Erasmus+ KA2 2019./2021. – Future Language is Robotic Coding 

Naziv projekta:   Future Language is Robotic Coding (Kodiranje robota – jezik budućnosti)

Nadležnost: The Centre for Education Youth Programmes (CEUEYP) – za Tursku
Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) – za Hrvatsku

Nositelj projekta: Denizli Il Milli Egitim Mudurlugu  (Denizli, Turska)

Partneri u projektu:Srednja škola Valpovo (Valpovo, Hrvatska); Atatürk Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi (Denizli/Pamukkale, Turska); Nezihe Derya Baltali Bilim ve Sanat Merkezi (Denizli, Turska); Instituto Tecnico Settore tehnologico-Liceo Scientifico “E. Mattel” (Vasto, Italija); Escola secundaria com 3 Cicio D. Dinis (Coimbra, Portugal); Colegiul Tehnic Georghe Cartianu (Piatra-Neamt, Rumunjska); The Federation of Swedish Ostrobothnia for Education and Culture/YA – Vocational College of Ostrobothnia (Vaasa, Finska)

Program: Erasmus+  za 2019./20. i  za 2020./21. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport)

Potprogram: Ključna aktivnost 2  – suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse

Aktivnost: Školska partnerstva

Broj projekta: 2019-1-TR01-KA201-077586

Ukupna vrijednost projekta: 145.840,00 EUR (Srednja škola Valpovo –18.285,00 EUR)

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Početak projekta: 01. listopada 2019.

Završetak projekta: 30. rujna 2021

Vrijeme i mjesto mobilnosti:

 • Uvodna konferencija: 17 – 21. veljače 2020. (Denizli, Turska)- 1 nastavnik
 • 1. mobilnost (Italija) – 2 nastavnika + 4 učenika
 • 2. mobilnost (Finska) – 2 nastavnika
 • Sastanak partnera (Hrvatska) – 2 nastavnika
 • 3. mobilnost (Rumunjska) – 2 nastavnika + 4 učenika
 • 4. mobilnost (Portugal) – 2 nastavnika
 • Završni (evaluacijski) sastanak partnera (Denizli, Turska)

Stranice projekta:
 

Poveznice na stranice:Erasmus+


Ciljevi projekta:

 • ukloniti negativne predrasude u matematici, znanosti, tehnologiji i dizajnu te automatizaciji
 • poboljšati okruženje naše škole opremanjem učionica, radionica ili laboratorija za robotičko kodiranje kako bi škole postale atraktivnije i zanimljivije za učenike, zadrže ih u školi s manje neopravdanih izostanaka i prekida školovanja
 • primjena robotički podržane nastave matematike
 • integrirati robotičko kodiranje u postojeći nastavni program i pripremiti apstraktno učenje u konkretno poboljšati osnovne vještine i kompetencije naših učenika
 • poticanje kritičkog, analitičkog, interdisciplinarnog mišljenja naših učenika zasnovano na mišljenju koje postavlja pitanja

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


MODULI UČENJA – UPUTE ZA RAD S ROBOTIMA 

Izrađene su upute za rad na online platformi Scratch i za rad s Lego Mindstorms EV3 robotima i Mbotovima.


PREDSTAVLJEN PROJEKT NA OBILJEŽAVANJU DANA ERASMUSA

Dani Erasmusa+ ove se godine održavaju se od 13. do 15. listopada diljem Hrvatske. Naša škola ga je obilježila 14. listopada predstavljanjem svih projekata koje ima naša škola učenicima osnovnih škola iz Valpova, Belišća i Veliškovaca te njihovim nastavnicima.

Uvodnu je riječ imala ravnateljica škole prof. Svjetlana Kalpić, potom je prof. Krunoslav Vukelić, koordinator projekata, predstavio mogućnosti sudjelovanja u Erasmus+ projektima te Akreditaciju za VET programe. Nakon toga su učenici radionicama i prezentacijama prikazali projekte i mobilnosti na kojima su sudjelovali.

U predstavljanju projekta “Kodiranje robota – jezik budućnosti” sudjelovali su učenici koji su prošle godine pohađali fakultativnu nastavu robotike i programiranja. Jakov Anočić i Lucian Vranković predstavili su mobilnost u Italiju te demonstrirali rad  Lego Mindstorms EV3 robota. Luka Mitrović i Tomislav Sabolić prikazali su nekoliko mogućnosti robota Mbot.

