Erasmus+ KA2 2019./2021. – Na putu u budućnost (One the way to the future) 

Naziv projekta: „Put u budućnost“ (“On the way to the future”)

Nadležnost: FR01 Agence Erasmus+ France – za Francusku
Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) – za Hrvatsku

Nositelj projekta: Srednja strukovna škola – Lycée Anne Veaute, Castres, Francuska

Partneri u projektu: Srednja škola Valpovo (Valpovo, Hrvatska); Liceul Teoretic Solomon Halita, Rumunjska; Mavikent Mustafa Ayse Acarbulut Anadolu Lisesi, Turska i Profesionalna gimnaziya po ikonomicheska informatika “Dzhon Atanasov”, Bugarska

Program: Erasmus+  za 2019./20. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport)

Potprogram: Ključna aktivnost 2  – suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse

Aktivnost: Školska strateška partnerstva u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Broj projekta: 2019-1-FR01-KA202-063096

Ukupna vrijednost projekta: 106.685,00 EUR (Srednja škola Valpovo – 15.580,00 EUR)

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Početak projekta: 1.rujna 2019.

Završetak projekta: 31.kolovoza 2021.

Vrijeme i mjesto mobilnosti:

 • 6. – 11. siječnja 2020., Castres, Francuska (3 nastavnika – uvodni sastanak)
 • ožujak/travanj 2020., Trgovište, Bugarska (8 učenika, 2 nastavnika)
 • studeni/prosinac 2020., Valpovo, Hrvatska (svi nastavnici i učenici uključeni u projekt)
 • ožujak / travanj 2021., Denizli, Turska (3 nastavnika – završni sastanak)

Ciljevi projekta: Cilj projekta je stvaranje snažne i duboke veze između pružatelja usluga obrazovanja i osposobljavanja, rad na promicanju zapošljivosti, doprinos stvaranju novih vodiča, korisnih materijala i metoda strukovnog i općeg obrazovanja kao što su: poticanje inovacija u nastavnoj praksi, izvrsnosti i internacionalizacija škola (posebno poboljšanom transnacionalnom suradnjom između nastavnika i učenika), stvaranje obrazovnih alata (osobito IT alata) koji bi se podijelili što većem broju edukatora, promocija učenja za učenje i dr.

Stranice projekta:


 

Poveznice na stranice:
Erasmus+Objave u medijima:

Castres

Valpovština.info


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

1. listopada 2021.

Školski se projektni tim okupio na još jednom zajedničkom sastanku. Sastanak je sazvala  ravnateljica Svjetlana Kalpić s ciljem podnošenja izvješća o učinjenim koracima u projektima u kojima sudjeluju učenici i profesori naše škole.

Na sastanku su bile koordinatorice projekata, a to su profesorice Marija Jutriša, Silvija Čehić Turalija, Tihana Weigand, Jasna Iličić, pedagoginje Zdenka Lončarić i Nina Huterer. Na dnevnom su redu bile trenutne aktivnosti u projektima i planovi za buduće razdoblje.  Glavni koordinator za projekte naše škole, profesor Krunoslav Vukelić, nije sudjelovao na sastanku jer je u to vrijeme sudjelovao na koordinacijskom sastanku projekta RCK Slavonika 5.1. 

Budući da su se projekti aktivirali početkom ove školske godine, naša je škola već odradila određene aktivnosti:

 • domaćinstvo i mobilnost (Portugal) u projektu Kodiranje robota- jezik budućnosti,
 • mobilnost (Poljska) u projektu A.R.T.I.S.T.,
 • mobilnost (Poljska) u projektu Susret tehnologije i kulturnog nasljeđa.

Krajem listopada su u planu dvije aktivnosti:

 • domaćinstvo u projektu Robotika i etika,
 • mobilnost (Turska) u projektu A.R.T.I.S.T.

Pred profesorima koji su uključeni u projekte je dosta aktivnosti u narednom razdoblju. Radi se na prikupljanju interesa učenika za projekte, provođenju natječaja i pripremi učenika za mobilnosti.


SASTANAK NA DALJINU O BUDUĆNOSTI PROJEKTA

U srijedu, 10. ožujka 2021., na inzistiranje sudionika projekta iz naše škole, održan je online sastanak o budućnosti projekta „On the way to the future“.

Sastanku, koji je organizirala koordinatorica projekta iz Francuske, pridružile su se kolegice iz Turske, Rumunjske i nakratko iz Bugarske te naši kolege Krunoslav Vukelić (koordinator projekata na nivou naše škole) i Tihana Weigand (koordinatorica projekta On the way to the future).

Tijekom sastanka dogvoreno je da će glavni nositelji projekta (Srednja strukovna škola – Lycée Anne Veaute, Castres, Francuska) zatražiti produljenje trajanja projekta. Svi će se ostali detalji o provedbi projekta dogovarati nakon dobivenog odgovora.

Partneri su razgovarali o različitim modalitetima provođenja učeničkih aktivnosti i o nadi da će se mobilnosti ipak uspjeti, uz odgodu, provesti.

Svi se partneri slažu da bi svima bilo draže aktivnosti provesti uživo, a ne online, ako to bude moguće.

Potaknuli smo partnere iz Francuske da riješe web stranicu projekta na što su se obavezali još u siječnju 2020., ali do sada nikakvi pomaci na tom planu nisu vidljivi.

Također se inzistiralo na novim Zoom susretima te na konkretnijim i ažurnijim odgovorima o projektu koje bi trebali pripremiti glavni nositelji projekta, kolege iz Francuske.


SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

18. veljače 2021.

Školski je projektni tim, kojega čine ravnateljica škole dipl. ing. S. Kalpić, glavni koordinator za projekte škole prof. K. Vukelić te koordinatorice Erasmus+ KA2 projekata profesorice M. Jutriša, S. Čehić Turalija  i J. Iličić (zamjenica profesorice T. Weigand), održao sastanak.

Teme su razgovora bili aktivni projekti Erasmus+ KA2 u našoj školi. Koordinatorice su ukratko prezentirale status projekta koji vode te su planirane daljnje aktivnosti na razini škole.


NASTAVAK AKTIVNOSTI

Usprkos pandemiji, projekt ide dalje.

Nakon prvog susreta (Francuska, koordinatori, zamjenici koordinatora, ravnatelji), isplaniran je i dogovoren drugi susret kod partnera u Bugarskoj.  Nažalost, do drugog susreta nije došlo uslijed „lockdowna“. Bez obzira na situaciju, učenici i profesori naše škole nastavljaju aktivnosti na projektu. Neke od aktivnosti su:

 • online radionice iz engleskoga jezika (nositelji profesori engleskoga jezika),
 • online radionice za upoznavanje sa zemljama partnerima (nositelji profesori geografije, ekonomije, umjetnosti…),
 • razredni su sati posvećeni raspravama o ranom napuštanju obrazovnog sustava, mogućnostima povratka u sustav obrazovanja i o mogućnostima zapošljavanja.

Aktivnosti će se nastaviti i u nadolazećem periodu u iščekivanju prave mobilnosti. Budući da su na Natječaju za sudjelovanje u projektu On the way to the future svoje mjesto osigurali i učenici koji su ove školske godine maturanti, slijede dogovori o njihovoj ulozi u Projektu s obzirom na moguće vrijeme provođenja Projekta.


REZULTATI NATJEČAJA PROJEKTA

Poštovani učenici SŠ Valpovo,

Natječaj za mobilnost u Bugarsku projekta “Na putu u budućnost” (“On the way to the future”) je završen. U prilozima naći ćete rezultate natječaja po razredima. Čestitamo najbolje rangiranim učenicima, a ostalima se zahvaljujemo na sudjelovanju i trudu i pozivamo sve, bez obzira bili oni odabrani za mobilnost u Bugarsku ili ne, na daljnje sudjelovanje u projektu koji traje do 2021.


NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU (MOBILNOST U BUGARSKU)

Dragi učenici Srednje škole Valpovo,
pozivamo vas na sudjelovanje u novom Erasmus+ projektu “ON THE WAY TO THE FUTURE” (“NA PUTU U BUDUĆNOST”) koji će se provoditi u šk.god.2019.-2021.. Projektom je predviđeno uključiti 10 učenika gimnazijskih razreda kroz mobilnost u Bugarskoj te kroz druženje sa zemljama partnerima koje ćemo ugostiti u Valpovu u listopadu 2020. Pozivamo vas da proučite dokumentaciju koja se nalazi u prilogu Natječaja te da započnete prikupljati svu potrebnu dokumentaciju koju ćete priložiti uz vašu Prijavu.
Prilikom odabira svih prijavljenih kandidata primjenjujemo razrađene kriterije bodovanja. Stoga vas pozivamo da se što više angažirate i na vrijeme prikupite sve što je potrebno, osobito dokumentaciju kojom možete ishoditi dodatne bodove.
Natječaj traje od 12.02.2020. do 24.02.2020.

ERASMUS+KA2: „PUT U BUDUĆNOST“ (“ON THE WAY TO THE FUTURE”)

Novu je kalendarsku godinu Srednja škola Valpovo otvorila s još jednim novim projektom u nizu.

Riječ je o Erasmus+KA2 projektu u trajanju od dvije godine (2019./2021.) Nositelj je projekta Srednja strukovna škola Lycée Anne Veaute iz francuskog grada Castresa.

U periodu od 7. do 11. siječnja 2020. održan je prvi sastanak svih partnera u ovome projektu. Prva je mobilnost odrađena u Castresu, a sudjelovali su partneri iz Rumunjske, Bugarske, Turske, Hrvatske i domaćina Francuske. Našu su školu predstavljale ravnateljica, Svjetlana Kalpić te dvije profesorice, Tihana Weigand i Jasna Iličić. Susret je odrađen u radnom ozračju, a bio je ispunjen radionicama tijekom kojih su profesori/partneri dogovorili teme i zadatke za nadolazeće mobilnosti. Osim radionica, domaćini su svoje goste/partnere upoznali s Castresom, ali i s kulturnim obilježjima u okolici (Albi, Gaillac). Nezaboravan je doživljaj ostavio obilazak grada Toulouse-a.

Iduća je mobilnost već u ožujku. Desetak će naših učenika gimnazijskog usmjerenja, uz pratnju voditelja projekta i nastavnika, svoja nova iskustva stjecati kod naših bugarskih partnera. Grad Trgovište u Bugarskoj je mjesto idućega radnog susreta. No, za našu je školu najvažniji dio ovoga projekta mobilnost u kojoj smo mi domaćini. U listopadu ove godine naša će škola ugostiti četrdesetak učenika i petnaestak nastavnika i ravnatelja iz partnerskih zemalja.

Radujemo se novim putovanjima, susretima, poznanstvima, iskustvima i suradnjama.

Školski projektni tim