Večer matematike


Večer matematike skup je interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnoga stava učenika prema Matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što Matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i da nismo svjesni vlastitoga talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.
Projekt Večer matematike započeo je 2013.godine te se provodi u mjesecu prosincu, a u organizaciji Hrvatskoga matematičkog društva u suradnji sa školama.
Naša Škola redovito sudjeluje u aktivnostima projekta, od samoga početka, pod vodstvom nastavnica matematike Tihane Weigand i Draženke Mikić te učenika 2. i 3. razreda opće gimnazije. Večer matematike organizira se u prostorima III. gimnazije u Osijeku.
Sudjelovanje u ovom projekt je izuzetno popularno kod naših učenika, a naše su profesorice prepoznate po svojem šarmu, duhovitosti i zanimljivim radionicama.

Službena stranica:


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


ADVENT KROZ MATEMATIKU

Dana 7. prosinca 2017. godine u Osijeku, III. gimnazija Osijek  je bila    domaćin   radionica  ,,Večeri  matematike”  pod  pokroviteljstvom ,,Hrvatskog  matematičkog  društva”.   Učenici  3.  i 4. razreda gimnazije te elektrotehničke škole Srednje škole Valpovo s voditeljicama, profesoricama: Draženkom Mikić i Tihanom Weigand  sudjelovali  su  na navedenim  radionicama. ,,Večer matematike” je nezaobilazni matematički događaj koji se svake godine organizira u čast ljubavi prema matematici. To je događaj koji potiče izgradnju pozitivnog stava prema matematici, sklapanju novih saznanja te proširivanju onih starih.

Ove godine, naše su profesorice Draženka Mikić i Tihana Weigand kroz didaktičnu i zanimljivu radionicu pod nazivom ,,Fleksagoni” prikazale učenicima kako matematika može imati više boja, strana i lica, te da krije  mnoge druge  zanimljive  tajne  koje učenik može otkriti. Osim kreativnih radionica, naši su učenici sudjelovali i u natjecateljskom dijelu večeri – ,,Brzo i točno”. Tu se naša škola pokazala kao veliki konkurent naspram osječkih škola i ostvarila značajne uspjehe. Marija Milošević, učenica četvrtog razreda gimnazije Srednje škole Valpovo,  osvojila  je  prvo  mjesto, dok je Luka Štrok, njezin razredni kolega, osvojio treće mjesto. Također su u natjecateljskom dijelu večeri sudjelovali: Luna Ibrahimpašić, Palma Kopić, Borna Sirovec i Fran Zamaklar.

Događaj ,,Večer matematike” osim što otvara učenicima  nove  poglede  na matematiku kao prirodnu znanost i zanimanje, ono kroz zabavne aktivnosti otkriva i često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike i stvara nove i zanimljive  ideje o tome što je matematika.


GUSARSKA POTRAGA ZA BLAGOM

Hrvatsko matematičko društvo svake godine organizira skup interaktivnih radionica u suradnji sa školama. Time se promiče izgradnja pozitivnog stava učenika prema matematici.

Srednja škola Valpovo, njeni učenici trećih i četvrtih razreda te profesori ove su godine sudjelovali na Večeri matematike, održanoj u
večernjim satima dana 1. prosinca 2016. godine u III. gimnaziji u Osijeku. Kao suorganizatorice su sudjelovale profesorice naše škole, Tihana Weigand, Draženka Mikić i Lucija Kuna. Njihova je radionica bila osmišljena kao gusarska potraga za blagom, kroz četiri „otoka“ zabavnih matematičkih zadataka. Nakon radionica, održan je i kviz „Najslabija karika“, u kojem su mogli sudjelovati učenici četvrtih razreda. Hrabri predstavnici naše škole na kvizu bili su Alen Cvenić i Filip Fekete. Matematička se gimnazija nalazi u osječkoj tvrđi pa smo nakon radionica i kviza otišli odmoriti moždane vijuge šetnjom po Adventu.