Wordpress Gallery Plugin Free

SASTANAK PROJEKTNOG TIMA SŠ VALPOVO

Sastanak je održan 22. rujna u 19:00 sati, a sastanku su prisustvovali: K. Vukelić, glavni koordinator projekata SŠ Valpovo, D. Šovagović, T. Weigand, M. Markota, A. Arsenić J. Iličić, K. Najcer Bračevac, R. Jokić, V. Kajganić, M. Jutriša i D. Mikić.

Na samom su početku koordinatori projekata koji su u tijeku podnijeli izvještaj o statusu projekta. Razgovaralo se o planiranim aktivnostima za razdoblje koje dolazi. Bilo je riječi o problemima koji prate profesore prilikom organiziranja mobilnosti (financijski problemi koji se odnose na transfer učenika i profesora).

Na samom su kraju sastanka lanolin projektnoga tima podijelili zaduženja oko pripreme i obilježavanja Erasmus dana u našoj školi.

Wordpress Gallery Plugin Free

PROJEKTNI KUTAK 

Wordpress Gallery Plugin Free

WEB STRANICA PROJEKTA

lipanj 2021.

Koordinatori projekta su predstavili Web stranicu projekta. Stranicu možete pogledati klikom na donju sliku.


TURSKA, DENIZLI – ZAVRŠNI SASTANAK PARTNERA

U razdoblju od 23.5. do 28.5. 2022. godine profesori Marija Jutriša i Miroslav Kupanovac bili su na mobilnosti u Turskom gradu Denizliju.

Prvi dan smo posjetili školu domaćina gdje je priređen kulturno umjetnički program u znak dobrodošlice, a zatim smo obišli školu. Tijekom našeg boravka organizirano je završno ocjenjivanje učeničkih kreativnih radova, te smo bili na proglašenju pobjednika. Poslije podne smo iskoristili za obilazak grada, odnosno starog dijela u kojem je smještena tržnica

Ovo je bila posljednja službena mobilnost, te je drugi dan našeg boravka na okruglom stolu koji je održan u prostoru škole domaćina analizirano što je do sada urađeno i koji su ciljevi projekta ostvareni. Također su dogovorene daljnje aktivnosti koje treba uraditi da bi se projekt uspješno priveo kraju.

Zadnji dan programa mobilnosti išli smo na cjelodnevni izlet u povijesni lokalitet Effes i na lokalitet bijelih stijena Pamukkale.

Srdačni domaćini trudili su se da naš boravak u njihovoj sredini bude jedno lijepo i nezaboravno iskustvo što je ova mobilnost svakako i bila.

Wordpress Gallery Plugin Free

ITALIJA, VASTO – DRUGA MOBILNOST UČENIKA

15. do 20. svibnja 2022.

Druga je mobilnost učenika u sklopu Erasmus+ projekta „Kodiranje robota – jezik budućnosti“ bila u Italiju, u turistički gradić na obali Jadranskog mora po imenu Vasto.

Na mobilnosti su sudjelovali učenici: Tomislav Sabolić (2. TE), Borna Budai (2. og B), Lucian Vranković (3. og A) i Jakov Anočić (3. og B) te nastavnici: Tomislav Kudeljnjak iz Zajednice tehničke kulture Valpovo i Marija Jutriša, nastavnica informatike i računalstva.

Avanturu  smo započeli u Rimu, glavnom gradu Italije i to u društvu naše drage časne Vlatke Bratinščak koja nas je dočekala ispred hotela te nas povela u noćno razgledavanje bazilike Svete Marije Velike,  Koloseuma i Rimskog foruma. Sutradan  smo uskočili u panoramski autobus s otvorenim gornjim katom.  Autobus ima osam stanica, možete sići i razgledati znamenitosti te se vratiti na autobus iste agencije. Tako smo razgledali Palatin, jedan od sedam brežuljaka na kojima je bio izgrađen antički Rim i gdje je, prema predaji, vučica dojila Romula i Rema, Venecijanski trg i Venecijansku palaču, Vatikan koji smo nažalost vidjeli samo izvan zidina i Fontanu di Trevi, jedna od najpoznatijih baroknih fontana na svijetu.

