Erasmus+ KA2 2021./2023. – Before it is too late


 


Naziv projekta: Before it is too late (Prije no što bude prekasno)

Nadležnost: The Centre for Education Youth Programmes (CEUEYP) – za Tursku
Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) – za Hrvatsku

Nositelj projekta: Colegiul Tehnologic”Grigore Cerchez”, Romania Bucureşti – Ilfov

Partneri u projektu: Nazilli Anadolu Lisesi, Nazilli, Turkey; 3 Liceum Ogolnoksztalcace im. Adama Mickiewicza w Tarnowie, Tarnow, Poland; I AND F EDUCATION AND DEVELOPMENT LIMITED, Dublin, Ireland; BTSO ALİ OSMAN SÖNMEZ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ, Bursa, Turkey; Liceul Teoretic “Emil Racovita”, Vaslui, Romania; Srednja škola Valpovo, Valpovo, Hrvatska.

Program: Erasmus+  za 2021./2023. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport)

Potprogram: Ključna aktivnost 2  – suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse

Aktivnost: Školska partnerstva

Broj projekta: 2021-1-RO01-KA220-SCH-000032488

Ukupna vrijednost projekta: 205.195,00 EUR (Srednja škola Valpovo – 31.206,00 EUR)

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Početak projekta: 01. studenoga 2021.

Završetak projekta: 31. listopada 2023.

Vrijeme i mjesto mobilnosti:

  1. TPM1: 9. i 10. lipnja 2022. (Bukurešt, Rumunjska – 2 nastavnika)
  2. LTT1.: 9. – 15. listopada 2022. (Nazilli, Turska – 2 nastavnika, 5 učenika)
  3. TPM2: 1. i 2. prosinca 2022. (Dublin, Irska – 2 nastavnika)
  4. LTT2.: 12. – 18. ožujka 2023. (Tarnow, Poljska – 2 nastavnika, 5 učenika)
  5. LTT3.: 24. – 28. travnja 2023. (Valpovo, Hrvatska)
  6. TPM3.: 14. i 15. rujna 2023. (Tarnow, Poljska – 2 nastavnika)
  7. LTT4.: 15. – 21. listopada 2023. (Bukurešt, Rumunjska – 2 nastavnika, 5 učenika)

Stranice projekta:

Poveznice na stranice:


Erasmus+

Ciljevi projekta:

 • podizanje svijesti o klimatskim promjenama,
 • upućivanje učenika i nastavnika na ispravno korištenje tehnologije (provođenje tečajeva o globalnim temama, korištenje tehnologije na pravi način, primjena novih strategija i metoda),
 • unaprjeđenje vještina nastavnika, interesa učenika, kvalitete poučavanja i učenja,
 • potaknuti na razmišljanje o posljedicama klimatskih promjena za buduće generacije,
 • osvijestiti ekološke probleme kao što su globalno zatopljenje, nedostatak energije,
 • ojačati međukulturalni dijalog,
 • upoznati i učiti o novim metodama poučavanja/pristupima učenja te ih integrirati u školski kurikulum,
 • osmisliti strategije za društvenu inkluziju učenika,
 • smanjiti postotak onih koji kažu „Ne znam što uzrokuje klimatske promjene!“,
 • povećati postotak onih koji kažu „Znam koje mjere opreza mogu biti poduzete u borbi protiv klimatskih promjena!“.

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


IZLAZNI PRODUKTI PROJEKTA

Plakat projekta

E-knjiga – prezentacije i radovi učenika

Pripreme iz matematike, fizike, geografije, kemije, biologije


PROMIDŽBA PROJEKTA U MEDIJIMA

Srednja škola Valpovo

 

Vaslui, Rumunjska

 

Bursa, Turska


3. ZAVRŠNA ONLINE MOBILNOST ERASMUS PROJEKTA “BEFORE IT IS TOO LATE”

Online mobilnost u organizaciji nositelja projekta – škole Colegiul Tehnologic „Grigore Cherchez“, Bukurešt, Rumunjska, održala se 24.10.2023. od 18.00 do 19.00. sati. Sudjelovale su sve škole partneri pa tako i Srednja škola Valpovo. Našu školu su predstavljali članovi projektnog tima Tihana Weigand, Draženka Mikić, Danijel Šovagović i Željko Štanfelj.

Svaka škola sudionik trebala je izraditi dva plana učenja, od kojih su jedan predstavljali danas a drugi će biti poslan naknadno. Planovi učenja trebali su uključivati dio ekoloških znanja koja su predstavljena u sklopu projekta. Škole su podijeljene po predmetima pa je tako naša škola dobila matematiku, škola iz Bukurešta fiziku, škola iz Nazillia biologiju, škola iz Tarnowa kemiju, te škola iz Burse geografiju. Našu školu su predstavljale jake matematičke snage profesorica Tihane Weigand i Draženke Mikić. Ovaj puta je izlagala Tihana, a svojim znanjem engleskog jezika i odlično napravljenim planom učenja izvrsno je predstavila našu školu.

