Škola za život

POVEZNICA NA STRANICU

Škola za život

 

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORE VEZANE ZA PROVEDBU I UVOĐENJE KURIKULARNE REFORME MOŽETE POGLEDATI NA SLJEDEĆIM POVEZNICAMA

Pitanja i odgovori 1

Pitanja i odgovori 2

Pitanja i odgovori 3

 

MATERIJALI

Motivacija (prezentacija s NV 27.8.2019.)

 

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:

 

PEDAGOŠKA RADIONICA ZA NASTAVNIKE U PROVEDBI KURIKULARNE REFORME ŠKOLA ZA ŽIVOT

U utorak, 27. kolovoza 2019. održana je pedagoška radionica za nastavnike općeobrazovnih predmeta, a vezano za početak provedbe kurikularne reforme u 1. razredima gimnazije i četverogodišnjih strukovnih škola.

Na samom je početku ravnateljica škola Svjetlana Kalpić pozdravila sve nazočne te najavila temu i dnevni red današnje radionice. Podsjetila je da smo prema Planu aktivnosti odradili prve tri aktivnosti tijekom mjeseca srpnja i kolovoza:

  1. sastanak sa članovima pojedinih aktiva vezano za podjelu zaduženja i satnice te predstavljanje Plana aktivnosti za frontalno uvođenje i realizaciju kurikularne reforme u 1. razredima gimnazije i četverogodišnje strukovne škola u Srednjoj školi Valpovo
  2. Izrada Vodiča za provedbu kurikularne reforme za nastavnike u provedbi (za internu uporabu)
  3. Sastanak stručno–razvojne službe vezano za konačnicu Plana aktivnosti te dogovor oko realizacije i načina pružanja podrške (ravnateljica, pedagoginja, voditeljica)

Ravnateljica je kratko komentirala i  povezala odrađene aktivnosti sa današnjom radionicom. Plan aktivnosti je sastavni dio Vodiča za provedbu kurikularne reforme kojega su izradile ravnateljica i pedagoginja s ciljem podrške i olakšanog početka svim nastavnicima koji započinju provedbu reforme. Prezentirajući Vodič naglasila je da je on isključivo internog karaktera te da sadrži sve bitno na jednom mjestu što smo imali prilike naučiti preko Loomena ili nam je bilo dostupno sa službenih stranica MZO, Narodnih novina ili Agencija.

Kao primjer dobre prakse odabrala je video – materijal II. gimnazije Varaždin koja je tijekom prošle školske godine provodila eksperimentalni program Škole za život. Nastavnici su imali prilike saznati važne informacije od svojih kolega te se dodatno motivirati za svoj rad.

Isto tako, upoznala je nastavnike da smo na web – stranici škole otvorili zaseban link Škola za život te da u njega planiramo unositi sve bitno vezano za provedbu reforme. Predložila je da se razne aktivnosti koje će provoditi s učenicima upravo prikažu kroz taj link.

Pedagoginja se zahvalila nastavnicima na poticajnoj atmosferi u situaciji velikih promjena koje Škola za život donosi. Napomenula je da  njoj i ravnateljici predstoje stručni seminari s dodatnim uputama te da je u tijeku i stručno usavršavanje nastavnika  na temu Škole za život. Stoga je najavila sjednice stručnih aktiva u školi na kojima će detaljno analizirati dobivene informacije i konkretne aktivnosti pred početak same provedbe reforme školstva.

Pedagoginja je prepustila riječ psihologinji Tamari Gazdek koja je najavila današnju temu motivacije kroz jednu zanimljivu prezentaciju pod zazivom Povratak u školske klupe. Psihologinja je dala naglasak na značaj motivacije te kako se potaknuti za aktivnosti i promjene koje su pred nama. Tijekom predavanja nastavnici su ispunjavali anketne listiće, komentirali, iznosili svoje stavove i mišljenja. Kolegica Tamara je koordinirala i usmjeravala aktivnost radionice svojim pitanjima te na taj način doprinijela zanimljivosti same radionice. Dodatno, psihologinja je objasnila vrste motivacija, iznijela neke zanimljive primjere te odgovorila na pitanje zašto ponekad motivacija opada ili nedostaje i kako to prevladati. U drugom dijelu predavanja psihologinja je pojasnila jednostavan alat SMART – ciljeva. Nastavnici su dobili zadataka da sami napišu svoje prioritetne ciljeve prema predlošku Smart – ciljeva te su se javljali za izlaganje. Za kraj kolegica Tamara citira, umjesto zaključka, slijedeću rečenicu:

„Uspjeh nije samo ono što postignete u životu već i inspiracija koju daješ drugima“

Uslijedila su razna pitanja i komentari naših nastavnika vezana za samu provedbu reforme. Ravnateljica i pedagoginja su najavili završne stručne skupove te da ćemo najvjerojatnije saznati nešto više i dobiti dodatne odgovore na neka pitanja. Ravnateljica je podsjetila da smo na našu web stranicu stavili tri skupine pitanja i odgovora koje je za sada objavili MZO vezano za provedbu reforme te da ih detaljno pročitaju.

