GODINA ČITANJA

GODINA ČITANJA

18. ožujka 2021.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala je prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanja. Čitanje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

Za kraj, kratka računica – da svaki dan čitamo samo 10 minuta, ili 3 stranice, godišnje bismo pročitali više od tisuću stranica, a u Hrvatskoj više od polovice građana ne pročita niti jednu knjigu godišnje. Ova Godina čitanja diže nadu da će se ta statistika promijeniti.

Ovim smo povodom u školskoj knjižnici postavili pano na kojem možete pročitati zanimljive izreke o knjigama i čitanju, a također vas pozivamo da među mnoštvom knjiga odaberete jednu za sebe.