Erasmus+ KA2 2019./2021. – Robotika i etika u tehnologiji – novi koncept humanih prava (From robotics to the ethics of technology: the new concept of human rights) 

Naziv projekta: „Robotika i etika u tehnologiji – novi koncept humanih prava“ (From robotics to the ethics of technology: the new concept of human rights)

Nadležnost: Agência Nacional Erasmus+ Educação e Formação (PROALV) – za Portugal
Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) – za Hrvatsku

Nositelj projekta: Real Academia de Portugal, S.A., Lisboa, Portugal

Partneri u projektu:Srednja škola Valpovo (Valpovo, Croatia); 33 EG Sveta Sofia (Sofia, Bulgaria); Nezihe Derya Baltali Bilim ve Sanat Merkezi (Denizli, Turkey); GO! Atheneum, Redingenhof (Leuven, Belgium); Istituto di Istruzione Superiore “G.A.,Pischedda (Bosa, Italy)

Program: Erasmus+  za 2019./20. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport)

Potprogram: Ključna aktivnost 2  – suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse

Aktivnost: Školska partnerstva

Broj projekta: 2019-1-PT01-KA229-061432-6

Ukupna vrijednost projekta: 120.110,00 EUR (Srednja škola Valpovo – 19.390,00 EUR)

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Početak projekta: 1.rujna 2019.

Završetak projekta: 31.kolovoza 2021.

Vrijeme i mjesto mobilnosti:

 • Uvodna konferencija – 25. – 29.11.2019 (Lisabon, Portugal)- 2 nastavnika
 • 1. mobilnost – tema: Ljudska prava i robotika (Leuven, Belgija) – 2 nastavnika + 4 učenika- travanj 2020.
 • 2. mobilnost – tema: Robotika (Denizli, Turska) – 2 nastavnika + 4 učenika – rujan 2020.
 • 3. mobilnost – tema: Robotika i zdravlje (Sofija, Bugarska) – 2 nastavnika + 4 učenika – siječanj 2021.
 • Veljača 2021 – on-line sastanak u vezi digitalnog manifesta u organizaciji Italije (Bosa)
 • Završni (evaluacijski) sastanak partnera u Valpovu (svibanj 2021.

Ciljevi projekta: Opći je cilj ovog projekta prvenstveno sistematizacija i razmjena najboljih praksi i iskustva za nastavnike i učenike iz područja tehnološke etike vezane uz umjetnu inteligenciju i robotiku kontekstualiziran u okviru ljudskih prava. Također će se razviti uvodne aktivnosti robotike u praktični scenarij, poput osnovne robotske građe i kodiranja, kako bi se učenike i nastavno osoblje uvelo u nove tehnologije i digitalno doba. Ciljevi ovog projekta slijede europsku strategiju i politiku u vezi s programom Erasmus+. Isto tako, projekt će razvijati ključne vještine informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u transnacionalnim zemljama razinom dijeljenja najboljih praksi i praktičnih znanja koja će se potom širiti u škole i njihove lokalne zajednice.

Poveznice na stranice:Erasmus+Objave u medijima:

Lisabon

Valpovština.info


Glas Slavonije


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


VIDEO SASTANAK PARTNERA U PROJEKTU

Dana 4. svibnja 2020., održan je zajednički sastanak putem Zoom aplikacije kordinataora projekta prof. David Ruaha iz Portugala  i svih partnera projekta, kako bi svi zajedno raspravili o detaljima odgode i prilagodbe projekta uslijed globalne pandemije koronavirusa.


REZULTATI NATJEČAJA PROJEKTA

Dragi učenici SŠ Valpovo,

svi oni koji ste se prijavili i na vrijeme prikupili potrebnu dokumentaciju za sudjelovanje u mobilnostima projekta Robotika i etika u prilogu se nalaze rezultati natječaja za svaki je razred posebno izrađena tablica.

Rok za podnošenje žalbi je 11. ožujka 2020. godine a može se podnijeti elektronskom poštom na: silvija.cehic@gmail.com ili pismeno u tajništvo škole.

Rezultati natječaja

2. razredi

3. razredi

4. razredi


NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU

Dragi učenici Srednje škole Valpovo,

pozivamo vas za sudjelovanje u novom Erasmus+ projektu “FROM ROBOTICS TO THE ETHICSOF TECHNOLOGY: the new concept of human rights“ koji će se provoditi šk.god. 2019.-21. Projektom je predviđeno uključiti 12 učenika naše škole kroz 3 mobilnosti (u Belgiji, Turskoj i Bugarskoj).

