Erasmus+ KA2 2021./2023. – DiGiTaL – Digital Games Treasury and Library 

Naziv projekta:Digital Games Treasury and Library”

Skraćeni naziv projekta: DiGiTaL

Nadležnost: ES01 – Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE) za Španjolsku i Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) – za Hrvatsku

Nositelj projekta: IES Javier García Téllez, Cáceres, Spain

Partneri u projektu:  Torbali Anadolu Lisesi, Izmir, Turska; Associação Terras Lusas Movimentos Europeus, Barcelos, Portugal; Agrupamento de Escolas de Barcelos, Barcelos, Portugal; Colegiul Tehnic ” Petru Poni” Roman, Roman, Rumunjska; Srednja škola Valpovo, Hrvatska

Program:

Broj projekta: 2021-1-ES01-KA220-SCH-000032557

Ukupna vrijednost projekta: 162 660,00 Eura (Srednja škola Valpovo – 25 016,00 Eura)

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Početak projekta: 1. studenoga 2021.

Završetak projekta: 1. studenoga 2023.

Ciljevi projekta:

 

Stranice projekta:Poveznice na stranice:Erasmus+AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


ERASMUS+ PROJEKT: “DIGITAL GAMES, TREASURY AND LIBRARY”

Od 24.10.2022. do 28.10.2022. nastavnici Arijan Aleksić i Matej Torjanac te školski administrator Danijel Šovagović proveli su u Portugalu, gradu Barcelos, na LTT aktivnostima Erasmus projekta DIGITAL: digital games, treasury and library.

Nakon dočeka u ponedjeljak, obišli su sekundarnu školu Escola Secundária De Barcelos, namijenjenu uzrastima od 10-15 godina. Zatim, u konferencijskoj sali, prof. Joaquim Jorge, održao je prezentaciju o digitalnoj edukaciji u području likovne kulture.

U utorak, nastavnici su obišli institut IPCA (The Polytechnic Institute of Cávado and Ave), obilazak je vodio sam direktor instituta i pokazao i objasnio sve dijelove i sastavnice instituta, uključujući i odjel za kibernetiku i umjetnu inteligenciju. U popodnevnom terminu, nastavnici su posjetili lokalnu osnovnu školu gdje su prisustvovali demonstraciji dovršenog multinacionalnog projekta za digitalnu edukaciju učenika primarnih razreda.

Kroz cijelu srijedu održane su aktivnosti u kojima su nastavnici primijenili i naučili nove metode razvijanja sadržaja u digitalnim medijima te su ostvarili procjenu i evaluaciju istih.

U četvrtak je održano posljednje predavanje o VR – virtualnoj stvarnosti te konačni dogovori oko nastavka projekta i obavezama sudionika i podjela certifikata.


SASTANAK PROJEKTNOG TIMA SŠ VALPOVO

Sastanak je održan 22. rujna u 19:00 sati, a sastanku su prisustvovali: K. Vukelić, glavni koordinator projekata SŠ Valpovo, D. Šovagović, T. Weigand, M. Markota, A. Arsenić J. Iličić, K. Najcer Bračevac, R. Jokić, V. Kajganić, M. Jutriša i D. Mikić.

Na samom su početku koordinatori projekata koji su u tijeku podnijeli izvještaj o statusu projekta. Razgovaralo se o planiranim aktivnostima za razdoblje koje dolazi. Bilo je riječi o problemima koji prate profesore prilikom organiziranja mobilnosti (financijski problemi koji se odnose na transfer učenika i profesora).

Na samom su kraju sastanka lanolin projektnoga tima podijelili zaduženja oko pripreme i obilježavanja Erasmus dana u našoj školi.


ERASMUS+ PROJEKT „DIGITAL: DIGITAL GAMES, TREASURY AND LIBRARY“

Od 3.7.2022. do 5.7.2022. , nastavnici Krunoslav Vukelić i Arijan Aleksić sudjelovali su u LTT sastanku Erasmus+ DiGiTaL voditelja i koordinatora projekata u mjestu Kuşadası, pored Izmira u Turskoj.

