KAMPANJA „WEB HEROJ“

KAMPANJA „WEB HEROJ“

8. veljače 2024.

Policijski službenici za prevenciju i policijski službenici Odjela kibernetike Policijske uprave osječko-baranjske započeli su sa provođenjem preventivne kampanje „Web heroj“  s ciljem povećanja razine kibernetičke sigurnosti na području Hrvatske odnosno Osječko-baranjske županije.

Preventivna kampanja naziva „Web heroj“, pod sloganom „Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba“, provodi se kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Kampanja „Web heroj“ usmjerena je na tri ciljane skupine: opću populaciju građana, poslovne subjekte te djecu.

U 2022. godini, od različitih oblika kibernetičkih napada, najčešće internetskih prijevara, šteta je iznosila 6 milijuna eura, dok u 2023. godini iznosi više od 9,7 milijuna eura. Time je vidljiv porast od gotovo 50 posto, što ukazuje kako je ova kampanja uistinu potrebna. Tijekom 2023. godine zabilježeno je 1781 kibernetički napad, od kojih 90 posto čine različiti oblici računalnih prijevara i to je porast od 11,5 posto u odnosu na 2022. godinu. Dakle, kriminal je porastao za 11 posto, dok je materijalna šteta porasla za 50 posto“.

Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom 2023. godine zaprimilo je 40-ak kaznenih prijava na štetu građana i trgovačkih društava kojima počinitelji šalju lažne, tzv. „phishing“ poruke, najčešće putem elektroničke pošte ili SMS-a u ime hrvatskih poslovnih banaka, u kojima traže da se ažurira aplikacija za internet bankarstvo, no ta poveznica vodi na lažne stranice banaka na kojima građani unose svoje osobne podatke i budu materijalno oštećeni. Materijalna šteta od samo tih 40-ak kaznenih prijava iznosi dva milijuna eura.

Iz tog razloga bih Vas zamolili za suradnju  na način da našu internetsku stranicu „Web heroj“ proslijedite svim ravnateljima u Osnovnim i Srednjim školama, vrtićima i drugim firmama s kojima surađujete kako bi se upoznali s oblicima kibernetičkog kriminala, savjetima, zlonamjernim softverima, internetskoj sigurnosti doma, sigurnom radu na daljinu, a oni isto učiniti i  proslijedili svojim djelatnicima, profesorima koji bi o navedenom upoznali roditelje i učenike.

Stranicu Web heroj možete pronaći na poveznici  https://webheroj.hr/, https://youtu.be/R6zlXiKoAiI.

Hvala na suradnji i srdačan pozdrav!

Larisa Kovač

Policijska službenica za prevenciju PU osječko-baranjske