Erasmus+ KA2 2021./2023. – Prije no što bude prekasno (Before it is too late)

 


 


 

Naziv projekta: Prije no što bude prekasno (Before it is too late)

Nadležnost: The Centre for Education Youth Programmes (CEUEYP) – za Tursku
Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) – za Hrvatsku

Nositelj projekta: Colegiul Tehnologic”Grigore Cerchez”, Romania Bucureşti – Ilfov

Partneri u projektu: Nazilli Anadolu Lisesi, Nazilli, Turkey; 3 Liceum Ogolnoksztalcace im. Adama Mickiewicza w Tarnowie, Tarnow, Poland; I AND F EDUCATION AND DEVELOPMENT LIMITED, Dublin, Ireland; BTSO ALİ OSMAN SÖNMEZ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ, Bursa, Turkey; Liceul Teoretic “Emil Racovita”, Vaslui, Romania; Srednja škola Valpovo, Valpovo, Hrvatska.

Program: Erasmus+  za 2021./2023. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport)

Potprogram: Ključna aktivnost 2  – suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse

Aktivnost: Školska partnerstva

Broj projekta: 2021-1-RO01-KA220-SCH-000032488

Ukupna vrijednost projekta: 205.195,00 EUR (Srednja škola Valpovo – 31.206,00 EUR)

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Početak projekta: 01. studenoga 2021.

Završetak projekta: 31. listopada 2023.

Vrijeme i mjesto mobilnosti:

  1. TPM1: 9. i 10. lipnja 2022. (Bukurešt, Rumunjska – 2 nastavnika)
  2. LTT1.: 9. – 15. listopada 2022. (Nazilli, Turska – 2 nastavnika, 5 učenika)
  3. TPM2: 1. i 2. prosinca 2022. (Dublin, Irska – 2 nastavnika)
  4. LTT2.: 12. – 18. ožujka 2023. (Tarnow, Poljska – 2 nastavnika, 5 učenika)
  5. LTT3.: 23. – 29. travnja 2023. (Valpovo, Hrvatska)
  6. TPM3.: 12. i 13. lipnja 2023. (Tarnow, Poljska – 2 nastavnika)
  7. LTT4.: 15. – 21. listopada 2023. (Bukurešt, Rumunjska – 2 nastavnika, 5 učenika)

Stranice projekta:

Poveznice na stranice:


Erasmus+

Ciljevi projekta:

 • podizanje svijesti o klimatskim promjenama,
 • upućivanje učenika i nastavnika na ispravno korištenje tehnologije (provođenje tečajeva o globalnim temama, korištenje tehnologije na pravi način, primjena novih strategija i metoda),
 • unaprjeđenje vještina nastavnika, interesa učenika, kvalitete poučavanja i učenja,
 • potaknuti na razmišljanje o posljedicama klimatskih promjena za buduće generacije,
 • osvijestiti ekološke probleme kao što su globalno zatopljenje, nedostatak energije,
 • ojačati međukulturalni dijalog,
 • upoznati i učiti o novim metodama poučavanja/pristupima učenja te ih integrirati u školski kurikulum,
 • osmisliti strategije za društvenu inkluziju učenika,
 • smanjiti postotak onih koji kažu „Ne znam što uzrokuje klimatske promjene!“,
 • povećati postotak onih koji kažu „Znam koje mjere opreza mogu biti poduzete u borbi protiv klimatskih promjena!“.

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


RADNI POSJET IRSKOJ

Projekt Before it is too late je vrlo aktivan. 1. i 2. prosinca održan je drugi sastanak profesora koordinatora ovoga izuzetno važnog Projekta. Projekt ukazuje na problematiku vezanu uz klimatske promjene i na sve ono što te promjene uzrokuju. U Dublinu su se okupili partneri iz dviju rumunjskih škola, dviju turskih škola, profesori iz poljske i hrvatske škole te domaćini iz Irske. Tijekom sastanaka raspravljalo se o dosadašnjim aktivnostima koje se provode u Projektu, ali je naglasak bio na diseminaciji. Napravljen je plan daljnje diseminacije te su podijeljeni zadatci po školama i po mjesecima. Isplanirane su nadolazeće mobilnosti s učenicima (Poljska, Hrvatska). Ukazan je problem na nedostatak financija.

