Erasmus+ KA2 2019./2021. – Kodiranje robota – jezik budućnosti (Future Language is Robotic Coding) 

Naziv projekta: Kodiranje robota – jezik budućnosti  (Future Language is Robotic Coding)

Nadležnost: The Centre for Education Youth Programmes (CEUEYP) – za Tursku
Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) – za Hrvatsku

Nositelj projekta: Denizli Il Milli Egitim Mudurlugu  (Denizli, Turska)

Partneri u projektu:Srednja škola Valpovo (Valpovo, Hrvatska); Atatürk Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi (Denizli/Pamukkale, Turska); Nezihe Derya Baltali Bilim ve Sanat Merkezi (Denizli, Turska); Instituto Tecnico Settore tehnologico-Liceo Scientifico “E. Mattel” (Vasto, Italija); Escola secundaria com 3 Cicio D. Dinis (Coimbra, Portugal); Colegiul Tehnic Georghe Cartianu (Piatra-Neamt, Rumunjska); The Federation of Swedish Ostrobothnia for Education and Culture/YA – Vocational College of Ostrobothnia (Vaasa, Finska)

Program: Erasmus+  za 2019./20. i  za 2020./21. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport)

Potprogram: Ključna aktivnost 2  – suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse

Aktivnost: Školska partnerstva

Broj projekta: 2019-1-TR01-KA201-077586

Ukupna vrijednost projekta: 145.840,00 EUR (Srednja škola Valpovo –18.285,00 EUR)

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Početak projekta: 01. listopada 2019.

Završetak projekta: 30. rujna 2021

Vrijeme i mjesto mobilnosti:

 • Uvodna konferencija: 17 – 21. veljače 2020. (Denizli, Turska)- 1 nastavnik
 • 1. mobilnost (Italija) – 2 nastavnika + 4 učenika-
 • 2. mobilnost (Finska) – 2 nastavnika –
 • Sastanak partnera (Hrvatska) – 2 nastavnika –
 • 3. mobilnost (Rumunjska) – 2 nastavnika + 4 učenika –
 • 4. mobilnost (Portugal) – 2 nastavnika –
 • Završni (evaluacijski) sastanak partnera (Denizli, Turska) –

Ciljevi projekta:

Stranice projekta:


 

Poveznice na stranice:Erasmus+AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


U TURSKOJ NA KICK-OFF SASTANKU PROJEKTNIH TIMOVA

U utorak 18. i 19. veljače u turskom gradu Denizli održao se prvi, tzv. kick-off sastanak projekta „Future Language is Robotic Coding“ u kojega je uključena Srednja škola Valpovo. Na sastanku su sudjelovali članovi projektnih timova iz svih država – sudionica. Riječ je također o prvom našem Erasmus+ projektu u sklopu Ključne aktivnosti 2 – KA201: Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse, a kojeg je nositelj regionalni ured za obrazovanje provincije Denizli u suradnji s dvije srednje škole iz istog grada. Projekt uključuje partnerske škole i obrazovne ustanove iz Finske, Italije, Portugala i Rumunjske, a treba istaknuti da je prvi kontakt nas i partnera ostvaren na diseminacijskim platformama gdje smo prepoznati kao interesantni, iako u području kodiranja robota ipak neiskusni, partneri. Stoga poziv i sudjelovanje u ovom projektu vidimo kao veliku priliku da učenici kroz odlično osmišljene i kompetitivne aktivnosti nauče osnove i napredna znanja programiranja i rada sa Lego Mindstorms EV3, Arduiono i drugim robotima i setovima za programiranje. Naime, koordinatori projekta pripremili su 30 lekcija koje „otključavaju“ s obzirom na zadanu tematiku svake slijedeće mobilnosti ili pripremnih aktivnosti koje će se održavati sve do kraja 2021. godine.

Na sastanku su se točno odredila zaduženja svakog od partnera i odredile aktivnosti na sljedećim mobilnostima, od kojih je prvo predviđeno za Italiju u travnju 2020. godine. Naš će zadatak na kraju biti izrada brošure i priručnika kojeg će moći koristiti buduće generacije, a isto tako na samom je sastanku određeno da će zbog našeg iskustva sa mobilnostima i šarolikog sastava projektnog tima, na čijem je čelu prof. Marija Jutriša, naš dodatni zadatak biti izrada i obrada evaluacijskih upitnika nakon svake provedene mobilnosti.

U Denizliju smo u pratnji naših sjajnih domaćina g. Ise Tuncbileka i gđe. Ayse Yagcioglu i njihovog tima posjetili obje škole sudionice projekta u kojima smo se mogli uvjeriti u opremljenost škola, saznati o obrazovnom sustavu u Turskoj te saznati na koje sve učenicima zanimljive načine možemo približiti robotiku, polje pred kojim se nalazi budućnost. Kratkom prezentacijom predstavili smo i našu školu, grad, Valpovštinu, a ujedno smo i prezentirali status robotike u našim školama. Drugog dana poslušali smo vrlo zanimljivo predavanje vrhunskog stručnjaka u području robotike, Ismaila Ovalija, koji nam je bio i domaćin u NCT Academy, svojevrsnom specijaliziranom domu tehnike u kojem se od malih nogu djeca mogu upoznati sa svim novostima u svijetu robotike.

Naravno, bilo je vremena i za obilazak grada te okolnih povijesnih, kulturnih i turističkih znamenitosti.

Srednju školu Valpovu je predstavljao projektni koordinator Krunoslav Vukelić.

Krunoslav Vukelić, prof.


NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU

Poštovani učenici općih gimnazija prvog, drugog i trećeg razreda,

svu potrebnu dokumentaciju natječaja za sudjelovanje u projektu možete pronaći na oglasnom prostoru u školi, na ovoj stranici i na stranici tečaja. Pozivamo vas da prikupite svi potrebnu dokumentaciju i da se prijavite za sudjelovanje u projektu.

Na stranici tečaja također možete pronaći i informacije o projektu, kao i materijale vezane za dodatne bodove – kreiranje priče u Scratchu i rad robota.
Dokumentacija:

Obrazac za razrednike (pohvale, odgojne mjere, negativne ocjene i izborna ili fakultativna nastava iz informatike):


PRIPREME UČENIKA ZA DOBIVANJE DODATNIH BODOVA U NATJEČAJU  ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU

 • dodatni bodovi su: kreirane priče u Scratchu i kratki test iz poznavanja Arduina i Lego Mindstorms EV3

1. Scratch

 • upute za rad možete pronaći u tečaju Loomena: Izrada digitalnih alata
 • morate se prijaviti u Loomen Carnetovim podacima (isti kao i za e-dnevnik)
 • Lozinka tečaja: Alat
 • bodovi u zadatku: razgovor (dužina trajanja i preklapanje oblaka s likom), promjena scena, pojavljivanje i nestajanje likova, kretanje likova, preuzeta scena i lik, pjesma i zvukovi.

2. Arduino i Lego Mindstorms EV3

 • materijali:

Stranice: 18 – 29


Stranice: 1 – 18