SESTRE KARLA I INA CVETKOVIĆ

SESTRE KARLA I INA CVETKOVIĆ

16. lipnja 2024.

Ina Cvetković

Ina Cvetković trenutno pohađa prvi razred Srednje škole Valpovo, a njezin je put do srednje škole bio ispunjen glazbom, sportom i raznim aktivnostima. Završila je osnovnu glazbenu školu, gdje se zaljubila u klavir te uživala u izazovima koje glazba pruža. Do svoje četrnaeste godine aktivno se bavila gimnastikom u Gimnastičkom društvu „Hrvatski Sokol“ Valpovo. Salta, vježbe na gredi i ravnoteža bile su njezin svijet. Iako više nije natjecateljica, gimnastika joj je ostavila trajne uspomene i pouke o upornosti i predanosti radu. Ina voli i šah. Partije s prijateljima i obitelji uvijek su izazovne i zabavne. Šah ju potiče na razmišljanje, strategiju i predviđanje poteza. Ina je i članica zbora Srednje škole Valpovo. Pjevanje joj donosi veliku radost. Glazba i zajedništvo sa svim članovima zbora Ini čini posebno zadovoljstvo i u tom dijelu srednjoškolskoga obrazovanja i iskustva. Također, Ina je sudjelovala na brojnim školskim natjecanjima te županijskom Natjecanju iz hrvatskoga jezika.

Karla Cvetković

Karla Cvetković trenutno je učenica trećega razreda gimnazije u Srednjoj školi Valpovo. Njezin je obrazovni put  ispunjen različitim iskustvima koja su oblikovala strast za znanjem. Od trećega do osmoga razreda osnovne škole pohađala je radionice u Centru tehničke kulture Valpovo te sudjelovala na državnome Natjecanju u kategoriji Graditeljstvo. Ove radionice pružile su joj priliku da proširi svoje znanje, vidike i vještine izvan tradicionalnoga školskog okruženja. U jednoj od izvannastavnih aktivnosti pjeva u školskome zboru. Pjevanje joj pruža radost i omogućuje da se izrazi na jedinstven način. Također, Karla rado sudjeluje u Erasmus projektima i natjecanjima znanja. Ova iskustva omogućila su joj da se susretne s različitim kulturama i idejama te da stekne nova prijateljstva. Karlina je najveća strast biologija i kemija. Fasciniraju je složeni procesi koji se odvijaju u živim organizmima i način na koji se različite tvari kombiniraju i reagiraju jedna s drugom. Nada se da će jednoga dana moći koristiti ovo znanje kako bi doprinijela znanstvenoj zajednici i pomogla u rješavanju nekih od najvećih izazova i problema s kojima se suočava naš svijet. Također, Karla je sudjelovala na natječaju Tragovi Austrije kroz moj objektiv za izbor najboljih fotografija koje pokazuju utjecaj Austrije u hrvatskim gradovima, a preko Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru i pod pokroviteljstvom Austrijskoga veleposlanstva i Austrijskoga kulturnog foruma. Prvo je mjesto osvojila je Karlina fotografija pod nazivom Harmonija tišine. Polagala je i ispit Fit in Deutsch na A2 razini za stjecanje međunarodno priznatoga certifikata Goethe instituta kojim se potvrđuje znanje njemačkoga jezika. I na kraju, učionica 21. obogaćena je zanimljivim novim predmetima koje krase njezin interijer, a za to je opet zaslužna učenica Karla koja je sastavila, tzv. trigonometrijski sat i, zajedno sa svojom sestrom Inom, napravila/sašila platnene pretince za odlaganje mobitela.

Karla i Ina

Hrvatsko društvo profesora njemačkoga jezika izdalo je natječaj za učenike i studente u Republici  Hrvatskoj pod nazivom Višejezično glazbeno natjecanje.    Naše učenice, Karla Cvetković i Ina Cvetković iz 3. OG i 1. OG (treća i prva godina učenja njemačkog jezika) povodom Dana Europe osmislile su pjesmu Wir sind alle gleich i uz malu  jezičnu pomoć njihove profesorice Snježane Simić, snimile video i osvojile drugo mjesto.