Prvog dana 4.7.2022 u ponedjeljak održana je dobrodošlica za sve suradnike na projektu, te odmah zatim radna sesija u trajanju od 5 sati. Tijekom radne sesije, prezentirana je srednja škola domaćina te održana prezentacija o obrazovnom sustavu u Turskoj. Zatim smo upoznati s točkama dnevnog reda sastanka i proveli smo evaluaciju prvih 6 mjeseci projekta za svakog partnera pojedinačno, pritom navodeći koji su zadaci i obaveze izvršeni a koji su ostali neizvršeni.

Potom smo razgovarali o nedostacima i potencijalnim kašnjenjima ili problemima koje smo savladali do sad, te o njihovim rješenjima i rezolucijama. U drugom dijelu radnog sastanka održane su radioničke aktivnosti kako bi se odlučila i izglasala struktura digitalnih igara, za čega su partneri pripremili moguće dizajne igara i moguće obrazovne sadržaje za implementaciju u igre.

Popodne su provedene aktivnosti posjeta centru grada Izmira, točnije povijesno kulturnim mjestima „Historical Kemeralti Bazaar“ i „Kizlaragasi Hani“, što je završilo navečer s večerom u „Restaurant Kircicegi“ gdje smo imali priliku probati lokalna turska jela.

Drugi dan 5.7.2022. također je održan sastanak o odlukama i dogovorima o strukturi i sadržajima digitalnih edukativnih igara. Raspoređeni su zadaci i obaveze povezane s dizajnom samih igara.

U drugom dijelu sastanka objavljeni i dogovoreni su planovi za nadolazeće projektne aktivnosti (LTT i TPM aktivnosti iduće školske godine) te je obavljena procjena rizika i rezolucija nadolazećih radnih procesa.

U drugom dijelu dana održan je put u Selčuk i posjet ruševinama grada Efeza, što je završilo posjetom Širince selu koje je specijalizirano u proizvodnji vina.

Po završetku posjeta, nastavnici su se uspješno vratili doma i nastavljaju rad na projektu.


ERASMUS+ PROJEKT „DIGITAL: DIGITAL GAMES, TREASURY AND LIBRARY“

Od 23.5.2022 do 27.5.2022.  nastavnici Ružica Jokić i Arijan Aleksić, te školski administrator Danijel Šovagović bili su na mobilnosti u gradu Kavadarci, Sjeverna Makedonija. Domaćini su bili članovi udruge Scientia Nova, koju sačinjavaju nastavnici lokalnih osnovnih i srednjih školi.

Prvi dan protekao je u upoznavanju grada i zatim formalnom predstavljanju svih grupa i njihovih institucija, odnosno škola u kojima su zaposleni. Također nam je predstavljena udruga Scientia Nova i njihova povijest projekata. S nama su sudjelovali timovi iz Španjolske, Portugala, Rumunjske i Turske. Nakon toga svaka grupa je predstavila svoje alate za poučavanje na daljinu te njihove varijante implementacija web 2.0 alata i igara u nastavi, što se produljilo do večeri i izvan predviđenih termina rada, na kojoj smo otišli na zajedničku večeru kako bismo se bolje upoznali i olakšali suradnju u predstojećim danima.

Drugi dan smo imali cjelodnevni posjet Ohridskom jezeru, čiji smo veći dio obišli brodom, te prirodnim znamenitostima i muzejima u okolici, kako bismo bolje upoznali lokalnu povijest Sjeverne Makedonije uz vodstvo naših domaćina.

Treći dan smo prisustvovali izlaganjima domaćina na teme „modern classroom with technology“, „ict tools in teaching process – benefits and goals“ te „digital assessment“, te smo raspravljali o implementacijama istih u našim nastavnim procesima. Zatim smo sudjelovali u radu u grupi, čiji je svaki član bio iz različite države u formiranju učionice budućnosti koje je kulminiralo predstavljanjem naših uradaka te evaluaciji istih nakon izlaganja.

