4. MILENIJSKO NATJECANJE IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

4. MILENIJSKO NATJECANJE IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

17. studenoga 2022.

Novi milenij obilježen je potrebom za idejom i znanjem, ujedno i temeljima kreativne industrije poistovjećene s industrijom projekata, talenata, karijera, ideja i prototipa.

Premda je kreativna industrija ujedno i industrija novog milenija, u Hrvatskoj još uvijek nije institucionalizirana. Cilj Milenijskog natjecanja potaknuti je na sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima korisnima za razvitak vještina, kritičkog razmišljanja, kreativnosti i unaprjeđenja stečenih znanja. Natjecanje bi trebalo ojačati suradničko i društveno-odgovorno ponašanje svih obrazovnih skupina.

Natjecateljskim timovima dana je sloboda u predlaganju idejnih rješenja. Organizatori priželjkuju neočekivana rješenja kojima bi se ostvarili kreativni proizvodi nadahnuti kulturnom baštinom, a ostvareni u jednom ili više sektora kreativne industrije. Teme ovogodišnjeg natjecanje bile su: Glagoljica, put svile, mitologija i vodik. Sektori kreativne industrije u kojima su natjecatelji mogli ponuditi svoja rješenja su: arhitektura, audiovizualna umjetnost, baština, dizajn, glazba, izvedbene umjetnosti, knjiga i nakladništvo, mediji, oglašavanje i tržišne komunikacije, primijenjene umjetnosti, računalne igre, novi mediji i vizualne umjetnosti.

Naše učenice 4. razreda ekonomskog smjera Dorotea Ament, Ines Čvagić i Marta Podgoračan ponudile su  idejno rješenje na temu glagoljica (uporaba glagoljice u novom mileniju) i to iz čak 2 sektora: Dizajna i primijenjene umjetnosti. Natjecat će se u kategoriji Kreativni kalendar, namijenjenoj nastavnicima i učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Nastavnica mr.sc. Tatjana Andraković mentorica je ovog kreativnog tima i njen zadatak je usmjeravanje i vođenje tima u izradi i prezentaciji kreativnog rješenja. Učenice su ponudile rješenje za  uporabu glagoljice na odjevnim predmetima, torbama, stolnjacima i šalovima kako bi se ona sačuvala od zaborava. Na majicu su izvezle logo SŠV na glagoljici u tradicionalnim bojama naše škole. Prezentirajući rješenje popularizirat će i našu školu velikom broju prisutnih. Platnenu torbu i stolnjak su ukrasile ponovno logom naše škole napisanom na glagoljici, dok su na šal temperama napisali – Milenijsko natjecanje na glagoljici.  Još jedno zanimljivo rješenje u sklopu ovog niza ideja za uporabu glagoljice u novom mileniju je i stolnjak koji je ujedno svojevrsni anagram. Naime kako god stolnjak presavinuli dijagonalno uvijek se vidi logo naše škole – SŠV na glagoljici. Učenice su se malo poigrale i oslobodile kočnice svoje mašte.

Prezentacija rješenja održat će se uživo na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u terminu od 26.11-02.12. Poželimo našem timu mnogo sreće za što bolje predstavljanje naše škole i dobar plasman na 4. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije.

Tatjana Andraković