RUKSAK (PUN) KULTURE

RUKSAK (PUN) KULTURE

18. prosinca 2021.

U ponedjeljak, 13. prosinca 2021, učenici 4. A opće gimnazije svoju su nastavu Likovne umjetnosti zajedno sa profesoricom Marijom Jelkić obogatili učeći i primjenjujući tehnike lomografije sudjelovanjem na projektu Ruksak pun kulture i radionici Lomografija – analogna fotografija je opet kul,  koji su im predstavili filmski producent Matija Drniković te filmska redateljica i scenaristica Lana Kosovac iz Zagreba.

Lomografija je tehnika namjernoga slikanja neobičnih, neki bi ih nazvali loših, fotografija. Fotografira se koristeći analogne fotoaparate, no već pri fotografiranju primjenjuju se tehnike lomografije, kao što su: fotografiranje iz različitih perspektivi, neobična kompozicija, neoštra slika, prevelika ekspozicija itd. Važno je napomenuti da u duhu lomografije nema nikakvih pravila i nema loših fotografija.

No na ovoj smo radionici proces lomografije proširili dodatnim uništavanjem analognih filmova na kojima su fotografije, uranjajući ih u smjese vina, kave, ulja i drugih reagensa.

Jedino što je preostalo je sačekati rezultate lomografije, odnosno izrađene fotografije koje su nam Matija i Lana obećali proslijediti u narednim danima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo kulture i medija organizirali su projekt Ruksak (pun) kulture – Umjetnost i kultura u vrtiću i školi za razdoblje 2015. – 2020. godine. S ciljem ulaganja u  područja obrazovanja i kulture na državnoj razini. Vezan je uz umjetnost i kulturu, te ga u hrvatskim vrtićima i školama provode stručnjaci – književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici.

Ruksak (pun) kulture dio je kulturne politike Vlade Republike Hrvatske za vrtiće, osnovne i srednje škole. Djeca od tri godine i učenici od 6 do 18 godina iz svih županija i općina su korisnici ovoga programa.

SVRHA PROGRAMA: Poticanje djece i mladih na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske

CILJ PROGRAMA: Priprema i provedba različitih kulturnih i umjetničkih programa prilagođenih djeci i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u dislociranim, prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske

Domagoj Lovošević 4. a OG