DRUGA MOBILNOST UČENIKA SREDNJE ŠKOLE VALPOVO U SEVILLI

DRUGA MOBILNOST UČENIKA SREDNJE ŠKOLE VALPOVO U SEVILLI

29. siječnja 2019.

Srednjoj školi Valpovo je za šk. god. 2018./19. odobren Erasmus-projekt pod nazivom „Europske kompetencije i vještine za budućnost“ (European Competences and Skills for future). Projektom je predviđena mobilnost naših učenika i nastavnika u Portugal, Španjolsku i Maltu.

Tijekom mjeseca studenoga odrađena je prva mobilnost u Portugalu. Tako je 17 naših učenica zanimanja: ekonomist, komercijalist i prodavač, boravilo u Bragi na praktičnoj nastavi i stručnom osposobljavanju. Reakcije su naših učenica i njihovih roditelja više nego odlične. Roditelji su se vrlo rado uključili u pripreme. Podršku su im pružili i brojni sponzori kojima se još jednom iskreno zahvaljujemo.

Za odlazak na drugu mobilnost u Sevillu nastavnici škole, uključeni u provedbu projekta,  intenzivno su pripremali učenike zanimanja elektrotehničar i CNC-operater tijekom mjeseca prosinca i siječnja. Učenici su redovito dolazili i odradili sve planirane aktivnosti (jezične, kulturološke, povijesne, geografske, stručne). Za ovu mobilnost bili su zaduženi slijedeći nastavnici: Krunoslav Vukelić, Tihana Weigand, Tanja Kokić i Igor Zdenčanović.

CNC-operateri su stručne pripreme odradili u CNC-praktikumu i okolnim tvrtkama koje se bave obradom metala. Elektrotehničari su imali nekoliko  studijskih posjeta osječkim tvrtkama. Prvo su učenici bili u tvrtki Bamboo Lab, renomiranoj tvrtki koja se bavi digitalnim i web-marketingom, zatim u poduzetničkom inkubatoru BIOS i to u vrlo neobičnom “Co-working” prostoru te na kraju su posjetili tvrtku “Void Main Studio” u Tenji.

Učenici su se u Sevillu uputili 26.siječnja 2019. gdje će boraviti tri tjedna, a s njima i četiri nastavnika koji su ih pripremali za mobilnost.

Iskrenu zahvalu upućujemo gradonačelniku grada Valpova Matku Šutalo koji je sponzorirao drugu mobilnost.

Srednja škola Valpovo je svjedočila oduševljenju i radosti učenika i velikoj zahvalnosti njihovih roditelja za sudjelovanje u projektu kojega smo ostvarili u prošloj godini, također u Španjolskoj.

I ove godine dobivamo riječi podrške i zahvalnosti. To nas ohrabruje i daje nam smjernice za slijedeće projektne aktivnosti. Pisanje i provedba projekta je dosta zahtjevan proces, ali nas to ne sprječava da i nadalje našim učenicima pružamo mogućnosti za stjecanje nekih drugačijih iskustva i stjecanja znanja kojima će biti konkurentni na tržištu rada.