PROJEKT „10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA“

PROJEKT „10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA“

20. prosinca 2022.

Učenice Nea Pohižek, Ana i Mia Jelkić su u nedjelju 11. prosinca 2022. godine, s profesoricom Marijom Jelkić otputovale u Zagreb u posjet Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti kako bi sudjelovale u projektu “10 škola- 10 umjetnika”.  Kao i prethodnih godina putovanje vlakom bila je neizbježna avantura. Bile smo smještene u hostelu The Dots u blizini Zrinjevca te smo također posjetile i zagrebački advent. U sklopu ovoga projekta razgledale smo i izložbu “Manirizam u hrvatskoj umjetnosti 20. i 21. stoljeća” kao i izložbu poznatoga slikara Željka Kipkea čije smo djelo imali u našoj prezentaciji i kasnije radionici.

Naša tema bila je “Razumijevanje apstraktne umjetnosti u manirističkom ključu” te smo kroz brojna djela naših slikara i kipara predstavile apstraktnu umjetnost doživljenu u duhu manirizma koji se „…udaljava od načela reda i pravilnosti, harmonije, racionalizma i realizma u prikazivanju zbilje…“ , kako je u svom djelu „Sociologija umjetnosti“ istaknuo poznati teoretičar i povjesničar umjetnosti Arnold Hauser. U projektu su također sudjelovale škole iz Zagreba, Osijeka, Vinkovaca, Zadra, Splita, Varaždina i Dubrovnika čije su prezentacije i radionice bile vrlo zanimljive i zabavne. Projekt se odvijao 12. prosinca 2022. godine, a provedeno vrijeme bilo je vrlo poučno i korisno za našu nastavu Likovne umjetnosti.  Dakako, sklopljena su i nova prijateljstva jer su u projektu sudjelovali naši vršnjaci iz navedenih gradova.

Nakon provedenih prezentacija i radionica kroz izložbu „Manirizam u hrvatskoj umjetnosti 20. i 21. stoljeća“ provela nas je autorica izložbene koncepcije ,povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Iva Körbler koja je nakon dugogodišnjeg proučavanja i istraživanja građe, pronašla dovoljno elemenata za dešifriranje, interpretaciju i razumijevanje manirizma i manirističkih postupaka u djelima hrvatskih umjetnika 20. stoljeća i novog tisućljeća iz zbirke NMMU.

Nacionalni muzej moderne umjetnosti od 8. prosinca 2022. do 29. siječnja 2023. također predstavlja retrospektivnu izložbu vizualnog umjetnika, likovnog kritičara i teoretičara Željka Kipkea pod nazivom „Od Ritma do Palače uništenja“. Koncepciju postava koji kroz sedam dionica u sedam dvorana prvog kata Vranyczanyjeve palače objedinjuje film, ambijentalne instalacije, slike, fotografije i grafike osmislio je sam umjetnik, a riječ je o njegovim antologijskim ostvarenjima nastalim u razdoblju od 1977. do 2022.

Muzejsko – edukativni projekt  „10 škola – 10 umjetnika“ pokrenula je 2004. godine viša savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu Ivana Rončević Elezović, koji je ove godine postao punoljetan. Raznovrsnost izbora tema i aktivnosti, odlična organizacija, kvalitetan odnos umjetnika prema učenicima i vrhunsko prenošenje znanja, samo su neke od činjenica opstojnosti ovog projekta.

Ana Jelkić, Mia Jelkić i Nea Pohižek

Wordpress Gallery Plugin Free