Osim izuzetno ozbiljnog rada, profesori su imali priliku upoznati grad Dublin, način života u gradu, kulturne znamenitosti te ponudu slanih i slatkih delicija.

Našu su školu na ovom sastanku predstavljale profesorice Silvija Čehić Turalija i Jasna Iličić.


DRUGA MOBILNOST – NAZILLI, TURSKA

8. – 15. listopada 2022.

U drugu je avanturu u okviru projekta Before it is too late krenulo pet učenika SŠ Valpovo: Laura Sitarić, Marko Kajunić, Jakov Dandić, Lorena Stanić i Nea Pohižek. U pratnji učenika bile su i dvije nastavnice – Draženka Mikić i Marija Jutriša.

Put do turskoga grada Nazillija bio je dalek i naporan, ali u dobrom društvu ekipe koja je putovala u sklopu projekta Meeting of technology and cultural heritage u turski grad Denizli, vrijeme je brzo prošlo.

Za našu je ekipu završetak putovanja bio u turskom gradu Nazilliju. Učenici su bili smješteni u obiteljima učenika iz škole domaćina – Nazilli Anadolu Lisesi.

Idejna je misao mobilnosti u Turskoj bila: Let me live.

Prvi dan nakon svečanoga otvorenja i predstavljanja zemalja i škola sudionika krenuli smo na radionice gdje smo istraživali kako klimatske promijene utječu na različite aspekte života na Zemlji. Ekipa naše škole dobila je zadatak istražiti i predstaviti kako klimatske promijene utječu na ljudsko zdravlje. Naši su učenici bili jako dobro pripremljeni, svoju su temu popratili odličnom prezentacijom, tečnim engleskim jezikom i zanimljivim pristupom.

Drugi su dan domaćini organizirali izlet na kojem smo posjetili kuću Blažene Djevice Marije, starogrčki grad Efez i malo selo Sirince. Puni predivnih dojmova vrati smo se  u Nazilli.

Treći dan također je za sve sudionike ove mobilnosti bio organiziran još jedan izlet. Cilj je bio Hierapolis (Sveti grad), starogrčki grad na termalnim izvorima Pamukkalea (Pamučne palače). Pamukkale je poznata turistička destinacija koja izgleda nestvarno, poput kakvog mjesečevog pejzaža. Takav pejzaž stoljećima su stvarali karbonatni minerali u toploj tekućoj termalnoj vodi. Zadovoljstvo nam je bilo šetati tim termalnim izvorima i tražiti lokacije za savršene fotografije koje će osvanuti na društvenim mrežama i ovu nestvarnu ljepotu pokazati onima koji nisu te sreće da borave s nama ovih dana u Turskoj.

Četvrti je dan započeo  predavanjem Özgüra Madaka, inženjera okoliša, o klimatskim promjenama.  Nakon toga učenici su održali prezentaciju koju su pripremili o svojim ugljičnim otiscima. Na kraju dana organizirana je zajednička večera za sve sudionike uz svečanu podjelu certifikata. Večer je završila predstavljanjem tradicionalnoga plesa svake zemlje, a ostali su sudionici rado učili plesove drugih zemalja.

Zadnji dan projekta Before it is too late učenici svih zemalja sudionca igrali su razne društvene igre, a kao završna aktivnost ove mobilnosti uslijedila je sadnja drveća u dvorištu škole domaćina. Ekipa SŠ Valpovo zasadila je drvo masline. Ako bude odraz ljubavi s kojom su ju zasadili, bit će to jaaako velika maslina.

Došao je i trenutak za rastanak. Pozdravili smo se s ostalim ekipama i krenuli na daleki put kući.

