Europski dan zaštite osobnih podataka –  PLAKATI I PRIČA U SCRATCHU

11. veljače 2021.

Kako bi se podigla svijest građana o važnosti zaštite osobnih podataka, Vijeće Europe je uz potporu Europske komisije proglasilo 28. siječnja “Europskim danom zaštite osobnih podataka“ koji se obilježava u svim zemljama članicama Europske unije i Vijeća Europe.
Prvi je put bio obilježen 2007. godine na 25. godišnjicu potpisivanja Konvencije za zaštitu osoba vezano uz automatizirane obrade osobnih podataka (Konvencija 108).
U europskim se zemljama obilježava 28. siječnja ili nekog drugog približnog datuma. U Hrvatskoj je prvi put obilježen 2007. godine programima različitih aktivnosti.
Obilježavanje ovog datuma ima kao primarni cilj poticati upoznavanja europskih građana sa svojim pravima i obvezama na polju zaštite osobnih podataka, kako bi mogli steći saznanja o ovom ljudskom pravu koje, iako manje poznato, se oduvijek nalazilo u svakodnevnom životu te koje ima izravan dodir s većinom naših svakodnevnih radnji.
Važno je znati da pitanje zaštite osobnih podataka nije nikada bilo toliko aktualno i značajno kao danas, budući da su naši osobni podaci svugdje, i to na radnom mjestu, u doticaju s javnim vlastima, na području zdravstva, pri nabavi dobara i usluga, na internetu, u školi i drugdje. Ipak, usprkos važnosti osobnih podataka, europski građani uglavnom nisu upoznati sa zaštitom osobnih podataka i njihovim pravima.
Upravo iz navedenih razloga, obilježavanje ovog dana je sve važnije kako bi se građani upoznali s razlozima i načinima prikupljanja i obrade svojih osobnih podataka, te sa svojim pravima i obvezama.

Agencija za zaštitu osobnih podataka:


Youtube kanal MUP-a:


 PLAKATI I PRIČA U SCRATCHU

Srednja škola Valpovo je prvi puta ove godine obilježila Dan zaštite osobnih podataka zahvaljujući gospodinu Darku Ćorkoviću, policijskom službeniku koji nas je kontaktirao i poslao linkove na video uratke koje se nalaze na MUP-ovom Youtube kanalu. U ovom su projektu  sudjelovali učenici 1. og A, 1.og B i 1. TE razreda. Tema je bila Internetske prijevare i kako se zaštititi.

Učenici gimnazije su imali za zadatak proučiti digitalne alate za izradu plakata, izabrati jedan alat u kojem će raditi, dobro proučiti materijale vezane uz sve oblike internetskih prijevara sa Mup-ovog Youtube kanala, razmisliti i proučiti koji su načini zaštite te napraviti plakat. Neke od njihovih uradaka možete vidjeti dolje u galeriji.

Svaki je od učenika tehničara za elektroniku dobio za temu jednu od internetskih prijevara. Njihov je zadatak bio proučiti oblik prijevare koji su dobili za obraditi, ali i način zaštite, osmisliti priču s različitim likovima i događanjima te s porukom na kraju.  Priču su kreirali u programu Scratch.

Svi su učenici pokazali snalažljivost u istraživanju i proučavanju teme kao i alata u kojem su radili te iznimnu kreativnost u izradi zadanih digitalnih materijala.

Marija Jutriša, prof