Erasmus+ KA2 2019./2021. – Robotika i etika u tehnologiji – novi koncept humanih prava (From robotics to the ethics of technology: the new concept of human rights) 

Naziv projekta: „Robotika i etika u tehnologiji – novi koncept humanih prava“ (From robotics to the ethics of technology: the new concept of human rights)

Nadležnost: Agência Nacional Erasmus+ Educação e Formação (PROALV) – za Portugal
Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) – za Hrvatsku

Nositelj projekta: Real Academia de Portugal, S.A., Lisboa, Portugal

Partneri u projektu:Srednja škola Valpovo (Valpovo, Croatia); 33 EG Sveta Sofia (Sofia, Bulgaria); Nezihe Derya Baltali Bilim ve Sanat Merkezi (Denizli, Turkey); GO! Atheneum, Redingenhof (Leuven, Belgium); Istituto di Istruzione Superiore “G.A.,Pischedda (Bosa, Italy)

Program: Erasmus+  za 2019./20. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport)

Potprogram: Ključna aktivnost 2  – suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse

Aktivnost: Školska partnerstva

Broj projekta: 2019-1-PT01-KA229-061432-6

Ukupna vrijednost projekta: 120.110,00 EUR (Srednja škola Valpovo – 19.390,00 EUR)

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Početak projekta: 1.rujna 2019.

Završetak projekta: 31.kolovoza 2021.

Vrijeme i mjesto mobilnosti:

 • Uvodna konferencija – 25. – 29.11.2019 (Lisabon, Portugal)- 2 nastavnika
 • 1. mobilnost – tema: Ljudska prava i robotika (Leuven, Belgija) – 2 nastavnika + 4 učenika- travanj 2020.
 • 2. mobilnost – tema: Robotika (Denizli, Turska) – 2 nastavnika + 4 učenika – rujan 2020.
 • 3. mobilnost – tema: Robotika i zdravlje (Sofija, Bugarska) – 2 nastavnika + 4 učenika – siječanj 2021.
 • Veljača 2021 – on-line sastanak u vezi digitalnog manifesta u organizaciji Italije (Bosa)
 • Završni (evaluacijski) sastanak partnera u Valpovu (svibanj 2021.

Ciljevi projekta: Opći je cilj ovog projekta prvenstveno sistematizacija i razmjena najboljih praksi i iskustva za nastavnike i učenike iz područja tehnološke etike vezane uz umjetnu inteligenciju i robotiku kontekstualiziran u okviru ljudskih prava. Također će se razviti uvodne aktivnosti robotike u praktični scenarij, poput osnovne robotske građe i kodiranja, kako bi se učenike i nastavno osoblje uvelo u nove tehnologije i digitalno doba. Ciljevi ovog projekta slijede europsku strategiju i politiku u vezi s programom Erasmus+. Isto tako, projekt će razvijati ključne vještine informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u transnacionalnim zemljama razinom dijeljenja najboljih praksi i praktičnih znanja koja će se potom širiti u škole i njihove lokalne zajednice.

Poveznice na stranice:Erasmus+Objave u medijima:

Lisabon

Valpovština.info


Glas Slavonije


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

1. listopada 2021.

Školski se projektni tim okupio na još jednom zajedničkom sastanku. Sastanak je sazvala  ravnateljica Svjetlana Kalpić s ciljem podnošenja izvješća o učinjenim koracima u projektima u kojima sudjeluju učenici i profesori naše škole.

Na sastanku su bile koordinatorice projekata, a to su profesorice Marija Jutriša, Silvija Čehić Turalija, Tihana Weigand, Jasna Iličić, pedagoginje Zdenka Lončarić i Nina Huterer. Na dnevnom su redu bile trenutne aktivnosti u projektima i planovi za buduće razdoblje.  Glavni koordinator za projekte naše škole, profesor Krunoslav Vukelić, nije sudjelovao na sastanku jer je u to vrijeme sudjelovao na koordinacijskom sastanku projekta RCK Slavonika 5.1. 

Budući da su se projekti aktivirali početkom ove školske godine, naša je škola već odradila određene aktivnosti:

 • domaćinstvo i mobilnost (Portugal) u projektu Kodiranje robota- jezik budućnosti,
 • mobilnost (Poljska) u projektu A.R.T.I.S.T.,
 • mobilnost (Poljska) u projektu Susret tehnologije i kulturnog nasljeđa.

Krajem listopada su u planu dvije aktivnosti:

 • domaćinstvo u projektu Robotika i etika,
 • mobilnost (Turska) u projektu A.R.T.I.S.T.

Pred profesorima koji su uključeni u projekte je dosta aktivnosti u narednom razdoblju. Radi se na prikupljanju interesa učenika za projekte, provođenju natječaja i pripremi učenika za mobilnosti.