Ovo je bila završna online mobilnost nakon koje još slijedi diseminacija projekta u Bukureštu, izrada završnih postera s aktivnostima učenika na mobilnostima, objava u novinama…

Ovo je kraj još jednog prelijepog projekta koji je trajao pune dvije godine i u kojem su učenici naučili puno novih stvari vezanih kako uz klimatske promjene tako i iz engleskog jezika, te običaja iz drugih kultura, ali su se ujedno i puno družili, zabavljali i razmjenjivali iskustva.

Erasmus projektni tim

Wordpress Gallery Plugin Free

PETA MOBILNOST U SKLOPU ERASMUS PROJEKTA “BEFORE IT IS TOO LATE”

Peta mobilnost u sklopu Erasmus projekta “Before it is too late” održala se u gradu Bukureštu u Rumunjskoj u razdoblju od 15. do 21. listopada 2023. Na mobilnosti je sudjelovalo pet učenika Srednje škole Valpovo: Luka Šimić, Leo Basrak, Nivia Grgec, Lucija Popović i Petra Grgurić u pratnji profesora Tihane Weigand i Željka Štanfelj.Učenici naše škole su bili smješteni u hotelu Cantemir.

Idejna je misao mobilnosti u Rumunjskoj bila: Give Cold a Chance.

Prvi dan nakon svečanog otvorenja i predstavljanja zemalja, učenici i profesori su išli u razgled škole domaćina. Nakon ručka, svaka zemlja je prezentirala prezentacije koje su bile na temu: “ Natural/ national parks in my country” ; “ Examples of good practice of waste recycling in my school”. Ostatak popodneva su imali slobodno vrijeme za razgledavanje Bukurešta.

Drugi su dan domaćini organizirali izlet u Park prirode Comana, gdje su sudionici prvo posjetili muzej tvornice papira – Comana te su imali priliku isprobati “Rush weaving” (tkanje od rogoza) na ručnim tkalačkim strojevima. Svi su uspješno napravili mali tepih koji su ponijeli kući za uspomenu. Nakon obilaska muzeja zaputili su se prema Comana Adventure Parku. Sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe te je svaka grupa imala priliku vidjeti ljepotu Parka prirode Comana iz vlakića a nakon toga pogled iz druge perspektive u vožnji manjim brodićem po poznatoj Neajlov Delti. Pri kraju programa toga dana, sudionici su bili pomiješani u timove te su imali natjecanje u “Treasure Huntu” (lovu na blago). Na samom kraju sudionici su izrađivali postere “Protect nature!” te se dogodio Flash mob: “Protect nature!” koji je snimljen kao video. Nakon napornog, ali zanimljivog dana vratili su se u Bukurešt. 

Treći je dan bio namijenjen putovanju i planinarenju. Sudionici su dan započeli obilaskom nacionalnog muzeja u dvorcu “The Peles” u sklopu Parka prirode Bucegi, te su uživali u ljepoti njegovih vrtova, vanjštini dvorca te prekrasnom okruženju. Nakon kraćeg odmora, u popodnevnim satima sudionici su se uputili na planinarenje do slapa “Urlatoarea”. Važna karakteristika ovog slapa po čemu je i dobio ime je njegova glasnoća, bučnost. Tijekom planinarenja, sudionici su imali priliku uživati u svježem zraku i ljepoti prirode. Nakon cijelog dana putovanja i planinarenja, sudionici su se vratili u kasnim satima u svoje hotele puni oduševljenja.

Četvrti dan je bio rezerviran za posjetu nekoliko različitih lokaliteta u Bukureštu. Tijekom cijele mobilnosti sudionici su imali zadatak mjeriti kvalitetu zraka na svim lokacijama koje su posjetili pomoću mobilne aplikacije. Ujutro su sudionici posjetili reciklažno dvorište koje je sve sudionike ostavilo bez riječi jer su Rumunji tek ove godine počeli sa razvrstavanjem otpada pa se susreću sa različitim problemima. Naravno, ovdje je izmjerena najlošija kvaliteta zraka. Nakon odlagališta, na redu su bili staklenici parka “Drumul Taberei” u središtu Bukurešta. U njima su se sudionici upoznali s različitim vrstama biljaka razvrstanim po klimatskim zonama. Zadnja lokacija toga dana bio je Nacionalni prirodoslovni muzej. Posjetiti muzej je bio pun pogodak jer su sudionici puno toga naučili o biljnom i životinjskom svijetu u Zemljinoj prošlosti.

