Erasmus+ KA2 2019./2021. – From robotics to the ethics of technology: the new concept of human rights 

Naziv projekta: From robotics to the ethics of technology: the new concept of human rights (Robotika i etika u tehnologiji – novi koncept humanih prava)

Nadležnost: Agência Nacional Erasmus+ Educação e Formação (PROALV) – za Portugal
Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) – za Hrvatsku

Nositelj projekta: Real Academia de Portugal, S.A., Lisboa, Portugal

Partneri u projektu:Srednja škola Valpovo (Valpovo, Croatia); 33 EG Sveta Sofia (Sofia, Bulgaria); Nezihe Derya Baltali Bilim ve Sanat Merkezi (Denizli, Turkey); GO! Atheneum, Redingenhof (Leuven, Belgium); Istituto di Istruzione Superiore “G.A.,Pischedda (Bosa, Italy)

Program: Erasmus+  za 2019./20. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport)

Potprogram: Ključna aktivnost 2  – suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse

Aktivnost: Školska partnerstva

Broj projekta: 2019-1-PT01-KA229-061432-6

Ukupna vrijednost projekta: 120.110,00 EUR (Srednja škola Valpovo – 19.390,00 EUR)

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Početak projekta: 1.rujna 2019.

Završetak projekta: 31.kolovoza 2021.

Vrijeme i mjesto mobilnosti:

 • Uvodna konferencija – 25. – 29.11.2019 (Lisabon, Portugal)- 2 nastavnika
 • 1. mobilnost – tema: Ljudska prava i robotika (Leuven, Belgija) – 2 nastavnika + 4 učenika- travanj 2020.
 • 2. mobilnost – tema: Robotika (Denizli, Turska) – 2 nastavnika + 4 učenika – rujan 2020.
 • 3. mobilnost – tema: Robotika i zdravlje (Sofija, Bugarska) – 2 nastavnika + 4 učenika – siječanj 2021.
 • Veljača 2021 – on-line sastanak u vezi digitalnog manifesta u organizaciji Italije (Bosa)
 • Završni (evaluacijski) sastanak partnera u Valpovu (svibanj 2021.

Stranice projekta:

Poveznice na stranice:Erasmus+


Ciljevi projekta: Opći je cilj ovog projekta prvenstveno sistematizacija i razmjena najboljih praksi i iskustva za nastavnike i učenike iz područja tehnološke etike vezane uz umjetnu inteligenciju i robotiku kontekstualiziran u okviru ljudskih prava. Također će se razviti uvodne aktivnosti robotike u praktični scenarij, poput osnovne robotske građe i kodiranja, kako bi se učenike i nastavno osoblje uvelo u nove tehnologije i digitalno doba. Ciljevi ovog projekta slijede europsku strategiju i politiku u vezi s programom Erasmus+. Isto tako, projekt će razvijati ključne vještine informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u transnacionalnim zemljama razinom dijeljenja najboljih praksi i praktičnih znanja koja će se potom širiti u škole i njihove lokalne zajednice.


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


SASTANAK ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

U četvrtak, 21. travnja 2022., održan je koordinacijski sastanak Školskog projektnog tima. Sastanak su vodili Svjetlana Kalpić, ravnateljica škole i Krunoslav Vukelić, glavni koordinator školskih projekata.

Ravnateljica i glavni koordinator su članove Školskog projektnog tima podsjetili na važne detalje vezane uz provođenje mobilnosti i organiziranje domaćinstva, a koordinatori svakog projekta su upoznali ostale članove sa statusom projekta, odrađenih mobilnostima i preostalim događanjima vezanima uz projekt.

Zaključeno je kako su projekti izuzetno važni za život naše Škole. Učenici vole sudjelovati u aktivnostima vezanima uz projekte, a profesori vrijedno odrađuju svoja zaduženja.

Na radost učenika i profesora, Škola je ostvarila partnerstvo u dva nova projekta.