Čekale su nas još turbulencije u avionu, kašnjenje letova, šesnaest sati provedenih na istanbulskom aerodromu, puno druženja i smijeha… Kući smo se vratili jako umorni, ali puni pozitivnih dojmova o zemlji koju smo posjetili, ljudima s kojima smo se susreli i kulturi koju smo upoznali. I već se sada radujemo nekoj sljedećoj mobilnosti. 😊


PREDAVANJE UTJECAJ KLIMATSKIH PROMJENA NA ZDRAVLJE

U sklopu priprema za mobilnost za Tursku, dana 30.9. održano je i drugo predavanje na temu Utjecaj klimatskih promjena na zdravlje ljudi namijenjenu učenicima i profesorima koji sudjeluju u projektu. Sudionici su analizirali svoje dosadašnje pripreme za projekt, dorađivali prezentacije koje trebaju predstaviti na mobilnosti i pripremali se za daljnje korake. Svi zajedno smo uspoređivali vrijednosti svojih izračunatih ugljičnih otisaka i usklađivali ih da bi ih na kraju povezali u jednu srednju vrijednost koju će uspoređivati s drugim školama i učenicima na mobilnosti. Svi učenici su spremno odradili svoje zadatke.


SASTANAK PROJEKTNOG TIMA SŠ VALPOVO

Sastanak je održan 22. rujna u 19:00 sati, a sastanku su prisustvovali: K. Vukelić, glavni koordinator projekata SŠ Valpovo, D. Šovagović, T. Weigand, M. Markota, A. Arsenić J. Iličić, K. Najcer Bračevac, R. Jokić, V. Kajganić, M. Jutriša i D. Mikić.

Na samom su početku koordinatori projekata koji su u tijeku podnijeli izvještaj o statusu projekta. Razgovaralo se o planiranim aktivnostima za razdoblje koje dolazi. Bilo je riječi o problemima koji prate profesore prilikom organiziranja mobilnosti (financijski problemi koji se odnose na transfer učenika i profesora).

Na samom su kraju sastanka lanolin projektnoga tima podijelili zaduženja oko pripreme i obilježavanja Erasmus dana u našoj školi.


PREDAVANJA KLIMATSKE PROMJENE

U sklopu priprema za mobilnost u Tursku, profesor Željko Štanfelj održao je predavanje na temu Klimatskih promjena namijenjenu učenicima i profesorima sudionicima projekta. Predavanje je održano u petak 16. 9. u učionici 31. Na predavanju su se sudionici detaljno upoznali s tematikom koja ih čeka u projektu i načinom rješavanja određenih problemskih zadataka, analizom različitih grafičkih prikaza. Na kraju su radionice svi dobili zadatak da izračunaju svoj Ugljični otisak pomoću priložene tablice, a rezultate ćemo analizirati na sljedećoj radionici planiranoj prije mobilnosti. Tablicu učenici nose sa sobom, a rezultate će predstaviti i uspoređivati s drugim sudionicima projekta u Turskoj.


PREZENTACIJSKE VJEŠTINE ZA UČENIKE – SUDIONIKE ERASMUS PROJEKATA

9. rujna 2022. g. u našoj je školi održano predavanje i radionica na temu Prezentacijske vještine za učenike – sudionike Erasmus projekata kako bi unaprijedili svoje prezentacijske vještine za sljedeća putovanja u sklopu projekata te na najbolji način predstavili svoju školu i sebe. Predavanje i radionicu u trajanju od 90 minuta održale su nastavnice Kristina Najcer Bračevac i Monika Markota.

Tijekom predavanja nastavnice su pomoću prezentacije prenijele svoje znanje o tome kako i na koji se način radi prezentacija, koje se najčešće pogrješke javljaju pri izradi, kao i što primijeniti pri izradi prezentacije kako bi ona bila zanimljiva i uvjerljiva.

Isto tako, upoznali su ih s pravilima kojih se treba pridržavati pri samom prezentiranju kako bi prenijeli poruku na razumljiv način svim slušateljima te kako koristiti neverbalnu komunikaciju.

Budući da se vještine prezentiranja i javnog nastupa razvijaju vježbom i iskustvo, učenici su u drugom dijelu radionice prezentirali svoje uratke. Nakon prezentiranja, nastavnice su ukazale na pogrješke na kojima je potrebno poraditi.

Bila je to jedna zanimljiva radionica.