U poslijepodnevnim satima smo se uputili u Vasto i smjestili se u hotel na samoj obali Jadranskog mora.

Škola domaćin, Tehnička srednja škola  IIS Mattei Vasto je pripremila bogat i raznovrstan program.

Prvi dan aktivnosti su učenici nakon upoznavanja i  razgledavanja škole podijeljeni u grupe. U svakoj je grupi bio po jedan učenik iz svake zemlje. Radili su s robotima LEGO Mindstorms EV3 i pokušali su riješiti dva zadatka: praćenje linije i radar.

Drugi dan smo se uputili u Napulj, najveći grad južne Italije koji je  smješten na obali Tirenskoga mora i prostire se sve do Vezuva,  poznatog aktivnog vulkana. Uživali smo razgledavajući znamenitosti povijesnog središta Napulja koje je uvršteno na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine ali i u poznatom talijanskom sladoledu. Nakon Napulja, posjetili smo i  Pompeje, grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Pompeji su bili zatrpani pod slojem pepela 1600 godina prije nego što su slučajno otkriveni. Iznenadila nas je i oduševila veličina grada, kao i veličanstvene, dobro očuvane građevine.

Treći su dan nastavljene aktivnosti programiranja robota te su učenici pokazati kako njihov robot prati liniju i radi li kao radar. U neizvjesnom natjecanju na kraju je pobijedila grupa pod imenom Jazavci koju je predvodio naš učenik Jakov Anočić. Poslijepodnevne sate smo proveli u slobodnim aktivnostima. Ja sam se zaputila na predivnu plažu hotela te uživala na suncu u predivnom pogledu i šumu mora.

Boravak i druženje u Italiji smo završili na svečanoj večeri s tradicionalnom talijanskom pizzom.

Marija Jutriša, prof.

Facebook stranica Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće

Wordpress Gallery Plugin Free

FINSKA, VAASA – MOBILNOST NASTAVNIKA

Od 26.4.-30.4.2022. prof. Marija Jutriša i Draženka Mikić bile su na mobilnosti u gradu Vaasi u Republici Finskoj. Škola domaćin je velika strukovna škola Yrkesakademin, regija Ostrobothnia.

Yrkesakademin ili skraćeno YA je veliko strukovno središte, ima 22 različita smjera  od automehaničara, soboslikara, frizera, kuhara, medicinskih djelatnika do šumskih radnika (jer tamo gotovo svaka obitelj ima barem mali dio šume u svom posjedu) .U sklopu YA imaju jako puno radionica, kabineta, predavaonica, a uz obrazovanje učenika imaju i obrazovanje odraslih, što svakako doprinosi boljoj obrazovnoj karti Finske.

S obzirom da je program bio sastavljen u tri radna dana imali smo vrlo dobru organizaciju domaćina. Prvi dan su nas upoznali sa svojom školom, sama turneja po školi je trajala prilično jer su doista imali što pokazati. Nakon tog predavanje domaćina, ručak u kantini koji su pripremili njihovi učenici pod nadzorom i vođenjem svojih nastavnika. Nastavak predavanja, oko 16h odlazak u Vaasu jer je YA malo izvan grada.

Drugi dan smo imali rezime škola sudionika (Turska, Italija, Portugal, Rumunjska, Finska i Hrvatska) u projektu o njihovim iskustvima i vrstama platformi koje koriste. Zatim je uslijedilo predavanje lokalnog mladog poduzetnika, osnivača uspješne tvrtke u IT sektoru.

Navečer izlet u obližnje atraktivno selo Sulva, muzej na otvorenom i obrtnički centar te vikinška večera u Solf Gastgiveri.

Treći dan smo imali predavanje također lokalnog poduzetnika u IT industriji sa jako dobrim rezultatima u tom području. Zatim Kahoot kviz za sudionike i izlet u Kvarken Archipelago jedinstveni prirodni arhipelag pod zaštitom UNESCO-a.

I tu je službeni dio posjeta završio. Vratili smo se u grad Vaasu i sljedeći dan sretni i puni dojmova krenuli na svoje letove za povratak kući.