Wordpress Gallery Plugin Free

ZADNJA MOBILNOST U SKLOPU PROJEKTA  “From Robotics To The Ethics Of Technology: The New Concept Of Human Rihgts“

Puno zagrljaja, pokoja suza za kraj i obećanje kako ćemo ostati u kontaktu ….to su najljepši rezultati tijekom provedbe projektnih aktivnosti u sklopu zadnje mobilnosti projekta u Sofiji, glavnom gradu Bugarske u kojoj smo boravili od 25. ožujka do 1. travnja 2022.
Zajedno s Bugarima, koji su bili sjajni domaćini, na završnoj su mobilnosti sudjelovali i partneri iz Belgije, Italije, Portugala i Turske….tjedan ispunjen zanimljivim projektnim aktivnostima, upoznavanjem prekrasne Sofije i Plovdiva, novih druženjima i sklopljenim prijateljstvima.
Bilo nam je veliko zadovoljstvo biti partner u ovom projektu u kojem je tijekom mobilnosti i domaćinstva naše škole sudjelovalo i radilo 12 učenika i 7 profesora, uz veliku podršku ravnateljice i našeg glavnog koordinatora.
Nezaboravno je to iskustvo, a svi koji su bili dio ove lijepe priče, složit će se s novim sloganom: „ Prijateljstvo, a ne samo projekt“!

Hvala svima!

Koordinatorica projekta:
Silvija Čehić Turalija

Wordpress Gallery Plugin Free

KOORDINACIJSKI SASTANAK

28. veljače 2022.

Održan je još jedan sastanak koordinatora Erasmus+ projekata Srednje škole Valpovo. Sastanku su nazočili: S. Kalpić, K. Vukelić, S. Čehić Turalija, M. Jutriša, B. Puljek, M. Markota, T. Weigand, V. Gadanec i J. Iličić.

Sastanak je vodio glavni koordinator Erasmus+ projekata u našoj školi, prof. Krunoslav Vukelić, a dnevni je red bio:

 1. Provedba Erasmus+ projekata
 2. Financijski dijelovi projekta
 3. Odabir sudionika
 4. Trenutno stanje projekata
 5. Novi projekti

UČENICI I NASTAVNICI NAŠE ŠKOLE U BELGIJSKOM GRADU LEUVENU USPJEŠNO SU OSTVARILI SADRŽAJE ERASMUS+ PROJEKTA „OD ROBOTIKE DO ETIKE U TEHNOLOGIJI – NOVI KONCEPT LJUDSKIH PRAVA“

Učenici Lanela Lovrečić, Tena Sobodić, Adrian Gebaj i Danijel Jovinac, te nastavnici Boris Puljek i Miroslav Kupanovac boravili su u Belgijskom gradu Leuvenu u sklopu ERASMUS+ projekta u vremenu od 7. – 11. ožujka. Projekt nosi naziv „Od robotike do etike u tehnologiji – novi koncept ljudskih prava“. Osim Hrvatske u projekt su uključene Belgija, Bugarska, Italija, Portugal i Turska.

Tema ovog ciklusa Projekta bila je Umjetna inteligencija i Etika

Tijekom trajanja mobilnosti učenici Srednje škole Valpovo aktivno su sudjelovali u radionicama, te su stekli nove vještine u području robotike, upravljanju dronom i korištenju engleskog jezika. Učenici naše škole osvojili su prvo mjesto u kvizu „Poznavanje zemalja sudionica“. Jedno od predavanja bilo je „Umjetna inteligencija i pravo“.

Predstavnici škole domaćina su nas proveli i pokazali staru jezgru grada. Za sve sudionike projekta upriličen je izlet u glavni grad Belgije, Brussel gdje smo posjetili muzej te vidjeli tematsku izložbu „Umjetnost i ljudska prava“, a nakon toga smo posjetili staru jezgru Brussela gdje smo probali poznate Belgijske vafle i čokolade, te vidjeli kip „Manneken Pis“.

Svi sudionici mobilnosti su se vratili kući puni utisaka i lijepih uspomena, te pozivaju i druge učenike naše škole da se uključe u nove projekte.

Wordpress Gallery Plugin Free

UČENICI I NASTAVNICI U TURSKOM GRADU DENIZLIJU 

Četiri su učenice (Sara Mabić, Sofija Mihaljević, Petra Valdin i Ema Vujičić) te dvije nastavnice (Zdenka Lončarić i Vesna Kajganić) Srednje škole Valpovo u razdoblju od 14. do 18. veljače  boravile u turskom gradu Denizliju u sklopu Erasmus+ projekta. Projekt nosi naziv „Od robotike do etike u tehnologiji – novi koncept ljudskih prava“. Osim Hrvatske,  u njega su uključene i Italija, Belgija, Bugarska, Portugala i Turska.