VIDEO SASTANAK PARTNERA

Dana 1. rujna 2022. održan je Zoom sastanak članova projektnih timova iz svih škola sudionica u projektu. Iz naše škole prisustvovali su Draženka Mikić i Željko Štanfelj. Na  sastanku se govorilo o detaljima organizacije sljedeće mobilnosti za učenike i profesore koja će se održati od 9. do 15.10. u gradu Nazilli u Turskoj. Iz naše će škole sudjelovati 5 učenika i 2 profesora.


REZULTATI NATJEČAJA ZA PROJEKT “PRIJE NO ŠTO BUDE PREKASNO”

Bodovanje je izvršeno sukladno kriterijima bodovanja zadataka koje su učenici trebali izvršiti, a navedeni su u tekstu Natječaja. Sve detalje kao i raspored učenika za mobilnosti možete pogledati u tečaju “Prije no što bude prekasno”.

Rezultati natječaja:


NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU: „PRIJE NO ŠTO BUDE PREKASNO“

Dragi učenici Srednje škole Valpovo,

pozivamo vas na sudjelovanje u Erasmus+ projektu „Prije no što bude prekasno“. Projektom je predviđeno uključiti učenike koji će ići na tri mobilnosti (Turska, Poljska i Rumunjska) i pomoći u pripremanju i odrađivanju domaćinstva u našoj školi za škole partnere. Pozivamo vas da proučite tekst Natječaja te započnete prikupljati svu dokumentaciju koju ćete priložiti uz svoju Prijavu.

Prilikom odabira između prijavljenih kandidata primjenjujemo razrađene kriterije bodovanja. Pozivamo vas da na vrijeme prikupite sve što je potrebno, osobito dokumentaciju  kojom možete prikupiti dodatne bodove.

Dokumentacija:

Za potrebe natječaja i projekta kreirali smo novi tečaj u Loomenu pod nazivom: Prije no što bude prekasno. Adresa za pristupanje tečaju: https://loomen.carnet.hr/course/view.php?id=45569.

Trajanje natječaja: 24.6.2022. – 8.7.2022. godine.


PRVA MOBILNOST – BUKUREŠT, RUMUNJSKA

Srednja je škola Valpovo prihvatila partnerstvo u još jednom Erasmus+ projektu. Nositelj je projekta Colegiul Tehnologic”Grigore Cerchez” iz rumunjskog grada Bukurešta. Osim ove rumunjske škole, u projektu je još jedna rumunjska škola Liceul Teoretic “Emil Racovita”, Vaslui, dvije turske škole: Nazilli Anadolu Lisesi, Nazilli i BTSO ALİ OSMAN SÖNMEZ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ, Bursa, irski predstavnik I AND F EDUCATION AND DEVELOPMENT LIMITED, Dublin, poljska škola 3 Liceum Ogolnoksztalcace im. Adama Mickiewicza w Tarnowie, Tarnow i Srednja škola Valpovo.

Uvodni je sastanak održan 9. i 10. lipnja 2022. u Bukureštu, Rumunjska. Sastanak je bio namijenjen profesorima, a našu su školu predstavljale profesorice Vesna Kajganić i Jasna Iličić.

Profesorice su predstavile organizaciju rada u našoj školi te grad Valpovo. Aktivno su sudjelovale u dogovorima i organizaciji idućih mobilnosti. Razgovaralo se o budžetu i načinu smještaja učenika (prijedlog je da učenici budu smješteni u obitelji domaćina).

Slobodno je vrijeme provedeno u ugodnom druženju, upoznavanju prekrasnog grada Bukurešta te istraživanju kulinarske ponude u gradu.
Cilj je projekta podizanje svijesti o klimatskim promjenama, unaprjeđenju vještina nastavnika i interesa učenika, poticanje na razmišljanje o posljedicama klimatskih promjena te razmišljanje o tome koliko i sami možemo pridonijeti očuvanju prirode.

U projekt se mogu uključiti učenici i nastavnici koji misle da svojim doprinosom mogu ostvariti ciljeve projekta. Prva je mobilnost za učenike početkom iduće nastavne godine, od 9. do 15. listopada u turskom gradu Nazilliu.

Projektni tim: Vesna Kajganić i Jasna Iličić