobičajeni uspjeh. Akcija je prvobitno planirana za prostore Srednje škole, međutim, zbog posebnih higijenskih mjera u kojima se održavaju akcije, jednostavnije ju je bilo organizirati u prostorima Crvenog križa. Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC Osijek kao organizatori akcije dobile su jasne stručne naputke i educirane su kako postupati sa svakim potencijalnim darivateljem tijekom odabira, koja pitanja postaviti i na koji način utvrditi prikladnost za darivanje krvi.

Akciji je od 30 očekivanih pristupilo 26 darivatelja, od kojih je pet krv dalo prvi puta, a 22 darivatelja je ispunilo sve preduvjete za darivanje krvi tako da je održan kontinuitet održavanja akcija i u krajnje nepovoljnim okolnostima.

Nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog korona virusom. Usto, bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, ne mogu čekati da epidemija prođe.

Zato se akcije dobrovoljnog darivanja krvi nastavljaju i dalje, pa je sljedeća akcija u petak, 8. Svibnja u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće na adresi Željeznička ul. 11, 31551, Belišće, u vremenu od 10:00 do 15:00 sati.

Izvor: valpovstina.info