Pozivamo vas da proučite dokumentaciju koja se nalazi u prilogu Natječaja te da započnete prikupljati svu potrebnu dokumentaciju koju će te priložiti uz vašu Prijavu.
Prilikom odabira svih prijavljenih kandidata primjenjujemo razrađene kriterije bodovanja. Stoga vas pozivamo da se što više angažirate i na vrijeme prikupite sve što je potrebno, osobito dokumentaciju kojom možete ishoditi dodatne bodove.

Natječaj traje od 27.siječnja do 9.veljače 2020. godine.

Dokumentacija:


ČLANOVI PROJEKTNOG TIMA SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA ERASMUS+ PROJEKTU U LISABONU

Je li sve što je tehnološki izvedivo ujedno i moralno dopustivo?

Ovo vrlo aktualno pitanje tema je jednog od trenutno šest projekata u kojima sudjeluje Srednja škola Valpovo.
Projekt pod nazivom „ From robotic to the ethich of technology: the new concept of human rights“ će omogućiti suradnju naše škole s pet zemalja putem mobilnosti učenik i nastavnika, te unaprijediti njihove vještine na polju robotike, a u okviru etike tehnologije i ljudskih prava. Projekt obuhvaća dvije mobilnosti nastavnika, od kojih je prva odrađena u razdoblju od 25.-29. studenog 2019. u Lisabonu gdje smo sudjelovali u izvrsnim i inspirativnim predavanjima i radionicama koje su povezale teoriju i praksu ali i nametnule niz pitanja u moralnoj i etičkoj domeni kada govorimo o tehnološkom napretku, umjetnoj inteligenciji i robotici.
Je li ono što je „naprednije“ nužno u svim aspektima i bolje od onog „manje naprednog“? Kolika je cijena tehnološkog napretka? Kada sve oduzmemo jesmo li na dobitku ili gubitku? Je li više bolje?
Odgovore na sva ova bitna pitanja koja utječu na naš sadašnji ali i budući život, pokušat će pronaći naši učenici, jer nakon uvodnog sastanka u Lisabonu slijede tri mobilnosti učenika:

 • Belgija 04.-08. svibnja 2020. tema mobilnosti je povezati robotiku i ljudska prava
 • Turska 12.-16. listopada 2020. tema mobilnosti je povezati robotiku i ekonomiju
 • Bugarska 08.-12. veljače 2021. tema mobilnosti je povezati robotiku i zdravlje.

Zadnja mobilnost diseminacijskog i evoluacijskog karaktera organizacijski je povjerena našoj školi i održat će se od 03.-07. svibnja 2021. kada službeno i završava ovaj dvogodišnji projekt.

Koordinatorica projekta: Silvija Čehić Turalija


NOVI PROJEKT NAŠE ŠKOLE – ERASMUS+ KA2

U četvrtak 10. listopada 2019. održan je prvi video sastanak putem Skypea gdje smo se upoznali s kordinatorom i predstavnicima zemalja partnera ovog izvrsno zamišljenog projekta.

Naša škola sudjeluje kao partner projekta koji će se provoditi sljedeće dvije godine.

UKRATKO O PROJEKTU

Zadaća je projekta unaprijediti vještine profesora i učenika (15 do 18 godina) na polju robotike, a u okviru etike tehnologije i ljudskih prava.

U projektu sudjeluju Portugal kao koordinator projekta i sljedeće zemlje partneri: Belgija, Bugarska, Hrvatska, Italija i Turska. Završni je zadatak kreirati Europski digitalni manifest o tehnologiji, robotici i etici za 21. stoljeće na temelju videozapisa i slika s provedenih mobilnosti.

Prvi sastanak na kojem sudjeluju po dva profesora iz svake zemlje partnera bit će u Lisabonu od 25. do 29. Studenoga 2019. godine.

Slijede mobilnosti za učenike, na kojoj sudjeluje četiri učenika i dva profesora u pratnji, a termini su sljedeći:

 • Ljudska prava i robotika- Belgija, travanj 2020.
 • Robotika i ekonomija- Turska, rujan 2020.
 • Robotika i zdravljeBugarska, siječanj 2020.

U veljači 2021. održat će se online sastanak u vezi digitalnog manifesta u organizaciji Italije kao zemlje partnera.

I zadnji susret,  disaminacijskog i evaluacijskog karaktera, na kojem će sudjelovati po dva profesora iz svake države bit će organiziran u Hrvatskoj, u svibnju 2021., gdje naša škola preuzima ulogu domaćina.

 

Članovi  projektnog tima