UMJETNA INTELIGENCIJA U NASTAVI ETIKE I FILOZOFIJE

Nakon održanog tečaja, na satima sam nastave etike i filozofije koristila  inovativne pedagoške koncepte, alate, izvore, znanje i kompetencije koje sam usvojila putem ovog izvrsnog tečaja. Na taj sam način osvijestila svoje učenike o etičkim dilemama pri korištenju umjetne inteligencije te o mogućoj šteti koju uzrokuje umjetna inteligencija, a sve to s ciljem kako bih potaknula učenike da doprinose AI -u za društveno dobro.

Kako je želja integrirati stečeno znanje ne samo u razredima i učenicima kojima predajemo, plan je za sljedeću nastavnu godinu prezentirati ostalim članovima projektnog tima, ali i svim zainteresiranim nastavnicima kako i na koji način integrirati AI resurse u svoju nastavu kako biste poboljšali iskustvo učenja učenika i pripremili ih za život i karijeru u svijetu koji je oblikovala AI.

                                                                                                                 svibanj 2021.


AI Basics for Schoolsmasovni otvoreni internetski tečaj

Nadamo se, i željno iščekujemo mobilnosti kojima se posebno vesele   naši učenici, ali istovremeno na sastancima našeg projektnog tima unutar  škole puno razgovaramo, promišljamo i o drugim načinima postizanja postavljenih ciljeva.

Budući je glavna tema projekta umjetna inteligencija, tijekom ožujka i travnja koordinatorica projekta Silvija Čehić Turalija je odlučila sudjelovati na tečaju „Osnove umjetne inteligencije za škole“ ( AI Basic for Schools ) – novi je to EU Code Week MOOC (masivni otvoreni internetski tečaj) koji je pružio priliku upoznati se s osnovnim razumijevanjem umjetne inteligencije i njenih potencijala i izazova. Istovremeno, motivira nastavnike da istraže potencijal i ograničenja umjetne inteligencije i otkriju kako im umjetna inteligencija može omogućiti da implementiraju nove načine poučavanja i učenja u učionica.

Ovaj je tečaj od tri modula održan u organizaciji European Schoolnet Academy, a glavni je cilj sudjelovanja želja za inovacijama koje ćemo moći integrirati u našoj školi i razredu.

 Tečaj na kojem sam sudjelovala, putem tri modula i dva webinara uživo sa stručnjacima na polju umjetne inteligencije od 8. ožujka do 7. travnja 2021.,ponudio je uvod u inovativne pedagoške koncepte, strategije cijele škole te alate i izvore koje možemo koristiti u svakodnevnoj nastavnoj praksi.

Naučila sam kako integrirati AI resurse u svoju nastavu kako bih poboljšala  iskustvo učenja učenika i pripremili ih za život i karijeru u svijetu koji je oblikovala AI.


PRKOSIMO KORONI

Razumljivo je kako je u trenutačnim okolnostima moralo doći do promjene plana provedbe i pohvalno je što koordinator našeg projekta prof. David Ruah brzo reagirao i zatražio produljenje roka provedbe projekta.

Nadamo se, i željno iščekujemo mobilnosti kojima se posebno vesele naši učenici, ali istovremeno na sastancima našeg projektnog tima unutar škole puno razgovaramo, promišljamo i o drugim načinima postizanja postavljenih ciljeva.

Odlučili smo, kako će članovi projektnog tima iskoristiti rad u online okruženju najbolje što mogu i sudjelovati, za naš projekt, na korisnim online webinarima te koristiti virtualnu suradnju putem eTwinninga  i na taj se način usavršavati kako bi mogli širiti stečena znanja i vještine.

Koordinatorica projekta, prof. Silvija Čehić Turalija je tako 25. veljače sudjelovala na webinaru „Internacionalizacija kod kuće u organizaciji AMPEU, a tijekom ožujka i travnja će s kolegicom prof. Marijom Jutriša sudjelovati na tečaju MOOC „Osnove umjetne inteligencije za škole“, koji vodi nastavnike da istraže potencijal i ograničenja umjetne inteligencije i otkriju kako im umjetna inteligencija može omogućiti da implementiraju nove načine poučavanja i učenja u učionica. Ovaj je tečaj od tri modula u organizaciji European Schoolnet Academy.

  veljača/ ožujak, 2021.


SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

18. veljače 2021.

Školski je projektni tim, kojega čine ravnateljica škole dipl. ing. S. Kalpić, glavni koordinator za projekte škole prof. K. Vukelić te koordinatorice Erasmus+ KA2 projekata profesorice M. Jutriša, S. Čehić Turalija  i J. Iličić (zamjenica profesorice T. Weigand), održao sastanak.