Teme ovoga ciklusa Projekta bile su: umjetna inteligencija u tehnologiji, digitalna ekonomija – prednosti i nedostatci te uloga tehnologije u ekonomskom razvoju.

Tijekom četiriju dana u kreativnoj interakciji s drugim sudionicima Projekta učenici Srednje škole Valpovo stekli su nove vještine u području robotike, u korištenju engleskoga jezika te su aktivno sudjelovali u raspravi o ulozi i važnosti etike u robotici.

Škola domaćin dala je sve od sebe da bi se svi sudionici osjećalo dobrodošlo, a pozitivne dojmove upotpunio je i posjet Pamukkale sveučilištu. Domaćini su za sve sudionike upriličili i nezaboravne izlete. Posjetili su tako Seyir Tepesi, vidikovac s kojega puca panoramski pogled na cijeli grad Denizli, ali i antičke lokalitete Laodikeu i Hierapolis na kojima su se svi sudionici mogli uvjeriti u bogatu i drevnu tursku povijest. Vrhunac izleta bio je posjet Pamukkaleu, jedinstvenim mineralnim izvorima koji svojim bijelim bazenima zaustavljaju dah.

Ovo poučno i nezaboravno iskustvo poticaj je ostalim učenicima SŠ Valpovo da se uključe u nove projekte i mobilnosti.

Objave u medijima:

Wordpress Gallery Plugin Free

SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

13. prosinca 2021.

Glavni je koordinator Erasmus projekata u kojima sudjeluje naša škola, prof. Krunoslav Vukelić, 13. prosinca 2021. održao sastanak sa školskim projektnim timom. Sastanku su prisustvovale profesorice T. Weigand, S. Čehić Turalija i J. Iličić. Profesorica M. Jutriša je u to vrijeme bila na mobilnosti u Rumunjskoj u sklopu projekta Kodiranje robota – jezik budućnosti te je opravdano odsutna.

Glavna je tema sastanka bila vođenje financija projekata te se sastanku priključio i voditelj računovodstva škole – Željko Srakić, bacc.oec., te je voditeljima projekata dao na uvid kompletnu financijsku dokumentaciju vezanu uz pojedini projekt. Dogovoren je način vođenja financija koji će biti pregledniji te tako omogućiti jednostavnije planiranje provođenja aktivnosti u projektu.

Iduće će razdoblje biti dosta izazovno za školski projektni tim jer su nam u rasporedu mobilnosti, ali i domaćinstva u pojedinim projektima. Provedba će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi, ali i u partnerskim zemljama. Budući ta je vrlo teško planirati iduća putovanja, u školi se ništa ne prepušta slučaju te se provode aktivnosti provedbe natječaja, planiranja mobilnosti i organiziranje domaćinstva za partnere.


NOVI TERMINI MOBILNOSTI

Na drugom projektnom sastanku koji je održan od 25.-29. 10. 2021. u Srednjoj školi Valpovo dogovoreni su novi termini mobilnosti:

 

 1. Italija: 9. – 10. prosinca 2021. Online meeting Digital Manifesto
 2. Turska: 14. – 19. veljače 2022. ( 2 nastavnika + 4 učenika )
 3. Belgija: 7. – 12. ožujka 2022. ( 2 nastavnika + 4 učenika )
 4. Bugarska: 28. ožujka – 2. travnja 2022. ( 2 nastavnika + 4 učenika )

SREDNJA ŠKOLA VALPOVO DOMAĆIN EUROPSKIM PARTNERIMA (25.-29. listopada 2021.)

Naša je škola od 25. do 29.10. 2021. bila domaćin drugog transnacionalnog sastanka u projektu KA2 Erasmus+ From robotics to the Ethics of technology : new concept of human rights“, čime se nastavila suradnja profesora i učenika svih zemalja sudionica. Posjetilo nas je 10 profesora iz 5 europskih zemalja ( Belgija, Bugarska, Italija, Portugal i Turska ) s kojima su učenici i profesori naše škole provodili razne projektne aktivnosti te sudjelovali u bogatim popratnim sadržajima.

