KLUB ČITATELJA I KAKO ZAVOLJETI LEKTIRU

KLUB ČITATELJA I KAKO ZAVOLJETI LEKTIRU

21. studenoga 2018.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u našoj se školskoj knjižnici provode različite prigodne aktivnosti i radionice. Jedna od njih održana je 9. studenoga 2018. kroz aktivnost Kluba čitatelja na temu Kako zavoljeti lektiru pod vodstvom profesorice Jasne Vuković.

Učenice Lucija Majdenić i Petra Jovinac iz 4. a OG, Anamarija Cerjak i Laura Šebalj iz 4. b OG te Lea Paškuljević, Nera Ilinić i Leonarda Špoljarić iz 3. ekonomske bile su članice Kluba čitatelja u prvom krugu. Njihov je zadatak bio pročitati i obraditi djelo, komediju Carla Goldonija Gostioničarku Mirandolinu, izraditi umne mape, oblikovati i postaviti poticajna i problemska pitanja o kojima će međusobno razgovarati i diskutirati. Tako je navedeno književno djelo na zanimljiv način predstavljeno učenicima 8. razreda koji su tom prigodom došli u našu školu na radionicu Kluba čitatelja u pratnji njihove nastavnice, prof. Ivane Kuna. Neka od problemskih pitanja odnosila su se na ljubav, osjećaje, materijalna dobra, novac, bogatstvo i siromaštvo, poštenje, životne vrijednosti, čast, dostojanstvo i sl. O svemu su tome, u lijepoj i toploj atmosferi knjižnice, uz sokiće, grickalice i slastice, razgovarali i postupno se uključivali i učenici osmih razreda koji su pokazali velik interes za ovakav način razgovora o književnome lektirnom djelu.

Osnovni je cilj ove manifestacije promicanje kulture čitanja, a posebno motiviranje učenika za redovito čitanje lektire i knjiga općenito. Budući da nam je ovom prigodom bilo bitno pokazati kako se lektira, na ovakav način prezentirana i obrađena, može zavoljeti i privući pozornost, posebna nam je čast bila, zajedno s knjižničarkom prof. Martinom Peranić te pedagoginjama Zdenkom i Emom, pozvati i dočekati učenike 8. razreda, naše osmaše, na radionicu Kluba čitatelja. Toplo se nadamo da će Jan, Marko, Frano, Emma, Iva, Matilda i Josipa iz 8. c , zatim Nora i Josipa iz 8. d biti, i ubuduće, česti gosti naše knjižnice kao i budući učenici naše škole od iduće školske godine. Dobro nam došli , dragi učenici.