GOŠĆA NA SATU

GOŠĆA NA SATU

17. veljače 2022.

Dana 15. veljače na sat Vjeronauka kao gošća došla nam je časna sestra Mirjam Gadža. U sklopu nastavne teme: ‘Redovnici u crkvi’, razgovarali smo o njezinoj odluci da postane časna sestra.

Govorila nam je da kad je bila mala oduvijek osjećala „leptiriće“ u trbuhu kad bi ušla u crkvu i da je zbog tog osjećaja odlučila postati časna sestra.

Pripovijedala nam je o tome kako je s 11 godina otišla u „školu za časne sestre“ tj. u samostan. Njezini roditelji se nisu protivili njezinoj odluci jer nisu željeli stati na put Bogu i njegovu planu za nju. Odluka njezinih roditelja temeljila se na vjerskom odgoju djece i njihove pobožnosti.

Ona i njezina obitelj svake su nedjelje išli na svetu misu, a kod kuće su redovito molili svetu krunicu dok bi im majka čitala biblijske tekstove.Prije nego li će doći na službu u Valpovo kao nova vjeroučiteljica, časna Mirjam je provela 6 godina u Rimu gdje je odlično savladala talijanski jezik.

Najviše nas je oduševila kad je rekla kako joj je od svih mjesta u kojima je bila, Valpovo najljepše te da su ljudi ovdje vrlo pristojni i uljudni.

Inače, sestra Mirjam pripada družbi sestara Redovničke zajednice kćeri Milosrđa sv. Franje, jedine redovničke zajednice osnovane u Hrvatskoj, a čija je utemeljiteljica naša blaženica – Marija Propetoga Isusa Petković.

Sjedište službe je u Blatu na otoku Korčuli.

Dojam:

Bilo nam je jako zanimljivo i lijepo na satu, časna je ostavila dojam zbog kojega bi se netko možda odlučio na takav način života tj. život u samostanu.

Njezino svjedočenje nam je bilo vrlo dragocjeno iskustvo i često smo je prekidali postavljajući joj niz pitanja o redovništvu općenito i životu u samostanu.

Voljeli bismo da nas časna Mirjam ponovno posjeti zato što nam je to bilo vrlo lijepo iskustvo.

Lana Đurković, 2.EK

Wordpress Gallery Plugin Free