Zadnji dan projekta obilježilo je druženje, pjevanje, plesanje, ali i smijeh i suze. Prijepodne su sudionici odradili zadnju radionicu na kojoj su trebali izraditi kolaž od videa ili slika sa aktivnosti u kojima su sudjelovali te isprezentirati svoje rezultate mjerenja kvalitete zraka na različitim lokalitetima. Nakon završetka prezentiranja, stvari su se polako počele privoditi kraju. Svim sudionicima uručene su potvrde o sudjelovanju, a nakon toga je došlo vrijeme za oproštajnu zabavu, pjevanje i plesanje. Svi su bili oduševljeni i dobro se zabavili. No, i tome je brzo došao kraj, došlo je vrijeme za rastanak, pa je pala i pokoja suza.

Šestoga dana, puni novih iskustava i prijateljstava, učenici naše škole uputili su se prema Hrvatskoj. Svi su zaključili kako je ova zadnja mobilnost bila jedno nezaboravno iskustvo i da je na najljepši način završen projekt “Before it is too late”.

Wordpress Gallery Plugin Free

2. ONLINE MOBILNOST – BEFORE IT IS TOO LATE

Online mobilnost u organizaciji škole BTSO Ali Osman Sönmez Sosyal Bilimler Lisesi, Bursa, Turska, održala se 10.10.2023. od 9.00 do 11.00 sati. Sudjelovale su sve škole partneri pa tako i Srednja škola Valpovo. Našu školu su predstavljali učenici Marko Kajunić, Laura Sitarić, Karla Cvetković i Jakov Dandić pod vodstvom profesora Željka Štanfelj.

Učenici su za ovu mobilnost trebali osmisliti i obraniti svoju ideju koju su dobili zadanu u igri 6 Razmišljajućih šešira. Svaka škola je dobila različitu boju šešira koji je predstavljao neku temu; bijeli – znanje (Bukurešt), crveni – emocije (Nazilli), crni – negativnost (Vaslui), žuti – pozitivno (Tarnow), zeleni – kreativnost (Valpovo), plavi – organiziranost (Bursa). Učenici su trebali napraviti i izložiti prezentaciju u kojoj brane svoje mišljenje o nuklearnoj energiji. Naša škola se trebala fokusirati na alternativne izvore energije koji se mogu koristiti umjesto nuklearne.

Nakon učeničkog izlaganja slijedilo je glasovanje u kojem su članovi žirija iznijeli svoje bodovanje a i učenici su također glasali za svoje favorite.

Pobijedio je tim iz Poljske. Naši učenici su dostojno predstavljali našu školu, napravili vrlo kvalitetnu prezentaciju i na kraju na „solidnom“ engleskom izložili svoju temu.

Erasmus projektni tim

Wordpress Gallery Plugin Free

Prezentacije:

BURSA
BUKUREŠT
NAZILLI
TARNOW
VASLUI
VALPOVO

 


MOBILNOST NASTAVNIKA – TARNOW, POLJSKA

Treći TPM sastanak nastavnika održan je u Tarnowu (Poljska) 14. i 15. rujna 2023., a na njemu je sudjelovalo petnaest nastavnika iz partnerskih škola i naše dvije nastavnice Draženka Mikić i Marija Jutriša.

Svrha ove mobilnosti je bila evaluacija zadnje dvije mobilnosti s učenicima održane u Valpovu i Tarnowu, mjerenje napretka projekta, pregled plana provedbe svih aktivnosti i konačna evaluacija.

Napravljena je analiza svih mobilnosti s posebnim osvrtom na zadnje dvije mobilnosti učenika, digitalnih proizvoda stvorenih tijekom tih mobilnosti i konačnog proizvoda “Digitalna priča u fotografijama“.

Raspravljalo se o mogućnostima promocije projekta i načinima širenja projektnih proizvoda (web stranice projekta, Instagrama, bloga, e-knjige, plakata projekta,…) kao i o zadacima svakog partnera vezanih uz diseminaciju projekta.

Dogovorene su još tri virtualne mobilnosti kao i zadnja mobilnost s učenicima u Bukureštu.

Osim radnih sastanaka i dogovora, nastavnici su uživali u druženju kao i u obilasku znamenitosti gradova Tarnova i Krakova.

Organiziran je i posjet koncentracijskom logoru Auschwitz kojim smo odali počast svim žrtvama holokausta.

Wordpress Gallery Plugin Free

ONLINE MOBILNOST ERASMUS PROJEKTA – BEFORE IT IS TOO LATE

Online mobilnost u organizaciji nositelja projekta – škole Colegiul Tehnologic „Grigore Cherchez“, Bukurešt, Rumunjska, održala se 23.5.2023. od 9.00 do 11.15. sati. Sudjelovale su sve škole partneri pa tako i Srednja škola Valpovo. Našu školu su predstavljali učenici Luka Šimić, Nivia Grgec, Petra Grgurić i Leo Basrak pod vodstvom profesora Željka Štanfelj.