Nakon srdačnog dočeka u školi, našim smo gostima predstavili školu te ih upoznali s našom tradicijom, gradom i zemljom. Za naše smo partnere osmislili niz aktivnosti i predavanja: Gospođa Irena Mikulić, PRONI centar za socijalno podučavanje je održala izvrsno predavanje/radionicu s vrlo aktualnom temom: Ethics and Consequenses of Technology, posjetili smo dvije tvrtke u Osijeku: „e-radionicu“ Davida Zovka te tvrtku našeg bivšeg učenika „Protostar Labs“ Filipa Novoselnika te uz pomoć Tomislava Kudeljnjaka odradili praktični dio – Robotics Workshop. Jedan smo dan proveli na cjelodnevnom izletu u Osijeku kako bi se naši gosti upoznali s prirodnim i kulturnim bogatstvom naše regije. Na zadnjem sastanku dogovoreni su novi termini mobilnosti kojima se najviše vesele naši učenici.

Svakog dana sastanka, u pauzama za ručak smo se družili te razmjenjivali iskustava i dojmove. Naši gosti i partneri su imali priliku kušati naše domaće proizvode i kolače, koje su za njih priredili i pripremili djelatnici naše škole.

Uz oduševljenje svim događajima i aktivnostima koje smo priredili našim partnerima, druženje smo završili podijelom certifikata i svečanom večerom.

Posebno, još jednom, i od srca, zahvaljujem svim koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji ovog sastanka.

Koordinatorica projekta:

Silvija Čehić Turalija

Objave u medijima:

Glas Slavonije

Wordpress Gallery Plugin Free

SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

1. listopada 2021.

Školski se projektni tim okupio na još jednom zajedničkom sastanku. Sastanak je sazvala  ravnateljica Svjetlana Kalpić s ciljem podnošenja izvješća o učinjenim koracima u projektima u kojima sudjeluju učenici i profesori naše škole.

Na sastanku su bile koordinatorice projekata, a to su profesorice Marija Jutriša, Silvija Čehić Turalija, Tihana Weigand, Jasna Iličić, pedagoginje Zdenka Lončarić i Nina Huterer. Na dnevnom su redu bile trenutne aktivnosti u projektima i planovi za buduće razdoblje.  Glavni koordinator za projekte naše škole, profesor Krunoslav Vukelić, nije sudjelovao na sastanku jer je u to vrijeme sudjelovao na koordinacijskom sastanku projekta RCK Slavonika 5.1. 

Budući da su se projekti aktivirali početkom ove školske godine, naša je škola već odradila određene aktivnosti:

 • domaćinstvo i mobilnost (Portugal) u projektu Kodiranje robota- jezik budućnosti,
 • mobilnost (Poljska) u projektu A.R.T.I.S.T.,
 • mobilnost (Poljska) u projektu Susret tehnologije i kulturnog nasljeđa.

Krajem listopada su u planu dvije aktivnosti:

 • domaćinstvo u projektu Robotika i etika,
 • mobilnost (Turska) u projektu A.R.T.I.S.T.

Pred profesorima koji su uključeni u projekte je dosta aktivnosti u narednom razdoblju. Radi se na prikupljanju interesa učenika za projekte, provođenju natječaja i pripremi učenika za mobilnosti.

Wordpress Gallery Plugin Free

UMJETNA INTELIGENCIJA U NASTAVI ETIKE I FILOZOFIJE

Nakon održanog tečaja, na satima sam nastave etike i filozofije koristila  inovativne pedagoške koncepte, alate, izvore, znanje i kompetencije koje sam usvojila putem ovog izvrsnog tečaja. Na taj sam način osvijestila svoje učenike o etičkim dilemama pri korištenju umjetne inteligencije te o mogućoj šteti koju uzrokuje umjetna inteligencija, a sve to s ciljem kako bih potaknula učenike da doprinose AI -u za društveno dobro.

Kako je želja integrirati stečeno znanje ne samo u razredima i učenicima kojima predajemo, plan je za sljedeću nastavnu godinu prezentirati ostalim članovima projektnog tima, ali i svim zainteresiranim nastavnicima kako i na koji način integrirati AI resurse u svoju nastavu kako biste poboljšali iskustvo učenja učenika i pripremili ih za život i karijeru u svijetu koji je oblikovala AI.

                                                                                                                 svibanj 2021.


AI Basics for Schoolsmasovni otvoreni internetski tečaj

Nadamo se, i željno iščekujemo mobilnosti kojima se posebno vesele   naši učenici, ali istovremeno na sastancima našeg projektnog tima unutar  škole puno razgovaramo, promišljamo i o drugim načinima postizanja postavljenih ciljeva.