Teme su razgovora bili aktivni projekti Erasmus+ KA2 u našoj školi. Koordinatorice su ukratko prezentirale status projekta koji vode te su planirane daljnje aktivnosti na razini škole.


PRODULJENJE PROJEKTA I POTPISIVANJE DODATKA SPORAZUMU

Uslijed novonastale situacije i epidemije koronavirusa te nemogućnosti održavanja dogovorenih mobilnosti, glavni je koordinator projekta profesor David Ruah ispred Real Academia de Portugal, a u dogovoru s ostalim partnerima projekta, službeno od portugalske nacionalne agencije zatražio produljenje projekta od 12 mjeseci.

Agencija je zahtjev odobrila te se datum završetka projekta pomiče na 31. kolovoza 2022.

Slijedom gore navedene odluke, naša je Agencija za mobilnost i programe EU dostavila školi na potpisivanje Dodatka br. 2 Sporazumu o produljenju trajanja projekta zbog pandemije bolesti COVID-19, dok sve ostale odredbe sporazuma ostaju neizmijenjene.

                                                                                             studeni, 2020.


UPITNIK O PROVEDBI PROJEKTA ( desk monitoring )

Početkom rujna na mail koordinatora projekta unutar naše škole, a ispred Agencije za mobilnost i programe EU, stigao je vrlo detaljan upitnik o dosadašnjoj provedbi projekta (desk monitoring ) koji smo bili dužni ispuniti, nakon čega je uslijedio odgovor agencije.

Naravno, uz pohvale za diseminacijske aktivnosti vezane za provedbu projekta, stručna savjetnica agencije gđa. Zima je nizom izvrsnih savjeta i preporuka pokušala usmjeriti daljnje aktivnosti vezane uz provedbu projekta koje su u trenutačnim okolnostima otežane.

rujan, 2020.


IZRADA PANOA U HOLU ŠKOLE KOJIM SMO PREDSTAVILI NAŠ PROJEKT

Šaroliki panoi školski ambijent čine veselijim i ugodni su za oko, ali još je važnija njihova edukativna uloga. Uređenje panoa je zanimljiva aktivnost, gdje svatko može dati oduška svom kreativnom duhu, ne robujući konvencionalnostima. Osmišljavanje sadržaja je proces. Dugo smo razmišljali o izvorima, materijalu, osobama koje bi nam svojim iskustvom i znanjem mogle pomoći, a da pritom što bolje prikažemo koliko je potrebno i važno vrednovati znanstvene napore u domeni robotike i umjetne inteligencije ne samo pomoću unutar znanstvenih kriterija, jer prema njima svako je otkriće uspjeh….već je potreban i onaj dodatni bioetički kriterij, koji će pomoći da se izbjegne da nas znanost i tehnologija ne navedu da stignemo gdje se nećemo osjećati baš najbolje i najljudskije. S obzirom na oskudne mogućnosti (mislim prije svega na pandemiju i nemogućnost miješanja učenika različitih razreda ), i ostala ograničenja, uz veliku volju i entuzijazam ni to nam nije bila prepreka. Kroz izložene tekstove, fotografije i crteže željeli smo sve učenike zainteresirati i educirati o našem projektu. Vjerujemo da smo u tome i uspjeli, jer uvijek se netko zaustavi ispred našeg robota s VELIKIM srcem….

Učenici – članovi učeničkog tima projekta

 


VIDEO SASTANAK PARTNERA U PROJEKTU

Dana 4. svibnja 2020., održan je zajednički sastanak putem Zoom aplikacije kordinataora projekta prof. David Ruaha iz Portugala  i svih partnera projekta, kako bi svi zajedno raspravili o detaljima odgode i prilagodbe projekta uslijed globalne pandemije koronavirusa.


 

REZULTATI NATJEČAJA PROJEKTA

Dragi učenici SŠ Valpovo,

svi oni koji ste se prijavili i na vrijeme prikupili potrebnu dokumentaciju za sudjelovanje u mobilnostima projekta Robotika i etika u prilogu se nalaze rezultati natječaja za svaki je razred posebno izrađena tablica.

Rok za podnošenje žalbi je 11. ožujka 2020. godine a može se podnijeti elektronskom poštom na: silvija.cehic@gmail.com ili pismeno u tajništvo škole.

Rezultati natječaja

2. razredi

3. razredi

4. razredi


NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU

Dragi učenici Srednje škole Valpovo,

pozivamo vas za sudjelovanje u novom Erasmus+ projektu “FROM ROBOTICS TO THE ETHICSOF TECHNOLOGY: the new concept of human rights“ koji će se provoditi šk.god. 2019.-21. Projektom je predviđeno uključiti 12 učenika naše škole kroz 3 mobilnosti (u Belgiji, Turskoj i Bugarskoj).