Učenici su za ovu mobilnost trebali osmisliti poslovni plan vođenja neke ekološke tvrtke, osmisliti marketing, logo i finalne proizvode koji će se proizvoditi. To su sve trebali predstaviti na zanimljiv način pomoću prezentacije ili filma u trajanju do 20 minuta. Svaka škola je predstavila vrlo zanimljiva rješenja a živopisna imena kompanija su bila: Recyclot iz Valpova, BizzarEco iz Bukurešta, The Green Company iz Tarnowa, ReviveBeautyCo iz Nazillia, Bee Here iz Vasluia, ReBloom iz Burse, GreenWrite iz Vasluia i EcoBloom iz Bukurešta.

Tematika kojom su se bavile kompanije je pokrivala područja od reciklaže odjeće, plastike, pribora za pisanje, pa sve do organskih proizvoda od meda. Na kraju izlaganja učenici su međusobno glasovali za svoje favorite, a žiri sastavljen od 8 profesora je također glasovao i proglašeni su pobjednici. Pobijedio je tim iz Poljske. Naši učenici su dostojno predstavljali našu školu i na kraju osvojili 5. mjesto.

 

Erasmus projektni tim

Wordpress Gallery Plugin Free

Domaćinstvo projekta – BEFORE IT IS TOO LATE

Peta mobilnost u sklopu Erasmus projekta Before it is too late održala se u Valpovu u razdoblju od 24. do 28. travnja 2023. te je Srednja škola Valpovo ovoga puta imala ulogu domaćina ove mobilnosti.

Idejna je misao mobilnosti u Hrvatskoj bila Save the Earth.

Prvi dan, nakon svečanoga otvorenja na kojemu je sudjelovao srednjoškolski pjevački zbor te nekoliko solo izvedbi, sudionici su imali priliku obići našu školu i posjetiti glavne atrakcije grada Valpova kao na primjer dvorac Prandau-Normann i Muzej Valpovštine. U popodnevnim satima sudionici su predstavili države iz kojih dolaze i rješavali edukativne kvizove na istu temu.

Drugi je dan bio organiziran izlet u Park prirode Jankovac gdje su sudionici prošetali turističkom rutom uz stručnoga vodiča i naučili mnoge stvari o Papuku, njegovim šumama i životinjama koje obitavaju tamo. Divili su se ljepotama bukovih šuma, slapu Skakavcu, Groblju staklara i mnogim drugim atrakcijama. U popodnevnim satima posjetili su Geo info Centar Voćin gdje su dodatno produbili svoje znanje o Geoparku Papuku. Nakon napornoga, ali zanimljivoga, dana vratili su se u Valpovo.

Treći su dan sudionici otišli na izlet u Park prirode Kopački rit. Na putu do tamo, posjetili su Reciklažno dvorište Unikom u gradu Osijeku gdje su naučili o važnosti razdvajanja i gospodarenja otpadom. Nakon kratke prezentacije, zaputili su se prema Kopačkome ritu gdje su kratkom vožnjom vlakićem došli do brodova na koje su kasnije presjeli te su uz stručnoga vodiča i mirnu plovidbu naučili ponešto o biljkama i životinjama koje nastanjuju Kopački rit. Nakon vrlo zanimljivoga jutra sudionici su se vratili u Osijek gdje su u svoje slobodno vrijeme nešto pojeli, popili i naravno, kupili. U poslijepodnevnim satima uz vodiča posjetili su konkatedralu sv. Petra i Pavla, promenadu na rijeci Dravi i stari dio grada – Tvrđu te naučili mnogo zanimljivih činjenica o povijesti Osijeka.

Četvrti je dan bio namijenjem učenju, istraživanju i rješavanju problema. Sudionici su prijepodne sudjelovali na radionici iz biologije gdje su mikroskopirali uzorke vode koje su prikupili na Jankovcu prethodni dan te uzorke vode koje su donijeli iz svojih gradova. Nakon toga, imali su radionicu iz matematike gdje su se međusobno natjecali u rješavanju matematičkih problema u kojemu je pobjedu odnio tim iz Poljske. U poslijepodnevnim satima svi sudionici predstavili su kuhinju svoje države te njihova tradicionalna jela. Također, imali su radionicu izrade digitalnih plakata koju su održali učenici 2. razreda – tehničar za elektroniku. Nakon toga, izrađivali su biljne terarije kako bi osvijestili svoje znanje o ekosustavima.

Zadnji dan projekta protekao je nešto sporijim tempom. Prijepodne održana je radionica „Nešto od ničega“ gdje su sudionici bili podijeljeni u grupe. Svaka grupa izrađivala je nešto drugačije. Neki su lakom za nokte ukrašavali teglice, drugi vunom, treći su izrađivali kasice- prasice od plastičnih boca… Naposljetku, svi su prezentirali svoje postere i radove prethodnih dana, dakle digitalne postere, terarije, plakate o mikroskopiranju i sl.

