ERASMUS+ KA1 PROJEKT U BRAGI

ERASMUS+ KA1 PROJEKT U BRAGI

10. prosinca 2019.

U sklopu Erasmus+ KA1 projekta „Europska stručnost za europsku izvrsnost“ 14 učenika smjerova CNC- operater, strojobravar i tokar proveli su na stručnoj praksi u Bragi, po veličini trećem gradu u Portugalu, ukupno 3 tjedna od 3. do 23.11.2019. Zbog iznimno dobrih iskustava s organizacijom, provedbom i podrškom portugalskog partnera Bragamob u prošlogodišnjem projektu (kada su na praksi bili učenici smjerova ekonomist, komercijalist i prodavač), ponovili smo ovu suradnju i ove godine i sa sigurnošću možemo reći da su njihovi visoko postavljeni standardi bili ostvareni, pa čak i nadmašeni.

Sve planirane pripreme (pedagoške, jezične, kulturološke i stručne) odrađene su na vrijeme i ponovo se pokazalo da su kvalitetne pripreme ključne za uspješnost i kvalitetu mobilnosti u inozemstvu. Kao i prošle godine, velik značaj pridan je korištenju platforme Europske unije pod nazivom Online Linguistic Support (OLS) na kojoj su sudionici samostalno rješavali zadatke i lekcije iz engleskog jezika. Kako bismo učinili korak više u tzv. diseminaciji projekta, u pripremama smo uključili i edukaciju u tvrtki „Bamboo Lab“ gdje su učenici educirani kako koristiti Facebook i Instagram u svrhu promocije ovog projekta i naše škole.

Sudionici su ovog puta bili smješteni u hotelu Basic Braga by Axis, svega 10-tak minuta udaljenog od samog centra grada, a uz glavni željeznički kolodvor. Obavljali su praksu u sljedećim tvrtkama: Labina, Imaeal, Rito, Sifinox, MCM, Promecel i Geometrical Figures. Velik broj tih tvrtki izravno je povezan sa automobilskom industrijom (Labina) i proizvođačima motocikala (Rito), a bave se i izradom predmeta i galanterije od nehrđajućeg čelika (Sifinox), a saznali smo da je tvrtka Imaeal upravo tada realizirala narudžbu iz Hrvatske za neke dijelove benzinskih pumpi. Tvrtke u kojima su odrađivali svoju stručnu praksu su već vrlo iskusne u primanju i mentoriranju učenika iz cijele Europe, tako da nas nisu začudile iznenađene reakcije naših učenika na stručnost i nevjerovatnu ljubaznost njihovih mentora i radnih kolega, kao i čitavog Bragamob tima i općenito Portugalaca.

U sklopu ove mobilnosti jednu smo subotu iskoristili za posjete Lisabonu i Fatimi, a u drugoj smo bili u Aveiru, „portugalskoj Veneciji“, gdje smo se provozali brodicom a kasnije smo pogledali i živopisne kuće na obali Atlantskog oceana. Naravno da smo nastavili našu Erasmus+ tradiciju kupanja u morima i oceanima bez obzira na vremenske uvjete –  vani je bilo 13°, a temperatura oceana ugodnih 12° C J A druga tradicija što se tiče Portugala je večera iznenađenja – ekstra delicija zvana „francesinha“.

Još jednom se pokazalo da su naši učenici strukovnih odjela – ovaj  iznimno kvalitetno obučeni i pripremljeni za izazove s kojima će se u budućnosti susretati na svojim poslovima. Pohvale za njihovu angažiranost, motiviranost, spremnost za učenje i poboljšavanje svojih vještina dolazile su svakodnevno njihovim osobama u pratnji Zoranu Markoviću, Damiru Pribaniću i Krunoslavu Vukeliću, što nas stvarno može ispuniti velikim ponosom. Stoga je red da ih sve abecednim redom imenujemo: Dino Blažević, Mihael Brkić, Marko Dorić,  Sven Habus, Patrik Ivković, Alen Stjepanović (strojobravari), Dorian Horvat (tokar) te Karlo Alšić, Sven Babić, Renato Birović, Iva Bočkinac, Ivan Čamagajevac, Matej Kovač i Matija Miholjčević (CNC operateri).

Projekt se nastavlja dalje – osim Brage i Madrida, učenici smjera Elektrotehničar u veljači odlaze na mobilnost u Škofju Loku u Sloveniji, što će biti posljednja mobilnost u sklopu ovog sjajnog projekta.

Krunoslav Vukelić, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free