ADVENT U ZAGREBU

ADVENT U ZAGREBU

14. prosinca 2019.

Dana 7. prosinca 2019. godine učenici 4.a i 4.b OG posjetili su Advent u Zagrebu. Advent u Zagrebu je prema izboru glasača portala „European Best Destinations“ već tri puta za redom proglašen najboljom destinacijom za božićne blagdane u Europi 2015., 2016. i 2017. godine.

Advent počinje paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića. Advent se proširio na Kaptol, Zrinjevac, Cvjetni trg, Europski trg, na Uspinjaču, a novost je Ledeni park na Tomislavovom trgu. Uz mnoštvo lampica i različitog sadržaja tu je i veseli božićni tramvaj. Tema ovogodišnjeg Adventa je Orašar. Na Adventu izbrojano je 2205 Orašara u različitim oblicima (figure, plakati…).

Nakon dolaska u Zagreb odlazimo u Atelijer Ivana Meštrovića.

Atelijer Meštrović u Mletačkoj 8 nekadašnji je dom i radni prostor najvećeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića (Vrpolje, Hrvatska, 1883. – South Bend, Indiana, SAD, 1962.). Ivan Meštrović je, naime, iz zavičajnih Otavica otišao na studij kiparstva u Beč 1901. godine, a nakon što je apsolvirao na Akademiji likovnih umjetnosti, živio je s prvom suprugom Ružom Klein u brojnim europskim metropolama. Odlučio se skrasiti u Zagrebu kamo je pozvan da predaje na Kraljevskoj akademiji za umjetnost i umjetni obrt.

Ubrzo u Zagrebu zasniva obitelj s drugom suprugom, Olgom Kesternčanek, s kojom ima četvoro djece: kćeri Martu i Maricu te sinove Tvrtka i Matu. Budući da je bio i školovani arhitekt, sudjelovao je u projektiranju kuće i oblikovanju njezine unutrašnjosti. Izbor skulptura u stalnom postavu daje osjećaj topline doma, a kroz pokrete se otkriva koga je Ivan Meštrović volio i komu se divio.

Najpoznatije skulpture Ivana Meštrovića su Spomenik Indijancima i Spomenik Grguru Ninskom.

Ivan Meštrović kuću napušta 1942. godine, a 1947. trajno se s obitelji preselio u SAD, gdje se posvetio pedagoškom radu na sveučilištima Syracuse (New York) i Notre Dame (Indiana). Prostor u Mletačkoj, vilu u Splitu, kompleks Crikvine – Kaštilac, te obiteljsku grobnicu, crkvu Presvetog Otkupitelja, u zavičajnim Otavicama odlučio je darovati „narodu Hrvatske“.

Nakon posjeta Atelijera Ivana Meštrovića, posjetili smo Muzejsko memorijalni centar Dražen Petrović. To je jedini muzej koji je posvećen samo jednom igraču nekog športa. Svečano je otvoren 7. lipnja 2006. godine. Muzej je ideja Draženovih roditelja, Biserke i Jovana. U muzeju je prikazan Draženov životni put i mnogobrojni uspjesi u košarkaškoj karijeri. Postao je europski i svjetski prvak te jedan od najboljih NBA igrača 2002. godine. Posthumno je ugrađen u Memorijalnu košarkašku kuću slavnih Naismith.

Nakon slobodnog vremena provedenog na Adventu uputili smo se u kazalište Kerempuh te smo pogledali predstavu Doma je najbolje (Lapin Lapin). U ovoj je komediji prikazan obiteljski život.

Sve vrijednosti su izvrnute, svijet kakav smo voljeli i živjeli postavljen je naglavačke, a jedno je pravilo da nikakvog pravila više nema.

U kasnim satima vratili smo se u Valpovo, radosni i sretni, ali i pomalo žalosni što nam je ovo, možda i zadnji izlet u ovom sastavu.

Matea Špoljarić i Kasandra Javor, 4. a OG

Wordpress Gallery Plugin Free