Budući je glavna tema projekta umjetna inteligencija, tijekom ožujka i travnja koordinatorica projekta Silvija Čehić Turalija je odlučila sudjelovati na tečaju „Osnove umjetne inteligencije za škole“ ( AI Basic for Schools ) – novi je to EU Code Week MOOC (masivni otvoreni internetski tečaj) koji je pružio priliku upoznati se s osnovnim razumijevanjem umjetne inteligencije i njenih potencijala i izazova. Istovremeno, motivira nastavnike da istraže potencijal i ograničenja umjetne inteligencije i otkriju kako im umjetna inteligencija može omogućiti da implementiraju nove načine poučavanja i učenja u učionica.

Ovaj je tečaj od tri modula održan u organizaciji European Schoolnet Academy, a glavni je cilj sudjelovanja želja za inovacijama koje ćemo moći integrirati u našoj školi i razredu.

 Tečaj na kojem sam sudjelovala, putem tri modula i dva webinara uživo sa stručnjacima na polju umjetne inteligencije od 8. ožujka do 7. travnja 2021.,ponudio je uvod u inovativne pedagoške koncepte, strategije cijele škole te alate i izvore koje možemo koristiti u svakodnevnoj nastavnoj praksi.

Naučila sam kako integrirati AI resurse u svoju nastavu kako bih poboljšala  iskustvo učenja učenika i pripremili ih za život i karijeru u svijetu koji je oblikovala AI.

Wordpress Gallery Plugin Free

PRKOSIMO KORONI

Razumljivo je kako je u trenutačnim okolnostima moralo doći do promjene plana provedbe i pohvalno je što koordinator našeg projekta prof. David Ruah brzo reagirao i zatražio produljenje roka provedbe projekta.

Nadamo se, i željno iščekujemo mobilnosti kojima se posebno vesele naši učenici, ali istovremeno na sastancima našeg projektnog tima unutar škole puno razgovaramo, promišljamo i o drugim načinima postizanja postavljenih ciljeva.

Odlučili smo, kako će članovi projektnog tima iskoristiti rad u online okruženju najbolje što mogu i sudjelovati, za naš projekt, na korisnim online webinarima te koristiti virtualnu suradnju putem eTwinninga  i na taj se način usavršavati kako bi mogli širiti stečena znanja i vještine.

Koordinatorica projekta, prof. Silvija Čehić Turalija je tako 25. veljače sudjelovala na webinaru „Internacionalizacija kod kuće u organizaciji AMPEU, a tijekom ožujka i travnja će s kolegicom prof. Marijom Jutriša sudjelovati na tečaju MOOC „Osnove umjetne inteligencije za škole“, koji vodi nastavnike da istraže potencijal i ograničenja umjetne inteligencije i otkriju kako im umjetna inteligencija može omogućiti da implementiraju nove načine poučavanja i učenja u učionica. Ovaj je tečaj od tri modula u organizaciji European Schoolnet Academy.

  veljača/ ožujak, 2021.

Wordpress Gallery Plugin Free


SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

18. veljače 2021.

Školski je projektni tim, kojega čine ravnateljica škole dipl. ing. S. Kalpić, glavni koordinator za projekte škole prof. K. Vukelić te koordinatorice Erasmus+ KA2 projekata profesorice M. Jutriša, S. Čehić Turalija  i J. Iličić (zamjenica profesorice T. Weigand), održao sastanak.

Teme su razgovora bili aktivni projekti Erasmus+ KA2 u našoj školi. Koordinatorice su ukratko prezentirale status projekta koji vode te su planirane daljnje aktivnosti na razini škole.

Wordpress Gallery Plugin Free


PRODULJENJE PROJEKTA I POTPISIVANJE DODATKA SPORAZUMU

Uslijed novonastale situacije i epidemije koronavirusa te nemogućnosti održavanja dogovorenih mobilnosti, glavni je koordinator projekta profesor David Ruah ispred Real Academia de Portugal, a u dogovoru s ostalim partnerima projekta, službeno od portugalske nacionalne agencije zatražio produljenje projekta od 12 mjeseci.

Agencija je zahtjev odobrila te se datum završetka projekta pomiče na 31. kolovoza 2022.