Četvrti dan su nam predstavljeni alati Openshot, OBS i HP5 kao alati za pomoć pri učenju na daljinu ali i mnogo više ukoliko smo kreativni u korištenju tih alata. Dobili smo zadatak u grupama, iskoristiti predstavljene alate kako bismo napravili interaktivni video koji sadrži evaluaciju na samom kraju i povratne informacije. Pri završetku, svaka grupa je predstavila svoj uradak, a jedan od njih je i odabran za objavu na Youtube stranicama udruge Scientia Nova.

Peti dan održana je evaluacija proteklog rada i svečana podjela certifikata pohađanja projekta, nakon koje smo se zaputili u službeni obilazak Skopja.

Nakon svega, umorni smo se vratili kući, odmorili se i počeli pripremati sadržaje koje ćemo podijeliti s nastavnicima i učenicima naše srednje škole.


DJELATNICI SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA MOBILNOSTI U ŠPANJOLSKOJ

Nakon prvog tzv, kick-off sastanka projekta Digital Games Treasury and Library (skraćeno DiGiTaL) u organizaciji naše škole uslijedio je prvi LTT  (Learning, Training and Teaching) sastanak kod nositelja projekta – srednje škole IES Javier Garcia Tellez iz grada Caceres, pokrajina Extremadura, u Španjolskoj. Mobilnost je realizirana u tjednu 25-29., odnosno u pet radnih dana. Na ovoj edukaciji, u kojoj sudjeluje isključivo osoblje Srednje škole Valpovo, sudjelovali su Ružica Jokić, prof. biologije, Danijel Šovagović, voditelj IT korisničke službe i Krunoslav Vukelić, prof. sociologije, ujedno i voditelj ovog projekta.

Na ovom sastanku krenulo se sa konkretnim aktivnostima u pogledu korištenja Web 2.0 alata u nastavi i učenju. Sudionicima su predstavljeni razni prezentacijski alati (Prezi), zatim brain-storming alati poput Padlet, Mentimeter, kviz-aplikacije poput Kahoota, Plickers itd. Te aplikacije i alate predstavili su zaposlenici ove škole, koji su iz prve ruke objasnili na koji način koriste navedene alate u svojoj redovnoj i fakultativnoj nastavi, a treba napomenuti da je ova škola, kao i naša, mješovitog tipa. Jedna od zanimljivosti ove škole je i da je ona jedna od tek nekoliko škola u čitavoj Španjolskoj koja provodi nastavu i na engleskom jeziku po posebnom programu financiranom uz pomoć Velike Britanije, te da kao takva ima mogućnost zapošljavanja osobe kojoj je engleski materinji jezik kao savjetnika za nastavu na engleskom jeziku. Ovakva orijentacija na učenje stranog jezika nastala je kao reakcija na slabije rezultate na PISA testovima u tom području, a čini se da su baš na tom području nastavnici pronašli veliku primjenu.

Sudionicima su predstavljena i neka iskustva na koji način tehnologija može poboljšati i atmosferu unutar razreda, zatim povezati različite sadržaje i predmete, uvesti projektnu nastavu, angažirati učenike u kreiranju i edukativnih i zabavnih sadržaja itd. 

Sudionici svake od ovih mobilnosti su u obvezi napraviti tzv. diseminaciju (predstavljanje projekta) i pripremiti edukaciju za kolege iz škole i učenike na kojima bi ih se naučilo koristiti ove alate u edukacijske svrhe. 

Sljedeća se mobilnost planira u mjestu Kavadarci, Sjeverna Makedonija krajem svibnja 2022., a na kojoj će sudjelovati troje nastavnika. Na njoj će se nastaviti sa implementacijom ovih alata u nastavi i učenju. 


