EU Code Week 2021. – Tenis i Scratch

EU Code Week 2021. – Tenis i Scratch

28. listopada 2021.

Provincijska uprava nacionalnog obrazovanja iz Denizlija (Turska) je  povodom Europskog tjedna programiranja kreirala  događaj pod imenom “Tenis and Scratch” za sve škole u toj provinciji ali i za partnere različitih projekata iz drugih zemalja. Svake godine u njihovim događanjima EU Code Weeka sudjeluje oko pedesetak turskih škola i preko 1000 učenika.

Srednja škola Valpovo je partner u projektu “Kodiranje robota – jezik budućnosti” čiji je nositelj  Provincijska uprava nacionalnog obrazovanja i jedna tehnička škola iz Denizlija. Osim mobilnosti na kojima učenici i nastavnici sudjeluju na radionicama  programiranja robota LEGO Mindstorms EV3, Arduina i MBotova,   zadatak im je sudjelovati i na nekim drugim aktivnostima u svojoj školi koji su vezani uz programiranje. Jedna od tih aktivnosti  je i sudjelovanje u  Europskom tjednu programiranja i pridruživanje njihovom događaju.

Za ovo događanje odredila sam dva tjedna, od 11. do 22. listopada. U projektu su sudjelovali učenici 1. razreda gimnazije, 1. i 2.  razreda tehničara za elektroniku, 3. razreda gimnazije B koji pohađaju izbornu nastavu iz informatike, te učenici fakultativne nastave iz programiranja i robotike.

Prvi tjedan su upoznavali sučelje i mogućnosti programa Scratch a drugi tjedan kreirali su igricu Stolni tenis.

Za sve učenike koji se žele pridružiti projektu i prijaviti se na natječaj za dvije mobilnosti tog projekta u Rumunjsku i Italiju, ovo je bila odlična prilika naučiti raditi u Scratchu te kreirati dobru priču u tom programu za natječaj.

Marija Jutriša, prof.