ERASMUS+ PROJEKT A.R.T.I.S.T. – ITALIJA  (Todi, od 27. studenoga do 2. prosinca 2022.)

ERASMUS+ PROJEKT A.R.T.I.S.T. – ITALIJA (Todi, od 27. studenoga do 2. prosinca 2022.)

6. prosinca 2022.

Srednja škola Valpovo i ovaj je put uspješno sudjelovala u međunarodnome projektu Erasmus+ u kojem je troje učenika iz 4. razreda opće gimnazije – Tina Mihaljević, Petra Cvenić i Ivan Matijanić te jedna učenica iz 3. razreda opće gimnazije – Hana Kolarić, uz pratnju profesorica Jasne Vuković i Monike Markota putovali u talijanski gradić Todi. Osim Hrvatske i Italije, u projektu su sudjelovale zemlje Turska, Poljska (dvije škole: Gdanjsk i Gliwice), Španjolska i Švedska.

Program je bio vrlo zanimljiv i bogat različitim sadržajima i aktivnostima, ali i vrlo zahtjevan. Prvi smo dan upoznali školu domaćina, a potom su učenici iz svih zemalja prikazali prezentacije i videouratke kojima su predstavili svoju zemlju, grad i školu ostalim sudionicima. Poslije zajedničkoga druženja uz ručak, poslijepodnevni su sati bili rezervirani za obilazak gradića i upoznavanje njegovih povijesnih znamenitosti uz zadatak pod nazivom „Eagle hunt“ (The Mischievous Eagle), tj. traženje orlova na povijesnim građevinama stare gradske jezgre.

Drugi su dan učenici i profesori putovali u renesansni grad Perugia, upravno središte i ujedno najveći grad regije Umbrije. Pod stručnim vodstvom, uz dolazak u grad, tzv. mini metroom, posjetili smo uže središte grada, staru gradsku vijećnicu i talijansko sveučilište za strance (For Foreigners Italian University) gdje je upriličeno zanimljivo i poticajno predavanje. Također, posjetili smo muzeje, gradske trgove, palače i druge znamenitosti grada.

U srijedu su bile organizirane razne likovne radionice, među kojima je, uz kratko predavanje i upute, dominiralo pronalaženje i crtanje detalja pomoću određene aplikacije u tzv. „katedrali utjehe“ (The Consolation Chatedral).

Četvrti je dan bio rezerviran za posjet poznatom talijanskome gradu Assisiu (Asizu), smještenom na planini Asi gdje smo posjetili stari povijesni dio grada, mnogobrojne samostane, crkve, baziliku i poznato svetište Svetoga Franje Asiškoga iz 13. st. Učenici su se prisjetili gradiva iz predmeta Likovne umjetnosti jer je bilo riječi o raznim arhitektonskim, kiparskim i slikarskim specifičnostima pojedinih detalja na crkvama i bazilikama poput brojnih i  raznolikih rozeta, kupola, trijemova, freski te interijera i eksterijera općenito.

Peti je dan, ujedno i posljednji za neke timove, bio u znaku još jedne virtualne radionice „Augmented Reality Laboratory“, tj. laboratorij „proširene stvarnosti“ u kojoj su učenici mogli uživati u različitim i neobičnim efektima i na kraju vidjeti i tzv. 3D printanje. Uslijedila je svečana podjela potvrda, certifikata za sudjelovanje u Projektu.

Nakon bogatoga, i različitim sadržajima i aktivnostima, ispunjenoga tjedna, učenici i njihovi profesori međusobno su se pozdravili i zaželjeli jedni drugima sretan povratak svojim domovima do idućega susreta.

Ideja je i cilj ovoga projekta upoznati tradiciju i kulturu te kulturne i umjetničke znamenitosti drugih zemalja te motivirati učenike kako bi kroz povijest, umjetnost i jezik razvijali socijalne umjetničke vještine poput kreativnosti, komunikacije, tolerancije i međusobnoga uvažavanja u odnosu na različitost i kulturno-umjetnička dobra drugih zemalja, gradova i ljudi kroz različite aktivnosti timskoga rada i učenja😊.

A.R.T.I.S.T. projektni tim za Italiju – učenici Petra, Tina i Ivan te profesorice Monika i Jasna