Pozivamo vas da proučite dokumentaciju koja se nalazi u prilogu Natječaja te da započnete prikupljati svu potrebnu dokumentaciju koju će te priložiti uz vašu Prijavu.
Prilikom odabira svih prijavljenih kandidata primjenjujemo razrađene kriterije bodovanja. Stoga vas pozivamo da se što više angažirate i na vrijeme prikupite sve što je potrebno, osobito dokumentaciju kojom možete ishoditi dodatne bodove.

Natječaj traje od 27.siječnja do 9.veljače 2020. godine.

Dokumentacija:


ČLANOVI PROJEKTNOG TIMA SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA ERASMUS+ PROJEKTU U LISABONU

Je li sve što je tehnološki izvedivo ujedno i moralno dopustivo?

Ovo vrlo aktualno pitanje tema je jednog od trenutno šest projekata u kojima sudjeluje Srednja škola Valpovo.
Projekt pod nazivom „ From robotic to the ethich of technology: the new concept of human rights“ će omogućiti suradnju naše škole s pet zemalja putem mobilnosti učenik i nastavnika, te unaprijediti njihove vještine na polju robotike, a u okviru etike tehnologije i ljudskih prava. Projekt obuhvaća dvije mobilnosti nastavnika, od kojih je prva odrađena u razdoblju od 25.-29. studenog 2019. u Lisabonu gdje smo sudjelovali u izvrsnim i inspirativnim predavanjima i radionicama koje su povezale teoriju i praksu ali i nametnule niz pitanja u moralnoj i etičkoj domeni kada govorimo o tehnološkom napretku, umjetnoj inteligenciji i robotici.
Je li ono što je „naprednije“ nužno u svim aspektima i bolje od onog „manje naprednog“? Kolika je cijena tehnološkog napretka? Kada sve oduzmemo jesmo li na dobitku ili gubitku? Je li više bolje?
Odgovore na sva ova bitna pitanja koja utječu na naš sadašnji ali i budući život, pokušat će pronaći naši učenici, jer nakon uvodnog sastanka u Lisabonu slijede tri mobilnosti učenika:

 • Belgija 04.-08. svibnja 2020. tema mobilnosti je povezati robotiku i ljudska prava
 • Turska 12.-16. listopada 2020. tema mobilnosti je povezati robotiku i ekonomiju
 • Bugarska 08.-12. veljače 2021. tema mobilnosti je povezati robotiku i zdravlje.

Zadnja mobilnost diseminacijskog i evoluacijskog karaktera organizacijski je povjerena našoj školi i održat će se od 03.-07. svibnja 2021. kada službeno i završava ovaj dvogodišnji projekt.

Koordinatorica projekta: Silvija Čehić Turalija


NOVI PROJEKT NAŠE ŠKOLE – ERASMUS+ KA2

U četvrtak 10. listopada 2019. održan je prvi video sastanak putem Skypea gdje smo se upoznali s kordinatorom i predstavnicima zemalja partnera ovog izvrsno zamišljenog projekta.

Naša škola sudjeluje kao partner projekta koji će se provoditi sljedeće dvije godine.

UKRATKO O PROJEKTU

Zadaća je projekta unaprijediti vještine profesora i učenika (15 do 18 godina) na polju robotike, a u okviru etike tehnologije i ljudskih prava.

U projektu sudjeluju Portugal kao koordinator projekta i sljedeće zemlje partneri: Belgija, Bugarska, Hrvatska, Italija i Turska. Završni je zadatak kreirati Europski digitalni manifest o tehnologiji, robotici i etici za 21. stoljeće na temelju videozapisa i slika s provedenih mobilnosti.

Prvi sastanak na kojem sudjeluju po dva profesora iz svake zemlje partnera bit će u Lisabonu od 25. do 29. Studenoga 2019. godine.

Slijede mobilnosti za učenike, na kojoj sudjeluje četiri učenika i dva profesora u pratnji, a termini su sljedeći:

 • Ljudska prava i robotika- Belgija, travanj 2020.
 • Robotika i ekonomija- Turska, rujan 2020.
 • Robotika i zdravljeBugarska, siječanj 2020.

U veljači 2021. održat će se online sastanak u vezi digitalnog manifesta u organizaciji Italije kao zemlje partnera.

I zadnji susret,  disaminacijskog i evaluacijskog karaktera, na kojem će sudjelovati po dva profesora iz svake države bit će organiziran u Hrvatskoj, u svibnju 2021., gdje naša škola preuzima ulogu domaćina.

 

Članovi  projektnog tima