Erasmus+ KA2 2021./2023. – A.R.T.I.S.T – Zajednički međunarodni umjetnički susreti sa učenicima i nastavnicima(Art Rallies Together Internationally with Students and Teachers) 

Naziv projekta: “Zajednički međunarodni umjetnički susreti sa učenicima i nastavnicima”(“Art Rallies Together Internationally with Students and Teachers”)

Skraćeni naziv projekta: A.R.T.I.S.T

Nadležnost:PL01 Foundation for the Development of the Education System, Poland
Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) – za Hrvatsku

Nositelj projekta:Stowarzyszenie Animatorów Wszechstronnego Rozwoju Młodzieży, Poland

Partneri u projektu:Liceo Statale “Jacopone da Todi”, Italy; Fundación Vedruna Educación, Spain; Srednja škola Valpovo, Croatia; Ortahisar IMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Turkey; Konstspegel, Sweden; ZespoI Szkol Ogolnoksztalcacych nr 5 IV Liceum Ogolnoksztalcace z Oddzialami Mistrzostwa Sportowego im. Marynarzy WOP, Poland

Program: Erasmus+  za 2021./23. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport)

Potprogram: Ključna aktivnost 2  – suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse

Aktivnost: Školska partnerstva

Broj projekta: 2020-1-PL01-KA227-SCH-095438

Ukupna vrijednost projekta: 213.730,00 EUR (Srednja škola Valpovo – 30.370,00 EUR)

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Početak projekta:1. ožujka 2021.

Završetak projekta:28. veljače 2023.

Poveznice na stranice:Erasmus+


Ciljevi projekta:

 • pokazati učenicima bogatstvo europske likovne kulture
 • povećati samopouzdanja učenika
 • povećati umjetnička iskustva učenika
 • pružiti priliku nastavnicima da stupe u interakciju s različitim umjetničkim kulturama
 • poticati i motivirati učenike za korištenje umjetnosti kao sredstva društvenog, kulturnog, ekonomskog, političkog i povijesnog znanja o svojoj zemlji, kao i o partnerskim zemljama, kako bi proširili prostor u kojem bi se trebali osjećati cijenjenim
 • razvijati jezik i umjetničke vještine kroz aktivnosti umjetničke provedbe kako bi se izbjegao školski neuspjeh
 • razvijati kreativnost, komunikaciju i promicanje timskog rada kroz međunarodne aktivnosti kako bi se zaustavio fenomen diskriminacije
 • izraditi: bannere, plakate, izložbe, video zapise, foto albume, dati intervjue, ispuniti upitnike, ankete, dnevnike rada, knjižice
 • primijeniti raznolike metode poučavanja i učenja umjetnosti kroz praktično-eksperimentalni, aktivno-interaktivni pristup u cilju modernizacije procesa poučavanja / učenja / vrednovanja
 • napraviti internetsku platformu / facebook / instagram stranice projekta u kojoj će partnerske zemlje internacionalizirati svoje školske aktivnosti, razmjenjivati dojmove, popularizirati te pratiti provedbu ili postignuća

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

1. listopada 2021.

Školski se projektni tim okupio na još jednom zajedničkom sastanku. Sastanak je sazvala  ravnateljica Svjetlana Kalpić s ciljem podnošenja izvješća o učinjenim koracima u projektima u kojima sudjeluju učenici i profesori naše škole.

Na sastanku su bile koordinatorice projekata, a to su profesorice Marija Jutriša, Silvija Čehić Turalija, Tihana Weigand, Jasna Iličić, pedagoginje Zdenka Lončarić i Nina Huterer. Na dnevnom su redu bile trenutne aktivnosti u projektima i planovi za buduće razdoblje.  Glavni koordinator za projekte naše škole, profesor Krunoslav Vukelić, nije sudjelovao na sastanku jer je u to vrijeme sudjelovao na koordinacijskom sastanku projekta RCK Slavonika 5.1. 

Budući da su se projekti aktivirali početkom ove školske godine, naša je škola već odradila određene aktivnosti:

 • domaćinstvo i mobilnost (Portugal) u projektu Kodiranje robota- jezik budućnosti,
 • mobilnost (Poljska) u projektu A.R.T.I.S.T.,
 • mobilnost (Poljska) u projektu Susret tehnologije i kulturnog nasljeđa.

Krajem listopada su u planu dvije aktivnosti:

 • domaćinstvo u projektu Robotika i etika,
 • mobilnost (Turska) u projektu A.R.T.I.S.T.

Pred profesorima koji su uključeni u projekte je dosta aktivnosti u narednom razdoblju. Radi se na prikupljanju interesa učenika za projekte, provođenju natječaja i pripremi učenika za mobilnosti.


PROJEKTNE RADIONICE U SREDNJOJ ŠKOLI VALPOVO

Krajem rujna 2021. godine u našoj su Školi započele radionice povodom novog projekta pod nazivom A.R.T.I.S.T. (Art Rallies Together Internationally with Students and Teachers, u značenju: Zajednički međunarodni umjetnički susreti s učenicima i nastavnicima) u sklopu EU projekata Erasmus + u koordinaciji prof. Krunoslava Vukelića. Budući da svaki odlazak učenika na mobilnost, ovaj put u Tursku, zahtijeva određene pripreme, tom prigodom naši su učenici ostvarili zanimljive uratke na likovnim radionicama pod vodstvom umjetnice Sabine Novoselić.