Slijedom gore navedene odluke, naša je Agencija za mobilnost i programe EU dostavila školi na potpisivanje Dodatka br. 2 Sporazumu o produljenju trajanja projekta zbog pandemije bolesti COVID-19, dok sve ostale odredbe sporazuma ostaju neizmijenjene.

                                                                                             studeni, 2020.


UPITNIK O PROVEDBI PROJEKTA ( desk monitoring )

Početkom rujna na mail koordinatora projekta unutar naše škole, a ispred Agencije za mobilnost i programe EU, stigao je vrlo detaljan upitnik o dosadašnjoj provedbi projekta (desk monitoring ) koji smo bili dužni ispuniti, nakon čega je uslijedio odgovor agencije.

Naravno, uz pohvale za diseminacijske aktivnosti vezane za provedbu projekta, stručna savjetnica agencije gđa. Zima je nizom izvrsnih savjeta i preporuka pokušala usmjeriti daljnje aktivnosti vezane uz provedbu projekta koje su u trenutačnim okolnostima otežane.

rujan, 2020.


IZRADA PANOA U HOLU ŠKOLE KOJIM SMO PREDSTAVILI NAŠ PROJEKT

Šaroliki panoi školski ambijent čine veselijim i ugodni su za oko, ali još je važnija njihova edukativna uloga. Uređenje panoa je zanimljiva aktivnost, gdje svatko može dati oduška svom kreativnom duhu, ne robujući konvencionalnostima. Osmišljavanje sadržaja je proces. Dugo smo razmišljali o izvorima, materijalu, osobama koje bi nam svojim iskustvom i znanjem mogle pomoći, a da pritom što bolje prikažemo koliko je potrebno i važno vrednovati znanstvene napore u domeni robotike i umjetne inteligencije ne samo pomoću unutar znanstvenih kriterija, jer prema njima svako je otkriće uspjeh….već je potreban i onaj dodatni bioetički kriterij, koji će pomoći da se izbjegne da nas znanost i tehnologija ne navedu da stignemo gdje se nećemo osjećati baš najbolje i najljudskije. S obzirom na oskudne mogućnosti (mislim prije svega na pandemiju i nemogućnost miješanja učenika različitih razreda ), i ostala ograničenja, uz veliku volju i entuzijazam ni to nam nije bila prepreka. Kroz izložene tekstove, fotografije i crteže željeli smo sve učenike zainteresirati i educirati o našem projektu. Vjerujemo da smo u tome i uspjeli, jer uvijek se netko zaustavi ispred našeg robota s VELIKIM srcem….

Učenici – članovi učeničkog tima projekta

Wordpress Gallery Plugin Free

 


VIDEO SASTANAK PARTNERA U PROJEKTU

Dana 4. svibnja 2020., održan je zajednički sastanak putem Zoom aplikacije kordinataora projekta prof. David Ruaha iz Portugala  i svih partnera projekta, kako bi svi zajedno raspravili o detaljima odgode i prilagodbe projekta uslijed globalne pandemije koronavirusa.


 

REZULTATI NATJEČAJA PROJEKTA

Dragi učenici SŠ Valpovo,

svi oni koji ste se prijavili i na vrijeme prikupili potrebnu dokumentaciju za sudjelovanje u mobilnostima projekta Robotika i etika u prilogu se nalaze rezultati natječaja za svaki je razred posebno izrađena tablica.

Rok za podnošenje žalbi je 11. ožujka 2020. godine a može se podnijeti elektronskom poštom na: silvija.cehic@gmail.com ili pismeno u tajništvo škole.

Rezultati natječaja

2. razredi

3. razredi

4. razredi


NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU

Dragi učenici Srednje škole Valpovo,

pozivamo vas za sudjelovanje u novom Erasmus+ projektu “FROM ROBOTICS TO THE ETHICSOF TECHNOLOGY: the new concept of human rights“ koji će se provoditi šk.god. 2019.-21. Projektom je predviđeno uključiti 12 učenika naše škole kroz 3 mobilnosti (u Belgiji, Turskoj i Bugarskoj).

Pozivamo vas da proučite dokumentaciju koja se nalazi u prilogu Natječaja te da započnete prikupljati svu potrebnu dokumentaciju koju će te priložiti uz vašu Prijavu.
Prilikom odabira svih prijavljenih kandidata primjenjujemo razrađene kriterije bodovanja. Stoga vas pozivamo da se što više angažirate i na vrijeme prikupite sve što je potrebno, osobito dokumentaciju kojom možete ishoditi dodatne bodove.

