ERASMUS+ KA2 MEETING OF TECHNOLOGY AND CULTURAL HERITAGE – „PUTOVANJE U PROŠLOST“

ERASMUS+ KA2 MEETING OF TECHNOLOGY AND CULTURAL HERITAGE – „PUTOVANJE U PROŠLOST“

21. veljače 2023.

Naši su učenici i profesori odradili i posljednju mobilnost u projektu Meeting of technology and cultural heritage. Od 4. do 11. veljače u Grčkoj su boravili učenici Karla Cvetković, 2. OG te Rea Perak, Lucija Mrkić i Luka Šimić, učenici 3. OG b razreda, ravnateljica škole Svjetlana Kalpić i profesorice Vesna Kajganić i Jasna Iličić.

Domaćin ove mobilnosti bila je škola 5th High school of Agrinio.

I za ovu su mobilnost učenici, zajedno sa svojim profesoricama, odradili dobre pripreme. Istražili su i pripremili sve što se od njih očekivalo. Zadatak je bio pripremiti najzanimljivije detalje vezane uz kulturno nasljeđe kao što su tradicionalni instrumenti i glazba, običaji i hrana.

Cilj je ove mobilnosti bio napraviti radijsku emisiju koja se bavi kulturnim nasljeđem zemalja partnera. Svi materijali koje su učenici pripremili prije odlaska na mobilnost iskorišteni su za vrlo zanimljivu radijsku emisiju koja je napravljena u prostorima škole (domaćini su napravili pravi studio s profesionalnom opremom) te je i emitirana preko razglasa u školi.

Dok su učenici bili raspoređeni po radionicama, svoje su obveze odrađivali i nastavnici. Glavna je cilj sastanaka bio planiranje završnog susreta partnerskih škola koje će biti u ožujku u našoj školi.

Na prigodnoj su završnoj priredbi učenicima i nastavnicima uručeni certifikati za sudjelovanje u radionicama u grčkoj školi.

Osim službenog i radnog dijela, ova je mobilnost ponudila i vrlo bogat kulturni dio. Naša je ekipa prva dva dana boravila u Ateni. Usprkos snijegu, vjetru i hladnoći, penjanje na Akropolu nije izostavljeno. Uživanje je pružao pogled na Partenon, Erehtejon, Propileje i hram Atene Nike, kao i na Dionizovo kazalište i odeon Heroda Atikusa. Osim Akropole, Atena nudi još pregršt arheoloških nalaza, a naša je mala ekipa obišla gotovo sve što je zacrtala prije odlaska na putovanja (Panhelenski stadion na kojemu su održane prve moderne Olimpijske igre, Syntagmu i zgradu Parlamenta, Hadrianova vrata i ostatke knjižnice, Forum, Stoju i još mnogo toga). U Muzeju su Akropole smješteni originalni dijelovi s antičkih građevina te smo uživali u druženju s poznatim karijatidama kao i u svim ostalim sačuvanim dijelovima antičke Grčke.

Agrinio, grad domaćin mobilnosti, također ima svoj šarm te je i tamo organiziran posjet muzeju i šetnja gradom.

Domaćini su sudionicima mobilnosti organizirali posjet Delfima, starogrčkom svetištu i proročištu koje se nalazi pod planinom Parnas. Uz posjet bogatom muzeju, prošetali smo i samim svetištem, a društvo nam je pravilo i lijepo vrijeme koje je naš boravak učinilo još ljepšim.

Zadnji je dan putovanja bio rezerviran za još jedan veliki grad. Nakon leta Atena – Beograd, učenici, ravnateljica i profesorice prošetali su ulicama Beograda te pogledali uži centar grada. Vrlo niske temperature zraka nisu dopustile neke veće obilaske, ali i ono što smo vidjeli je bilo dovoljno kako bismo shvatili da je ovo nekada bio glavni grad velike države.

Nakon ugodnih letova, uživanja u pogledima i hrani, puni dojmova i novih iskustava naša se ekipa sretno vratila kući.

Wordpress Gallery Plugin Free