Wordpress Gallery Plugin Free

SASTANAK ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

U četvrtak, 21. travnja 2022., održan je koordinacijski sastanak Školskog projektnog tima. Sastanak su vodili Svjetlana Kalpić, ravnateljica škole i Krunoslav Vukelić, glavni koordinator školskih projekata.

Ravnateljica i glavni koordinator su članove Školskog projektnog tima podsjetili na važne detalje vezane uz provođenje mobilnosti i organiziranje domaćinstva, a koordinatori svakog projekta su upoznali ostale članove sa statusom projekta, odrađenih mobilnostima i preostalim događanjima vezanima uz projekt.

Zaključeno je kako su projekti izuzetno važni za život naše Škole. Učenici vole sudjelovati u aktivnostima vezanima uz projekte, a profesori vrijedno odrađuju svoja zaduženja.

Na radost učenika i profesora, Škola je ostvarila partnerstvo u dva nova projekta.

Wordpress Gallery Plugin Free

ODRŽANE RADIONICE ARDUINA U ZAJEDNICI TEHNIČKE KULTURE VALPOVO-BELIŠĆE

veljača – ožujak 2022.

Još jedna uspješna suradnja između SŠ Valpovo i ZTK Valpovo-Belišće odvijala se proteklih tjedana srijedom u večernjim satima, kada su učenici srednje škole pohađali radionice robotike u prostorjiama zajednice. Učenici su imali prilike pratiti radionice vezane za Arduino platformu pa su koristeći nekoliko vrsta senzora, aktuatora, ekrana i pločice za prototipiranje elemente elektronički povezali vodičima, a potom i programirali mikrokontroler koji je upravljao cijelim sustavom. Dio učenika koji su pohađali radionice uključen je u projekt Erasmus+  KA2 “Kodiranje robota – jezik budućnosti” te uskoro putuju u Italiju gdje će, uz sva znanja stečena ranije u školi, imati priliku koristiti i novostečena znanja s radionica.  SŠ Valpovo i profesorici Mariji Jutriša zahvaljujemo se na suradnji i nadamo se još mnogim uspješnim suradnjama.

Tomislav Kudeljnjak

Facebook stranica Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće

Wordpress Gallery Plugin Free

KOORDINACIJSKI SASTANAK

28. veljače 2022.

Održan je još jedan sastanak koordinatora Erasmus+ projekata Srednje škole Valpovo. Sastanku su nazočili: S. Kalpić, K. Vukelić, S. Čehić Turalija, M. Jutriša, B. Puljek, M. Markota, T. Weigand, V. Gadanec i J. Iličić.

Sastanak je vodio glavni koordinator Erasmus+ projekata u našoj školi, prof. Krunoslav Vukelić, a dnevni je red bio:

 1. Provedba Erasmus+ projekata
 2. Financijski dijelovi projekta
 3. Odabir sudionika
 4. Trenutno stanje projekata
 5. Novi projekti

UČENICI I DJELATNICI  SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA MOBILNOSTI U RUMUNJSKOJ (12. – 16. PROSINCA 2021.)

U sklopu projekta Erasmus+ KA2 2019./2021., Kodiranje robota – jezik budućnost, četvorica učenika Srednje škole Valpovo,  Niko Uranjek (1. TE), Borna Budai (2. OG b), Luka Lukač (3. EL) i Erik Weber (4. EL) u pratnji profesorica i djelatnika škole Marije Jutriše, Karmele Mihaljević i Danijela Šovagovića, boravili su od  12. do  16. prosinca 2021. u rumunjskom gradu Piatra – Neamt.

Domaćini susreta, u kojem su osim tima iz Valpova sudjelovali i tim iz Portugala te dva tima iz Turske, bila je škola Colegiul Tehnic „Georghe Cartianu“  koja se pobrinula za sadržajan i raznovrstan program ovog susreta.

Nakon uvodnog predstavljanja svake škole i zemlje, prijepodneva su bila rezervirana za radionice robotike. Voditelji radionica bili su učenici koji pohađaju centar izvrsnosti u regiji Neamt, smjer elektronike i robotike. Bilo je lijepo vidjeti suradnju vršnjaka prilikom rješavanja različitih problema, a također i da su učenici iz Valpova u tome vrlo uspješni.