Za sam kraj aktivnosti u školi održana je ceremonija uručivanja potvrda o sudjelovanju na projektu. Sudionici su svoje slobodno popodne proveli na tzv. kirvaju u Belišću uoči Dana grada Belišća. U večernjim satima sudjelovali su na oproštajnoj zabavi na kojoj su plesali zumbu te tradicionalne plesove ostalih država.

Šestoga, zadnjega dana, puni novih iskustava, naši domaćini ispratili su svoje nove prijatelje i poželjeli im sretan povratak svojim domovima. Svi su zaključili kako je ova mobilnost bila jedno novo i nezaboravno iskustvo te jedva čekaju sudjelovati na sljedećoj mobilnosti u listopadu u Rumunjskoj.

Erasmus projektni tim

Wordpress Gallery Plugin Free

ČETVRTA MOBILNOST ERASMUS PROJEKTA – BEFORE IT IS TO LATE – TARNOW, POLJSKA

Četvrta mobilnost u sklopu Erasmus projekta Before it is too late održala se u gradu Tarnow u Poljskoj u razdoblju od 13. do 17. ožujka 2023. Na mobilnosti je sudjelovalo pet učenika Srednje škole Valpovo: Luka Mitrović, Karlo Ružman, Lorena Stanić, Lukrecija Šmider i Dora Šrepfler u pratnji profesora Željka Štanfelja i Danijela Šovagovića. Učenici su naše škole bili smješteni u obiteljima učenika škole domaćina – III Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza  Tarnowie.

Idejna je misao mobilnosti u Poljskoj bila: Enough.

Prvi dan nakon svečanoga otvorenja i predstavljanja zemalja i škola sudionika, učenici su krenuli u razgledavanje grada tijekom kojega su igrali zabavne igre. Posjetili su glavne turističke atrakcije Tarnowa i pritom se međusobno bolje upoznali. U popodnevnim su satima imali radionicu izrade plakata na temu klimatskih promjena.

Drugi su dan domaćini organizirali izlet u Krakow gdje su sudionici prvo posjetili dvorac Wawel te uživali u ljepoti njegovih vrtova, a imali su i priliku vidjeti mnoga oružja u sklopu njegove oružarnice. Nakon obilaska dvorca zaputili su se središtu grada gdje su posjetili Sukkiennice, poljsku galeriju umjetnosti te Marijansku baziliku. Kada se obilasku Krakowa približio kraj, otišli su u rudnik soli Wieliczka gdje su se unatoč brojnim stepenicama divili ljepotama rudnika. Nakon napornog, ali zanimljivog dana vratili su se u Tarnow.

Treći dan bio je namijenjen učenju, poučavanju i planiranju. Sudionici su dan započeli sa sudjelovanjem na satima biologije i kemije. Na satu su biologije učili o lišajevima dok su na satu kemije održali praktičnu nastavu gdje su radili s raznim indikatorima. Kada su predavanja završila, sudionici su bili podijeljeni u grupe kako bi osmislili plan za Eco Fashion Show koji bi se održao petog dana. Kada su završili s planiranjem modne revije, učenici su postali učitelji. Zadatak im je bio da u manjim grupama održe predavanje jednom razredu u školi na temu klimatskih promjena što su svi sudionici vrlo profesionalno odradili. Poslijepodne su, kako bi razbili monotoniju rada, svi zajedno otišli na kuglanje.

Četvrti su dan sudionici otišli na izlet u Nacionalni park Tatra. Prvo su pristigli u Prirodni edukacijski centar Nacionalnog parka Tatra gdje su mogli naučiti mnoge zanimljivosti o Tatra planinama. Nakon usvojenoga znanja, zaputili su se u sam Park u kojem su šetali 3 km predivnim snježnim stazama ovih planina.               U poslijepodnevnim su satima posjetili obližnji grad Zakopane u kojem su sudionici svoje slobodno vrijeme proveli istražujući ovaj predivan mali povijesni gradić. Nakon ovog divnog dana provedenog u prirodi, vratili su se u Tarnow.

