ITALIJA, VASTO – DRUGA MOBILNOST UČENIKA

ITALIJA, VASTO – DRUGA MOBILNOST UČENIKA

2. lipnja 2022.

15. do 20. svibnja 2022.

Druga je mobilnost učenika u sklopu Erasmus+ projekta „Kodiranje robota – jezik budućnosti“ bila u Italiju, u turistički gradić na obali Jadranskog mora po imenu Vasto.

Na mobilnosti su sudjelovali učenici: Tomislav Sabolić (2. TE), Borna Budai (2. og B), Lucian Vranković (3. og A) i Jakov Anočić (3. og B) te nastavnici: Tomislav Kudeljnjak iz Zajednice tehničke kulture Valpovo i Marija Jutriša, nastavnica informatike i računalstva.

Avanturu  smo započeli u Rimu, glavnom gradu Italije i to u društvu naše drage časne Vlatke Bratinščak koja nas je dočekala ispred hotela te nas povela u noćno razgledavanje bazilike Svete Marije Velike,  Koloseuma i Rimskog foruma. Sutradan  smo uskočili u panoramski autobus s otvorenim gornjim katom.  Autobus ima osam stanica, možete sići i razgledati znamenitosti te se vratiti na autobus iste agencije. Tako smo razgledali Palatin, jedan od sedam brežuljaka na kojima je bio izgrađen antički Rim i gdje je, prema predaji, vučica dojila Romula i Rema, Venecijanski trg i Venecijansku palaču, Vatikan koji smo nažalost vidjeli samo izvan zidina i Fontanu di Trevi, jedna od najpoznatijih baroknih fontana na svijetu.

U poslijepodnevnim satima smo se uputili u Vasto i smjestili se u hotel na samoj obali Jadranskog mora.

Škola domaćin, Tehnička srednja škola  IIS Mattei Vasto je pripremila bogat i raznovrstan program.

Prvi dan aktivnosti su učenici nakon upoznavanja i  razgledavanja škole podijeljeni u grupe. U svakoj je grupi bio po jedan učenik iz svake zemlje. Radili su s robotima LEGO Mindstorms EV3 i pokušali su riješiti dva zadatka: praćenje linije i radar.

Drugi dan smo se uputili u Napulj, najveći grad južne Italije koji je  smješten na obali Tirenskoga mora i prostire se sve do Vezuva,  poznatog aktivnog vulkana. Uživali smo razgledavajući znamenitosti povijesnog središta Napulja koje je uvršteno na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine ali i u poznatom talijanskom sladoledu. Nakon Napulja, posjetili smo i  Pompeje, grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Pompeji su bili zatrpani pod slojem pepela 1600 godina prije nego što su slučajno otkriveni. Iznenadila nas je i oduševila veličina grada, kao i veličanstvene, dobro očuvane građevine.

Treći su dan nastavljene aktivnosti programiranja robota te su učenici pokazati kako njihov robot prati liniju i radi li kao radar. U neizvjesnom natjecanju na kraju je pobijedila grupa pod imenom Jazavci koju je predvodio naš učenik Jakov Anočić. Poslijepodnevne sate smo proveli u slobodnim aktivnostima. Ja sam se zaputila na predivnu plažu hotela te uživala na suncu u predivnom pogledu i šumu mora.

Boravak i druženje u Italiji smo završili na svečanoj večeri s tradicionalnom talijanskom pizzom.

Marija Jutriša, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free