JEDNODNEVNI IZLET U ZAGREB

JEDNODNEVNI IZLET U ZAGREB

12. studenoga 2023.

Učenici prvih četverogodišnjih strukovnih usmjerenja i gimnazije Srednje škole Valpovo, već niz godina tradicionalno odlaze na jednodnevni izlet u Zagreb povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. Tim povodom posjetili su 45. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber te obišli kulturne i povijesne znamenitosti u užem središtu grada Zagreba.

Tako su 9. studenoga 2023. u sklopu izvanučionične i terenske nastave učenici prvih razreda tehničara za elektroniku, ekonomske i opće gimnazije otputovali u Zagreb  u pratnji profesora Borisa Šimića, Vesne Kajganić i Jasne Vuković.

Kako je ovaj jednodnevni izlet edukativnoga karaktera, učenici 1. OG: Vita Jergović, Veronika Vuksanić i Juraj Berečić pročitali su, za vrijeme vožnje autobusom, kratke zapise o znamenitostima grada Zagreba koje ćemo posjetiti. Stigavši u našu metropolu, od zagrebačkoga željezničkog kolodvora do Trga Bana Josipa Jelačića, uživali smo u laganoj šetnji parkom Zrinjevcem, zatim se upoznali s poviješću glavnoga trga i zdenca Manduševac. Također, prisjetili smo se i poznate narodne predaje/priče o tome kako je djevojka Manda (Manduša od milja) trebala starom banu donijeti vode iz zdenca, a ban je tom prigodom izrekao sljedeće riječi: „Mando, dušo, zagrebi vode“.  Tim je događajem i povodom zdenac dobio naziv Manduševac, a grad je dobio naziv Zagreb. Tada smo krenuli prema zagrebačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava preko tržnice Dolac i prekrasne romantične Tkalčićeve ulice do Kamenitih vrata koja su jedina sačuvana vrata nekadašnjega Gradeca. U prolazu je smještena kapelica sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba, koja su prema legendi neoštećena preživjela veliki požar iz 1731. godine. Potom obilazimo Trg svetoga Marka i istoimenu crkvu poznatu po izražajnome raznobojnom zvoniku i krovu na kojemu se ističu dva velika ukrasna grba: grb Zagreba i  grb Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Dolazimo do kule Lotrščak u vrijeme kada se grički top svojim glasnim pucnjem oglašava točno u podne još od daleke 1877. godine. Tu je i poznata Zagrebačka uspinjača čijom smo se prugom, dugom samo 66 metara, ujedno i najkraćom žičnom prugom na svijetu, spustili u Donji grad.

Nakon ovoga lijepoga i svestranoga obilaska i uživanja u šetnji prekrasnoga jesenskog dana te usputne kavice i razgovore ugodne, uputili smo se na Interliber, 45. međunarodni sajam knjiga i učila koji se tradicionalno održava svake godine posljednjega tjedna Mjeseca hrvatske knjige. To je ujedno  najveća književna manifestacija u Republici Hrvatskoj koja služi za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja te okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare diljem Lijepe Naše i inozemstva. Učenici su imali priliku vidjeti razna događanja na velikome izlagačkom prostoru  paviljona Zagrebačkoga velesajma kao što su brojne radionice izdavačkih kuća, predstavljanja i potpisivanja najnovijih izdanja knjiga uz prigodan popust pri kupnji istih i čitanje pojedinih ulomaka odabranih knjiga kako bi ugođaj bio što ljepši.

U večernjim satima, puni lijepih doživljaja i dojmova te pokojih kupljenih knjiga, krećemo put Slavonije naše😊.

Jasna Vuković, prof. i novinari SŠV

Wordpress Gallery Plugin Free