Prvoga su tjedna na radionici učenici imali zadatak olovkom nacrtati i osjenčati ono što je bilo postavljeno ispred njih kako bi se postigao realistički crtež. Druga je radionica bila u znaku perceptivne umjetnosti tehnikom olovke i rapidografa (set crtaćega pribora). Učenici su imali zadatak nacrtati dječju sobu prema određenim smjernicama. Treća je radionica pod nazivom „20 stoljeće u stilu gotike“ na kojoj su učenici crtali ugljenim štapićima prema predlošku umjetničke slike Ples poznatog francuskoga slikara Henrija Matissea, i to u gotičkom stilu.

Cilj je navedenih radionica ovladati tzv. monokromatskim tehnikama (olovka, ugljen, tuš, rapidograf) kako bi učenici shvatili odnos sjene i svjetla te postizanje kontrasta, a potom ovladati i kromatskim tehnikama, tj. bojama.

Učenici na taj način razvijaju kreativnost, komunikaciju i promicanje timskoga rada u umjetnosti kao sredstvu društvenoga, kulturnoga, ekonomskoga i povijesnoga znanja o svojoj, kao i o drugim zemljama partnerima u projektu.

Njihove uratke možete vidjeti u galeriji uradaka (ovdje).

Jasna Vuković i učenici

 

Učenički osvrt: “Do sada smo imali tri radionice tijekom kojih smo se upoznali s različitim tehnikama crtanja i slikanja. Prvo smo započeli s crtanjem olovkom. Prva je radionica bila svojevrsna selekcija za putovanje u Tursku. Tehnika se učenicima iznimno svidjela i na odličan su način pokazali da uz malo t

ruda i strpljenja, svaki rad može biti jedinstven. Na drugoj smo se radionici bavili tehnikom olovke i rapidografa s ciljem razvijanja percepcije. Radionica je prošla bolje od očekivanog. Naša nas je mentorica upoznala kako se koristi određeni pribor za crtanje i  kako se pravilno s njime služiti. Na zadnjoj smo radionici crtali ugljenom prema slikovnom predlošku.  Radionica je bila malo zahtjevnija, no pronašli smo način da i ovoga puta naši radovi budu posebni i jedinstveni. Uz podršku naše mentorice i ostalih profesora koji nam otvaraju put da izrazimo svoju kreativnost, otvoren nam je put i da svojom kreativnošću proputujemo svijet.”

Matea Kolesarić, 3. b OG

 


PRIPREMA UČENIKA ZA ODLAZAK U TURSKU

Svaki odlazak učenika na mobilnost zahtijeva određene pripreme. Tako se naši učenici vrijedno pripremaju za odlazan u Tursku u sklopu projekta A.R.T.I.S.T.

Angažirali smo našu bivšu učenicu Sabinu Novoselić, samouku slikaricu s već nekoliko održanih izložbi. Sabina je započela s priprema sa 8 učenika koji su se prijavili na natječaj. Cilj je priprema ovladati osnovnim tehnikama crtanja i slikanja kako bi naši učenici mogli sudjelovati na radionicama koje zahtijevaju likovno kreativno izražavanje.

 

Učenici će boraviti u Turskoj od 25. – 29. listopada s nastavnicom Jasnom Vuković i nastavnikom Krunoslavom Vukelićem.


PRVA MOBILNOST U GLIWICAMA

Projekt uključuje 6 partnera iz 5 zemalja s nositeljem iz grada Gliwice, Poljska. Radi se o srednjoj školi za vizualne umjetnosti, a u projekt smo pozvani od strane turskog partnera iz grada Trabzon, domaćina sljedeće mobilnosti.

Prvi trodnevni TPM sastanak je bio u Gliwicama 23.- 25.8.2021. gdje smo se upoznali s partnerima. Ispred škole bili su Krunoslav Vukelić, koordinator projekta te nastavnik Zoran Marković. Partneri su vrlo raznoliki: od škole u Leonu, Španjolska koji ima djecu od 4 -19 godina, preko isključivo ženske škole sa nebrojeno puno programa u Turskoj, preko škole u Gdansku koja je vrlo iskusna u EU projektima, ali prvi puta ovom području, kao i mi pa do galerije u Švedskoj gdje bi se trebala održati zadnja mobilnost – izložba radova nastalih tijekom projekta.

Između ostalih, osnovna je tema sastanka prve mobilnosti bila detaljno dogovoriti i razraditi planirane projektne aktivnosti te način pripreme učenika i nastavnika. Kao nužne aktivnosti između mobilnosti predviđeno je da svaka škola ili institucija – partner pripremi minimalno 2 nastavnika i 4 učenika kroz razne radionice/tečajeve u ovladavanju raznim tehnikama crtanja, slikanja, fotografije itd.

Koordinator projekta: Krunoslav Vukelić, prof.