Zadnji dan projekta obilježilo je druženje, pjevanje, plesanje, ali i smijeh i suze. Prijepodne je održano pjevačko natjecanje u kojemu su sudjelovali učenici poljske škole, ali i neki od sudionika projekta. Bilo je to predivno iskustvo vidjeti i slušati te mlade glazbenike u usponu. Zatim je uslijedilo ono za što su se učenici najviše pripremali – Eco Fashion Show. Sve su grupe predstavile svoje modne komade odjeće na modnoj pisti pod budnim i kritičnim okom profesora koji su imali ulogu žirija. Nakon završetka modne revije, stvari su se polako počele privoditi kraju.    Svim sudionicima uručeni su potvrde sudjelovanja, a nakon toga održana je plesna radionica. Prvo su sudionici učili plesati tradicionalni poljski i turski ples, a zatim su učenici naše škole uzeli stvar u svoje ruke i odlučili sve prisutne naučiti plesati poznati slavonsko-baranjski ples Kukunješće. Svi su bili oduševljeni i dobro su se zabavili. No, i tome je brzo došao kraj, kao i vrijeme za oproštajnu zabavu. Hodnici škole orili su se pjesmom i veselom grajom, a kada je došlo vrijeme za rastanak, pala je i pokoja suza.

Šestoga dana, puni novih iskustava i prijateljstava, učenici naše škole uputili su se u Hrvatsku. Svi su zaključili kako je ova mobilnost bila jedno nezaboravno iskustvo i jedva čekaju biti domaćini na sljedećoj mobilnosti u travnju.

Wordpress Gallery Plugin Free

RADNI POSJET IRSKOJ

Projekt Before it is too late je vrlo aktivan. 1. i 2. prosinca održan je drugi sastanak profesora koordinatora ovoga izuzetno važnog Projekta. Projekt ukazuje na problematiku vezanu uz klimatske promjene i na sve ono što te promjene uzrokuju. U Dublinu su se okupili partneri iz dviju rumunjskih škola, dviju turskih škola, profesori iz poljske i hrvatske škole te domaćini iz Irske. Tijekom sastanaka raspravljalo se o dosadašnjim aktivnostima koje se provode u Projektu, ali je naglasak bio na diseminaciji. Napravljen je plan daljnje diseminacije te su podijeljeni zadatci po školama i po mjesecima. Isplanirane su nadolazeće mobilnosti s učenicima (Poljska, Hrvatska). Ukazan je problem na nedostatak financija.

Osim izuzetno ozbiljnog rada, profesori su imali priliku upoznati grad Dublin, način života u gradu, kulturne znamenitosti te ponudu slanih i slatkih delicija.

Našu su školu na ovom sastanku predstavljale profesorice Silvija Čehić Turalija i Jasna Iličić.

Wordpress Gallery Plugin Free

DRUGA MOBILNOST – NAZILLI, TURSKA

8. – 15. listopada 2022.

U drugu je avanturu u okviru projekta Before it is too late krenulo pet učenika SŠ Valpovo: Laura Sitarić, Marko Kajunić, Jakov Dandić, Lorena Stanić i Nea Pohižek. U pratnji učenika bile su i dvije nastavnice – Draženka Mikić i Marija Jutriša.

Put do turskoga grada Nazillija bio je dalek i naporan, ali u dobrom društvu ekipe koja je putovala u sklopu projekta Meeting of technology and cultural heritage u turski grad Denizli, vrijeme je brzo prošlo.

Za našu je ekipu završetak putovanja bio u turskom gradu Nazilliju. Učenici su bili smješteni u obiteljima učenika iz škole domaćina – Nazilli Anadolu Lisesi.

Idejna je misao mobilnosti u Turskoj bila: Let me live.

Prvi dan nakon svečanoga otvorenja i predstavljanja zemalja i škola sudionika krenuli smo na radionice gdje smo istraživali kako klimatske promijene utječu na različite aspekte života na Zemlji. Ekipa naše škole dobila je zadatak istražiti i predstaviti kako klimatske promijene utječu na ljudsko zdravlje. Naši su učenici bili jako dobro pripremljeni, svoju su temu popratili odličnom prezentacijom, tečnim engleskim jezikom i zanimljivim pristupom.

Drugi su dan domaćini organizirali izlet na kojem smo posjetili kuću Blažene Djevice Marije, starogrčki grad Efez i malo selo Sirince. Puni predivnih dojmova vrati smo se  u Nazilli.

Treći dan također je za sve sudionike ove mobilnosti bio organiziran još jedan izlet. Cilj je bio Hierapolis (Sveti grad), starogrčki grad na termalnim izvorima Pamukkalea (Pamučne palače). Pamukkale je poznata turistička destinacija koja izgleda nestvarno, poput kakvog mjesečevog pejzaža. Takav pejzaž stoljećima su stvarali karbonatni minerali u toploj tekućoj termalnoj vodi. Zadovoljstvo nam je bilo šetati tim termalnim izvorima i tražiti lokacije za savršene fotografije koje će osvanuti na društvenim mrežama i ovu nestvarnu ljepotu pokazati onima koji nisu te sreće da borave s nama ovih dana u Turskoj.