SASTANAK ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

U četvrtak, 21. travnja 2022., održan je koordinacijski sastanak Školskog projektnog tima. Sastanak su vodili Svjetlana Kalpić, ravnateljica škole i Krunoslav Vukelić, glavni koordinator školskih projekata.

Ravnateljica i glavni koordinator su članove Školskog projektnog tima podsjetili na važne detalje vezane uz provođenje mobilnosti i organiziranje domaćinstva, a koordinatori svakog projekta su upoznali ostale članove sa statusom projekta, odrađenih mobilnostima i preostalim događanjima vezanima uz projekt.

Zaključeno je kako su projekti izuzetno važni za život naše Škole. Učenici vole sudjelovati u aktivnostima vezanima uz projekte, a profesori vrijedno odrađuju svoja zaduženja.

Na radost učenika i profesora, Škola je ostvarila partnerstvo u dva nova projekta.


SREDNJA ŠKOLA VALPOVO DOMAĆIN PRIPREMNOG SASTANKA ERASMUS PROJEKTA DIGITAL U ZAGREBU

Od 21. – 23. ožujka 2022. Srednja škola Valpovo organizirala je pripremni sastanak svih partnera  Erasmus KA220 projekta DiGiTaL – DIGITAL GAMES TREASURY AND LIBRARY čiji je nositelj škola Javier Garcia Tellez iz Caceresa, grad na zapadu Španjolske, pokrajina Extremadura. Cilj projekta je tzv. gamification, odnosno učenje koje se bazira na korištenju elemenata iz raznih društvenih i video-igara kao što su postizanje bodova, prelaženje nivoa, natjecateljski kvizovi itd. Kao što i samo ime govori, kreirat će se digitalne igre raznih sadržaja i tematika, a koje bi svi partneri mogli koristiti kao nastavna sredstva i edukativne sadržaje. U projektu će sudjelovati djelatnici naše škole koji će s jedne strane učiti kako koristiti IT alate a s druge strane kreirati ih zajedno s partnerima.

Budući da se radilo o prvom, tzv. kick-off sastanku u trajanju od 2 radna dana, dogovoreno je da se on održi geografski na lokaciji koja je svim sudionicima projekta približno jednako udaljena, a to je igrom slučaja baš bila naša zemlja. Sastanak je organiziran u Zagrebu, a našu školu predstavljali su profesor Krunoslav Vukelić, koordinator hrvatskog tima,  te profesorice Kristina Najcer Bračevac i Karmela Mihaljević.

Oni su u nedjelju, 20. ožujka, u Zagrebu dočekali i pozdravili  ostale sudionike sastanka, timove iz Španjolske, Turske, Portugala i Rumunjske te im pomogli oko smještaja i snalaženja u Zagrebu.

U ponedjeljak je održan cjelodnevni radni sastanak, s pauzom za zajednički ručak, kojeg je otvorio prof. Vukelić  prezentacijom kojom je predstavio našu školu i regiju iz koje dolazimo.

Na sastanku  su rezimirane i raspravljene dosadašnje aktivnosti i dogovorena zaduženja  svih partnera u projektu. Tako je jedan od naših zadataka kreiranje sadržaja iz matematike i prirodnih znanosti. Također je napravljen i plan daljnjih događanja te usuglašen vremenski okvir  u kojem će se ona odvijati. Naime, prvobitni planovi zahtijevali su neke korekcije  koje su uvjetovali aktualni društveno – politički događaji.

Sastanak se nastavio  u  jutarnjim  satima sljedećeg dana, a nakon čega smo svi zajedno otišli u prekrasan razgled Zagreba u pratnji stručnog vodiča te posjetili Muzej iluzija. Sljedeća mobilnost planirana je za kraj travnja 2022. godine.

Nadamo se da smo bili dobri domaćini ovog radnog sastanka i da su naši partneri iz Zagreba ponijeli dobre dojmove.