AKTIVNOSTI U „STEAM TJEDNU“

AKTIVNOSTI U „STEAM TJEDNU“

20. travnja 2022.

Kroz projekt RCK „Slavonika“ 5.1 te Školskog kluba za digitalnu fabrikaciju “FabLab Slavonika”  Tehničke škola iz Slavonskog Broda organiziran je bio “Steam tjedan”. Iz naše je škole, u svim aktivnostima, sudjelovao Matej Torjanac.

Prvi je tjedan započeto s aktivnostima 14. ožujka koje su trajale do18. ožujaka. Prvog su se dana polaznici upoznavali sa samim projektom, predavanja je vodio dr.sc. Roberto Vdović koji je ujedno i predsjednik FabLab-a Hrvatska. Upoznali smo se sa strojem za rezanje folije (vinyl cutter), a zatim smo samostalno izrađivali natpise za platnene torbice. Drugog dana smo se upoznali sa metodama 3D skeniranja, raznim softverima i opremom za 3D skeniranje, skeniranje  pomoću mobilnih aplikacija te uvoz u softver za uređivanje 3D modela. Zatim smo radili na CNC laseru. Upoznali smo se sa laserom i vrstama lasera (Gas laser, Solid-state laser, fiber laser). Oblike za izrezivanje smo radili u programu LaserBox, zatim smo te iste oblike izrezali pomoću lasera. Četvrtog dana smo radili na 3D printeru. Zadatak je bio samostalno modelirati željeni 3D model u ThinkerCAD -u. Tijekom predavanja smo naučili o vrstama 3D printera, filamentima, podlogama i periferijama za 3D printere. Program za „slice“ modela je bio Ultimaker Cura Slicer koji je ujedno i najbolji program za početnike. Zadnjeg smo dana imali radionicu o pronalasku boljeg dizajna nekog proizvoda. Radili smo u grupama u kojima smo predstavljanjima određenih mana nekog proizvoda zajednički došli do načina kako poboljšati taj proizvod.

U drugom smo se „Steam tjednu“, od 28. ožujka – 1. travnja, detaljno upoznavali sa samim projektom, te kako sam FabLab funkcionira. Također smo radili na Vaccum Formeru koji uz pomoć vakuma obavija određeni isprintani 3D model, te od tog oblika izradili kalup za  izradu sapuna.  Predavanja je vodio mr.sc. Roberto Vdović i prof. Tatjana Šoronda. Tijekom naredna tri dana imali smo radionice kako uključili FabLab u zajednicu, kako implementirati naučeno na predavanjima u društvo i predstavnike lokalne zajednice. Gosti su nam bili predstavnici FabLab-a iz Španjolske, Xavi Dominguez i Santi Fuentemilla te su nam predstavili kako svoje projekte i svoj način rada sa učenicima i svojom lokalnom zajednicom, kako jednostavno dolaze do izvora problema i rješenja istog.

1. travnja je bio zadnji dan „Steam tjedna“ te je organiziran događaj u kojem su sudjelovale okolne škole te predstavljali zanimljive projekte. Drugim riječima, prezentiran je prikaz FabLaba kroz prezentaciju i izložbu inovacija i kreativnosti.

Cilj „Steam tjedna“ nije bio samo naučiti nove vještine nego i pokazati kako organizirati i prezentirati  nekakav tehnološki meeting te kao takav biti dostupan javnosti.

Matej Torjanac