DANI KRUHA I DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U SREDNJOJ ŠKOLI VALPOVO

DANI KRUHA I DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U SREDNJOJ ŠKOLI VALPOVO

23. listopada 2022.

Dani kruha obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada. 16. listopada u spomen na godišnjicu osnivanja Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) slavi se Svjetski dan hrane. FAO je pri Ujedinjenim narodima osnovana 16. listopada 1945. godine, do sada djeluje u više od 130 zemalja u borbi protiv gladi i siromaštva u svijetu, zauzima se za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje te očuvanju biološke raznolikosti.

Datum kada se obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje povezan je sa Svjetskim danom hrane. Nažalost iz godine u godinu sve je više gladi u svijetu dok s druge strane ogromne su količine hrane koja se baci. U preko 150 zemalja svijeta organiziraju se brojne aktivnosti s ciljem očuvanja poljoprivredno-prehrambenog sustava, proizvodnje hrane, potrošnje te zdravstveno ispravne konzumacije hrane.

I u Srednjoj školi Valpovo obilježili smo ove dane 19. i 20. listopada 2022. godine.  Najprije smo uredili izložbeni prostor škole likovnim radovima učenika 1.a OG.  Različitim likovnim tehnikama učenici su izrazili bogatstvo, raskoš i ljepotu jesenjih plodova. Bilo je i onih učenika koji su promišljali i pisali molitve zahvale Onomu koji nam daje svo to obilje. Istovremeno, u školskom je holu sestra Zrinka, zajedno s učenicima 2. OG,  postavila izložbu plodova zemlje našega kraja, slatkih i slanih peciva, kolača i drugih slastica čiji su se mirisi od ranoga jutra širili školskim prostorom. U pripravi ovih delicija sudjelovali su roditelji, bake, nastavnice, ali i naši učenici koji su pokazali svu vještinu pripravljanja palačinki punjenih različitim nadjevima.

Ove su godine Dani zahvalnosti za plodove zemlje bili pomalo drugačiji. Naime, kako se ove školske godine i naša škola uključila u humanitarni projekt  Marijini obroci, čiji je cilj dati jedan dobar obrok nekoj od najsiromašnije djece u svijetu svakoga školskoga dana, po vrlo pristupačnoj i simboličnoj cijeni „prodavali“ smo sve proizvode, a sav ćemo prikupljeni iznos  donirati  navedenoj udruzi.

Ovim putem želimo zahvaliti dragim roditeljima, bakama kao i nastavnicama, bez čijeg truda i ljubavi ne bismo mogli radosno i srdačno osjećati duhovne plodove ovakvoga susreta.

Marija Jelkić

Wordpress Gallery Plugin Free