Četvrti je dan započeo  predavanjem Özgüra Madaka, inženjera okoliša, o klimatskim promjenama.  Nakon toga učenici su održali prezentaciju koju su pripremili o svojim ugljičnim otiscima. Na kraju dana organizirana je zajednička večera za sve sudionike uz svečanu podjelu certifikata. Večer je završila predstavljanjem tradicionalnoga plesa svake zemlje, a ostali su sudionici rado učili plesove drugih zemalja.

Zadnji dan projekta Before it is too late učenici svih zemalja sudionca igrali su razne društvene igre, a kao završna aktivnost ove mobilnosti uslijedila je sadnja drveća u dvorištu škole domaćina. Ekipa SŠ Valpovo zasadila je drvo masline. Ako bude odraz ljubavi s kojom su ju zasadili, bit će to jaaako velika maslina.

Došao je i trenutak za rastanak. Pozdravili smo se s ostalim ekipama i krenuli na daleki put kući.

Čekale su nas još turbulencije u avionu, kašnjenje letova, šesnaest sati provedenih na istanbulskom aerodromu, puno druženja i smijeha… Kući smo se vratili jako umorni, ali puni pozitivnih dojmova o zemlji koju smo posjetili, ljudima s kojima smo se susreli i kulturi koju smo upoznali. I već se sada radujemo nekoj sljedećoj mobilnosti. 😊

Wordpress Gallery Plugin Free

PREDAVANJE UTJECAJ KLIMATSKIH PROMJENA NA ZDRAVLJE

U sklopu priprema za mobilnost za Tursku, dana 30.9. održano je i drugo predavanje na temu Utjecaj klimatskih promjena na zdravlje ljudi namijenjenu učenicima i profesorima koji sudjeluju u projektu. Sudionici su analizirali svoje dosadašnje pripreme za projekt, dorađivali prezentacije koje trebaju predstaviti na mobilnosti i pripremali se za daljnje korake. Svi zajedno smo uspoređivali vrijednosti svojih izračunatih ugljičnih otisaka i usklađivali ih da bi ih na kraju povezali u jednu srednju vrijednost koju će uspoređivati s drugim školama i učenicima na mobilnosti. Svi učenici su spremno odradili svoje zadatke.

Wordpress Gallery Plugin Free

SASTANAK PROJEKTNOG TIMA SŠ VALPOVO

Sastanak je održan 22. rujna u 19:00 sati, a sastanku su prisustvovali: K. Vukelić, glavni koordinator projekata SŠ Valpovo, D. Šovagović, T. Weigand, M. Markota, A. Arsenić J. Iličić, K. Najcer Bračevac, R. Jokić, V. Kajganić, M. Jutriša i D. Mikić.

Na samom su početku koordinatori projekata koji su u tijeku podnijeli izvještaj o statusu projekta. Razgovaralo se o planiranim aktivnostima za razdoblje koje dolazi. Bilo je riječi o problemima koji prate profesore prilikom organiziranja mobilnosti (financijski problemi koji se odnose na transfer učenika i profesora).

Na samom su kraju sastanka lanolin projektnoga tima podijelili zaduženja oko pripreme i obilježavanja Erasmus dana u našoj školi.

Wordpress Gallery Plugin Free

PREDAVANJA KLIMATSKE PROMJENE

U sklopu priprema za mobilnost u Tursku, profesor Željko Štanfelj održao je predavanje na temu Klimatskih promjena namijenjenu učenicima i profesorima sudionicima projekta. Predavanje je održano u petak 16. 9. u učionici 31. Na predavanju su se sudionici detaljno upoznali s tematikom koja ih čeka u projektu i načinom rješavanja određenih problemskih zadataka, analizom različitih grafičkih prikaza. Na kraju su radionice svi dobili zadatak da izračunaju svoj Ugljični otisak pomoću priložene tablice, a rezultate ćemo analizirati na sljedećoj radionici planiranoj prije mobilnosti. Tablicu učenici nose sa sobom, a rezultate će predstaviti i uspoređivati s drugim sudionicima projekta u Turskoj.

Wordpress Gallery Plugin Free

PREZENTACIJSKE VJEŠTINE ZA UČENIKE – SUDIONIKE ERASMUS PROJEKATA

9. rujna 2022. g. u našoj je školi održano predavanje i radionica na temu Prezentacijske vještine za učenike – sudionike Erasmus projekata kako bi unaprijedili svoje prezentacijske vještine za sljedeća putovanja u sklopu projekata te na najbolji način predstavili svoju školu i sebe. Predavanje i radionicu u trajanju od 90 minuta održale su nastavnice Kristina Najcer Bračevac i Monika Markota.

Tijekom predavanja nastavnice su pomoću prezentacije prenijele svoje znanje o tome kako i na koji se način radi prezentacija, koje se najčešće pogrješke javljaju pri izradi, kao i što primijeniti pri izradi prezentacije kako bi ona bila zanimljiva i uvjerljiva.

