ERASMUS+ PROJEKT „DIGITAL: DIGITAL GAMES, TREASURY AND LIBRARY“

ERASMUS+ PROJEKT „DIGITAL: DIGITAL GAMES, TREASURY AND LIBRARY“

6. lipnja 2022.

Od 23.5.2022 do 27.5.2022.  nastavnici Ružica Jokić i Arijan Aleksić, te školski administrator Danijel Šovagović bili su na mobilnosti u gradu Kavadarci, Sjeverna Makedonija. Domaćini su bili članovi udruge Scientia Nova, koju sačinjavaju nastavnici lokalnih osnovnih i srednjih školi.

Prvi dan protekao je u upoznavanju grada i zatim formalnom predstavljanju svih grupa i njihovih institucija, odnosno škola u kojima su zaposleni. Također nam je predstavljena udruga Scientia Nova i njihova povijest projekata. S nama su sudjelovali timovi iz Španjolske, Portugala, Rumunjske i Turske. Nakon toga svaka grupa je predstavila svoje alate za poučavanje na daljinu te njihove varijante implementacija web 2.0 alata i igara u nastavi, što se produljilo do večeri i izvan predviđenih termina rada, na kojoj smo otišli na zajedničku večeru kako bismo se bolje upoznali i olakšali suradnju u predstojećim danima.

Drugi dan smo imali cjelodnevni posjet Ohridskom jezeru, čiji smo veći dio obišli brodom, te prirodnim znamenitostima i muzejima u okolici, kako bismo bolje upoznali lokalnu povijest Sjeverne Makedonije uz vodstvo naših domaćina.

Treći dan smo prisustvovali izlaganjima domaćina na teme „modern classroom with technology“, „ict tools in teaching process – benefits and goals“ te „digital assessment“, te smo raspravljali o implementacijama istih u našim nastavnim procesima. Zatim smo sudjelovali u radu u grupi, čiji je svaki član bio iz različite države u formiranju učionice budućnosti koje je kulminiralo predstavljanjem naših uradaka te evaluaciji istih nakon izlaganja.

Četvrti dan su nam predstavljeni alati Openshot, OBS i HP5 kao alati za pomoć pri učenju na daljinu ali i mnogo više ukoliko smo kreativni u korištenju tih alata. Dobili smo zadatak u grupama, iskoristiti predstavljene alate kako bismo napravili interaktivni video koji sadrži evaluaciju na samom kraju i povratne informacije. Pri završetku, svaka grupa je predstavila svoj uradak, a jedan od njih je i odabran za objavu na Youtube stranicama udruge Scientia Nova.

Peti dan održana je evaluacija proteklog rada i svečana podjela certifikata pohađanja projekta, nakon koje smo se zaputili u službeni obilazak Skopja.

Nakon svega, umorni smo se vratili kući, odmorili se i počeli pripremati sadržaje koje ćemo podijeliti s nastavnicima i učenicima naše srednje škole.