DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR – GRAD HEROJ

DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR – GRAD HEROJ

19. studenoga 2022.

Povodom tradicionalnoga obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i žrtve Domovinskoga rata pod geslom „Vukovar svijetli i u mom gradu“, i ove su godine učenici 4. a opće gimnazije Srednje škole Valpovo, pod vodstvom prof. Jasne Vuković, pročitali prigodne tekstove koji su nastali na temelju tekstualnoga predloška o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu 1991. godine.

Učenice Željka Kobzi i Josipa Krišković pročitale su prigodne tekstove u Valpovu dok su učenice Sara Berak i Patricia Pilav pročitale prigodne tekstove u Belišću.

Obilježavanje je započelo himnom Republike Hrvatske koju je svečano otpjevala Valentina Gyerek. Okupili su se mnogobrojni građani, nastavnici i učenici osnovne i srednje škole kako bi dostojanstveno, u tišini i u znak sjećanja na teške ratne trenutke i događaje, molitvom i  paljenjem svijeća odali počast svim žrtvama  vukovarske tragedije i Domovinskoga rata.

O gradu

odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam jučer smatrala nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj…

Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne nogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati kad nas više ne bude…

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?

(…)

Tražim riječ…

Tražim riječi za Vukovar, ne riječ koju pamtim, koja se sklanja, nego onu riječ koja je ostavljena u ruševini, koja ima svoju sjenu u tebi, Vukovaru moj.

I ne možeš ju pokopati jer se ne može zaboraviti.

Dok srce tuče teškim ritmom, zapalismo svijeće zavjetnice:

„Tu smo, čuvat ćemo zavjet za slobodu, za Vukovar, za Hrvatsku vječnu!“

Valpovo, 18. studenoga 2022.

Jasna Vuković i učenici