ŽIVE JASLICE

ŽIVE JASLICE

11. siječnja 2024.

Tradicija Živih jaslica gradi se od 2017. godine, a u scenskome se prikazu, čija je začetnica dr. Zdenka Turalija s članovima Udruge MI, angažira čak dvjestotinjak izvođača.

  1. prosinca 2023. godine u 17:00 sati ispred Župne crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu uprizorene su šeste po redu žive jaslice.

Pripreme scenskoga prikaza trajale su nekoliko mjeseci. Učenici Srednje škole Valpovo isprva su imali probe čitanja kako bi se upoznali s ulogama, ali i probe na kojima su uvježbavali svoju glumu nakon čega su se probe nekoliko puta organizirale i na lokaciji održavanja živih jaslica. Vrijednim učenicima, uz školske obveze, nije bilo teško uložiti svoj trud i u ovo jer su znali da tako pridonose božićnome duhu svoga grada. Dobivši sve smjernice za svoje uloge, započelo je i osmišljavanje kostima, prikupljanje materijala, izrada i isprobavanje istih. Većina je kostima sačuvana od prošlih jaslica te ih je samo trebalo prilagoditi ovogodišnjim sudionicima, no kako se sastav glumaca iz godine u godinu mijenja, bilo je potrebno i za ponekim novim. Nakon generalne su probe učenici u prostorijama samostana oblačili i usavršavali kostime. U tome su im pomogle profesorica Marija Jelkić i pedagoginja Zdenka Lončarić.

Na dan su se predstave sudionici okupili u samostanu nekoliko sati prije. Nakon tonske su probe odjenuli svoje kostime te postavili posljednje detalje poput krila, turbana, kruna i raznih poveza. Bilo je puno smijeha jer odjeća toga vremena nije nimalo nalik današnjoj. U takvom su veselom raspoloženju učenici uz čaj neko vrijeme boravili u samostanu, a uskoro je došlo i vrijeme uprizorenja. Glavne su uloge dobile mikrofone i zauzele su svoja mjesta u „Betlehemu“. Osim Srednje škole Valpovo, sudjelovali su i učenici Osnovne škole Matije Petra Katančića Valpovo, udruga osoba s invaliditetom MI te Zbor župe Bezgrešnog začeća BDM Valpovo.

Scenarij živih jaslica prati Mariju, mladu ženu kojoj anđeo navješćuje kako će roditi Isusa. Njezin ju suprug Josip prihvaća trudnu te zajedno s njom odlazi u Betlehem kako bi nazočili popisu stanovništva. Na putu Marija osjeti kako joj je vrijeme roditi, stoga odlaze do dvije kuće te mole za smještaj. Problem nastaje kada shvate da za njih nema mjesta. Gostioničar im govori kako im može ustupiti štalicu te Marija ondje i rodi. Anđeo se javi i pastirima koji se dođu pokloniti Isusu, a ubrzo za njima dolaze i Sveta tri kralja. Nakon predstave, djeca su imala priliku otići do štalice gdje su ih čekali Marija, Josip, Isus i anđeo. Usprkos tome, djeci su najzanimljivije ipak bile životinje. Uskoro je došlo vrijeme fotografiranja kada su prva na redu, naravno, bila djeca, a zatim su se Svetoj obitelji pridružili i ostali sudionici Jaslica. Na kraju su stigli i vatrogasci koji su prije toga neprestano spremno pratili situaciju kod vatre.

Osim teksta, u ovome je prikazu bitna i scenografija. Betlehem je uprizoren s tri kućice (gostionicom i dvije obiteljske kuće), štalicom i bunarom. Kako je sve napravljeno od drveta i slame, gledatelji su mogli doživjeti vrijeme rođenja Isusa Krista, kao i prostor u kojem je bio rođen.

Ovaj su događaj popratili i mnogi mediji te navode kako je to bio uistinu čaroban događaj jer je upravo uprizorenje rođenja Krista ujedinilo mlade i osobe s poteškoćama grada Valpova. Organizatori su još jednom željeli pokazati kako osobe s invaliditetom i poteškoćama mogu biti punopravni članovi zajednice.

Prema riječima doktorice Zdenke Turalija, uprizorenje nas je ujedinilo, ne samo zbog naših različitosti, nego i zbog božićnoga duha kojega su glumci prenijeli.

Naši su učenici ostali na kolačima i čaju koje su posluživali volonteri Crvenoga križa Valpovo, a mnogi od njih tvrde kako im je ovo bilo korisno iskustvo, ne samo zbog same predstave, već i zbog tolerancije na različitost te pripadnosti zajednici. Maturantima je ovo bilo i vrlo emotivno iskustvo jer im je to bilo posljednje sudjelovanje u ovakvoj predstavi, ali su dobro upoznati s činjenicom kako su mlađe generacije dovoljno spremne da ih u ovome naslijede.

Lorna Mostina, Dora Šrepfler

Wordpress Gallery Plugin Free