Isto tako, upoznali su ih s pravilima kojih se treba pridržavati pri samom prezentiranju kako bi prenijeli poruku na razumljiv način svim slušateljima te kako koristiti neverbalnu komunikaciju.

Budući da se vještine prezentiranja i javnog nastupa razvijaju vježbom i iskustvo, učenici su u drugom dijelu radionice prezentirali svoje uratke. Nakon prezentiranja, nastavnice su ukazale na pogrješke na kojima je potrebno poraditi.

Bila je to jedna zanimljiva radionica.

Wordpress Gallery Plugin Free

VIDEO SASTANAK PARTNERA

Dana 1. rujna 2022. održan je Zoom sastanak članova projektnih timova iz svih škola sudionica u projektu. Iz naše škole prisustvovali su Draženka Mikić i Željko Štanfelj. Na  sastanku se govorilo o detaljima organizacije sljedeće mobilnosti za učenike i profesore koja će se održati od 9. do 15.10. u gradu Nazilli u Turskoj. Iz naše će škole sudjelovati 5 učenika i 2 profesora.

Wordpress Gallery Plugin Free

REZULTATI NATJEČAJA ZA PROJEKT “PRIJE NO ŠTO BUDE PREKASNO”

Bodovanje je izvršeno sukladno kriterijima bodovanja zadataka koje su učenici trebali izvršiti, a navedeni su u tekstu Natječaja. Sve detalje kao i raspored učenika za mobilnosti možete pogledati u tečaju “Prije no što bude prekasno”.

Rezultati natječaja:


NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU: „PRIJE NO ŠTO BUDE PREKASNO“

Dragi učenici Srednje škole Valpovo,

pozivamo vas na sudjelovanje u Erasmus+ projektu „Prije no što bude prekasno“. Projektom je predviđeno uključiti učenike koji će ići na tri mobilnosti (Turska, Poljska i Rumunjska) i pomoći u pripremanju i odrađivanju domaćinstva u našoj školi za škole partnere. Pozivamo vas da proučite tekst Natječaja te započnete prikupljati svu dokumentaciju koju ćete priložiti uz svoju Prijavu.

Prilikom odabira između prijavljenih kandidata primjenjujemo razrađene kriterije bodovanja. Pozivamo vas da na vrijeme prikupite sve što je potrebno, osobito dokumentaciju  kojom možete prikupiti dodatne bodove.

Dokumentacija:

Za potrebe natječaja i projekta kreirali smo novi tečaj u Loomenu pod nazivom: Prije no što bude prekasno. Adresa za pristupanje tečaju: https://loomen.carnet.hr/course/view.php?id=45569.

Trajanje natječaja: 24.6.2022. – 8.7.2022. godine.


PRVA MOBILNOST – BUKUREŠT, RUMUNJSKA

Srednja je škola Valpovo prihvatila partnerstvo u još jednom Erasmus+ projektu. Nositelj je projekta Colegiul Tehnologic”Grigore Cerchez” iz rumunjskog grada Bukurešta. Osim ove rumunjske škole, u projektu je još jedna rumunjska škola Liceul Teoretic “Emil Racovita”, Vaslui, dvije turske škole: Nazilli Anadolu Lisesi, Nazilli i BTSO ALİ OSMAN SÖNMEZ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ, Bursa, irski predstavnik I AND F EDUCATION AND DEVELOPMENT LIMITED, Dublin, poljska škola 3 Liceum Ogolnoksztalcace im. Adama Mickiewicza w Tarnowie, Tarnow i Srednja škola Valpovo.

Uvodni je sastanak održan 9. i 10. lipnja 2022. u Bukureštu, Rumunjska. Sastanak je bio namijenjen profesorima, a našu su školu predstavljale profesorice Vesna Kajganić i Jasna Iličić.

Profesorice su predstavile organizaciju rada u našoj školi te grad Valpovo. Aktivno su sudjelovale u dogovorima i organizaciji idućih mobilnosti. Razgovaralo se o budžetu i načinu smještaja učenika (prijedlog je da učenici budu smješteni u obitelji domaćina).

Slobodno je vrijeme provedeno u ugodnom druženju, upoznavanju prekrasnog grada Bukurešta te istraživanju kulinarske ponude u gradu.
Cilj je projekta podizanje svijesti o klimatskim promjenama, unaprjeđenju vještina nastavnika i interesa učenika, poticanje na razmišljanje o posljedicama klimatskih promjena te razmišljanje o tome koliko i sami možemo pridonijeti očuvanju prirode.

U projekt se mogu uključiti učenici i nastavnici koji misle da svojim doprinosom mogu ostvariti ciljeve projekta. Prva je mobilnost za učenike početkom iduće nastavne godine, od 9. do 15. listopada u turskom gradu Nazilliu.

Projektni tim: Vesna Kajganić i Jasna Iličić

Wordpress Gallery Plugin Free