Natječaj traje od 27.siječnja do 9.veljače 2020. godine.

Dokumentacija:


ČLANOVI PROJEKTNOG TIMA SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA ERASMUS+ PROJEKTU U LISABONU

Je li sve što je tehnološki izvedivo ujedno i moralno dopustivo?

Ovo vrlo aktualno pitanje tema je jednog od trenutno šest projekata u kojima sudjeluje Srednja škola Valpovo.
Projekt pod nazivom „ From robotic to the ethich of technology: the new concept of human rights“ će omogućiti suradnju naše škole s pet zemalja putem mobilnosti učenik i nastavnika, te unaprijediti njihove vještine na polju robotike, a u okviru etike tehnologije i ljudskih prava. Projekt obuhvaća dvije mobilnosti nastavnika, od kojih je prva odrađena u razdoblju od 25.-29. studenog 2019. u Lisabonu gdje smo sudjelovali u izvrsnim i inspirativnim predavanjima i radionicama koje su povezale teoriju i praksu ali i nametnule niz pitanja u moralnoj i etičkoj domeni kada govorimo o tehnološkom napretku, umjetnoj inteligenciji i robotici.
Je li ono što je „naprednije“ nužno u svim aspektima i bolje od onog „manje naprednog“? Kolika je cijena tehnološkog napretka? Kada sve oduzmemo jesmo li na dobitku ili gubitku? Je li više bolje?
Odgovore na sva ova bitna pitanja koja utječu na naš sadašnji ali i budući život, pokušat će pronaći naši učenici, jer nakon uvodnog sastanka u Lisabonu slijede tri mobilnosti učenika:

 • Belgija 04.-08. svibnja 2020. tema mobilnosti je povezati robotiku i ljudska prava
 • Turska 12.-16. listopada 2020. tema mobilnosti je povezati robotiku i ekonomiju
 • Bugarska 08.-12. veljače 2021. tema mobilnosti je povezati robotiku i zdravlje.

Zadnja mobilnost diseminacijskog i evoluacijskog karaktera organizacijski je povjerena našoj školi i održat će se od 03.-07. svibnja 2021. kada službeno i završava ovaj dvogodišnji projekt.

Koordinatorica projekta: Silvija Čehić Turalija

Objave u medijima:

Wordpress Gallery Plugin Free


NOVI PROJEKT NAŠE ŠKOLE – ERASMUS+ KA2

U četvrtak 10. listopada 2019. održan je prvi video sastanak putem Skypea gdje smo se upoznali s kordinatorom i predstavnicima zemalja partnera ovog izvrsno zamišljenog projekta.

Naša škola sudjeluje kao partner projekta koji će se provoditi sljedeće dvije godine.

UKRATKO O PROJEKTU

Zadaća je projekta unaprijediti vještine profesora i učenika (15 do 18 godina) na polju robotike, a u okviru etike tehnologije i ljudskih prava.

U projektu sudjeluju Portugal kao koordinator projekta i sljedeće zemlje partneri: Belgija, Bugarska, Hrvatska, Italija i Turska. Završni je zadatak kreirati Europski digitalni manifest o tehnologiji, robotici i etici za 21. stoljeće na temelju videozapisa i slika s provedenih mobilnosti.

Prvi sastanak na kojem sudjeluju po dva profesora iz svake zemlje partnera bit će u Lisabonu od 25. do 29. Studenoga 2019. godine.

Slijede mobilnosti za učenike, na kojoj sudjeluje četiri učenika i dva profesora u pratnji, a termini su sljedeći:

 • Ljudska prava i robotika- Belgija, travanj 2020.
 • Robotika i ekonomija- Turska, rujan 2020.
 • Robotika i zdravljeBugarska, siječanj 2020.

U veljači 2021. održat će se online sastanak u vezi digitalnog manifesta u organizaciji Italije kao zemlje partnera.

I zadnji susret,  disaminacijskog i evaluacijskog karaktera, na kojem će sudjelovati po dva profesora iz svake države bit će organiziran u Hrvatskoj, u svibnju 2021., gdje naša škola preuzima ulogu domaćina.

 

Članovi  projektnog tima