Zajednički zaključak su tri bitne riječi: suradnja, odgovornost i motivacija.

Za kraj današnje, vrlo uspješne radionice, ravnateljica se svima zahvalila, poželjela uspješan početak školske godine, izvrsne rezultate te najavila slijedeće aktivnosti koje nas očekuju.

U Valpovu 28. kolovoza 2019.

 

 

SREDNJA ŠKOLA VALPOVO – USPJEŠAN DOMAĆIN MEĐUŽUPANIJSKOG STRUČNOG SKUPA NASTAVNIKA I PROFESORA TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE

Srednja škola Valpovo dobila je priznanje i povjerenje za domaćinstvom pri organizaciji međužupanijskog skupa koji je okupio veliki broj stručnjaka ( 230 ) u području razvijanja tjelesne zdravstvene kulture učenika osnovnih i srednjih škola u najširem smislu.

Organizator skupa je Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, a domaćin skupa ravnateljica Srednje škole Valpovo Svjetlana Kalpić,dipl.ing i   Darko Bošnjak,prof- savjetnik – voditelj Županijskog stručnog vijeća Osječko-baranjske županije.

Voditelji skupa bili su Viši savjetnici za tjelesnu i zdravstvenu kulturu Agencije za odgoj i obrazovanje  Jozo Škegro,prof. i Marijan Jerković,prof.

Skup je održan  u dvorani Centra kulture M.P.Katančić Valpovo. Sudionici skupa su izrazili veliko zadovoljstvo kvalitetom organizacije skupa te su bili oduševljeni prostorom u kojem je skup održan. To potvrđuje da je spomenuti skup bio i promocija grada Valpova koji je ustupio spomenuti prostor, a djelatnici  Turističke zajednice, pogotovo voditelj Eduard Lacković,mag.cult. umnogome su pomogli uspješnoj organizaciji.

Ravnateljica Srednje škole Valpovo Svjetlana Kalpić, dipl.ing. pozdravila je sudionike,voditelje i predavače skupa i zaželjela uspješan rad stručnog skupa  koji je okupio dvjesto trideset ( 230) nastavnika i  profesora  tjelesne i zdravstvene kulture osnovnih i srednjih škola iz pet Županija. Ravnateljica je u svom pozdravu i izlaganju dala veliku podršku projektu Škola za život općenito, a pogotovo  nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, ukazala na značaj vježbanja, pohvalila rad profesora tjelesne i zdravstvene kulture Srednje škole Valpovo, ukazala na određene projekte u našoj školi i izrazila zadovoljstvo što se jedan ovakav državni skup održava u našem gradu i u našoj organizaciji što je pokazatelj rada i aktivnosti Srednje škole Valpovo.

Nakon pozdrava ravnateljice Viši savjetnik Jozo Škegro,prof.  pozdravio je sve nazočne, zahvalio se ravnateljici Kalpić i profesoru Bošnjaku što su prihvatili biti domaćini u organizaciji ovako velikog stručnog skupa.

Nakon lijepih riječi i zahvala predstavljeni  su predavači Stručnog skupa: Viši savjetnik Marijan Jerković, prof., Astrid Čulić,prof. i Anica Beljak, prof.

Viši savjetnik Marijan Jerković,prof. je u svojoj temi „Sve što želite znati o Školi za život, a niste se ( do sad ) usudili pitati“   je kroz pitanja kolega nastavnika i profesora tjelesne i zdravstvene kulture,  a koja su postavljena Ministarstvu prosvjete i obrazovanja i odgovore Ministarstva  na ista pokušao približiti sve ono što kroz edukaciju reforme  Škola za život zajednički prolazimo i rješavamo. Kroz predavanje bilo je puno upita i obrazloženja.

Mentorica u Školi za život – profesorica Astrid Čulić je u svojoj temi „Kurikulumsko planiranje“ pojasnila način planiranja koji su svi nastavnici i profesori tjelesne i zdravstvene kulture kroz edukaciju u Loomenu prošli i odgovorila na određene nejasnoće.

Profesorica Anica Beljak je u svojoj temi „Istraživačko učenje i učinkovito postavljanje pitanja“  na zanimljiv način prikazala način rada i komunikacije s učenicima  u programu Škola za život.

Nakon završetka predavanja završnu riječ dali su Viši savjetnici koji su sudionike skupa podsjetili na skupove koji slijede, i odgovarali na mnogobrojna pitanja vezana uz reformu  Škola za život s kojom Ministarstvo znanosti i obrazovanja  kreće od iduće školske godine.