Poslijepodneva su bila ispunjena kulturnim i turističkim sadržajima.  Obišli smo mnoge kulturne znamenitosti u gradu i okolici kao što su srednjovjekovna tvrđava Citadel Neamt i Dolina dvanaestorice, vozili smo se telegodolom, a za oproštaj domaćini su nam priredil i svečanu večeru u Moldavskoj kući (Casa Moldoveana) gdje su nas zabavili tradicionalnom rumunjskom glazbom i plesom.

Obogaćeni novim znanjima i vrijednim iskustvom, puni pozitivnih dojmova, na povratku smo posjetili i Castle Bran, poznat još i kao Drakulin dvorac, nezaobilaznu  atrakciju u Rumunjskoj koja se našla na našem putu kući.

Karmela Mihaljević, prof.

Objave u medijima:

Glas Slavonije

Wordpress Gallery Plugin Free

SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

13. prosinca 2021.

Glavni je koordinator Erasmus projekata u kojima sudjeluje naša škola, prof. Krunoslav Vukelić, 13. prosinca 2021. održao sastanak sa školskim projektnim timom. Sastanku su prisustvovale profesorice T. Weigand, S. Čehić Turalija i J. Iličić. Profesorica M. Jutriša je u to vrijeme bila na mobilnosti u Rumunjskoj u sklopu projekta Kodiranje robota – jezik budućnosti te je opravdano odsutna.

Glavna je tema sastanka bila vođenje financija projekata te se sastanku priključio i voditelj računovodstva škole – Željko Srakić, bacc.oec., te je voditeljima projekata dao na uvid kompletnu financijsku dokumentaciju vezanu uz pojedini projekt. Dogovoren je način vođenja financija koji će biti pregledniji te tako omogućiti jednostavnije planiranje provođenja aktivnosti u projektu.

Iduće će razdoblje biti dosta izazovno za školski projektni tim jer su nam u rasporedu mobilnosti, ali i domaćinstva u pojedinim projektima. Provedba će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi, ali i u partnerskim zemljama. Budući ta je vrlo teško planirati iduća putovanja, u školi se ništa ne prepušta slučaju te se provode aktivnosti provedbe natječaja, planiranja mobilnosti i organiziranje domaćinstva za partnere.


RADIONICE ROBOTIKE U SKLOPU PROJEKTA

Škola je u suradnji s Zajednicom tehničke kulture Valpovo – Belišće organizirala dvije radionice programiranja mBotova. Naša sljedeća mobilnost je u Rumunjsku i tema te mobilnosti je upravo rad s tim robotima.

Radionice je održao profesor Marijan Antolović  25. studenog i 2. prosinca u međusmjeni. Osim učenika koji idu na mobilnost u Rumunjsku, radionicama je prisustvovalo petnaestak učenika fakultativne nastave iz programiranja i robotike.

MBot robot je posebno dizajniran edukacijski alat za stjecanje znanja i vještina u STEM području (znanost, inženjering, elektronika, matematika).  Omogućuje jednostavan ulazak u svijet robotike, elektronike i programiranja.

Aplikacija za programiranje mBotova se zove MBlock a programira se blokovski. Princip programiranja je sličan Scratchu tako da učenicima nije dugo trebalo da savladaju osnove rada s tim robotima. Koristili su senzore za svjetlost i zvuk, senzor za boju da bi  pratili liniju, kao i ultrazvučni senzor za izbjegavanje prepreka.

Wordpress Gallery Plugin Free

EU CODE WEEK 2021. – TENIS I SCRATCH

Provincijska uprava nacionalnog obrazovanja iz Denizlija (Turska) je  povodom Europskog tjedna programiranja kreirala  događaj pod imenom “Tenis and Scratch” za sve škole u toj provinciji ali i za partnere različitih projekata iz drugih zemalja. Svake godine u njihovim događanjima EU Code Weeka sudjeluje oko pedesetak turskih škola i preko 1000 učenika.

Srednja škola Valpovo je partner u projektu “Kodiranje robota – jezik budućnosti” čiji je nositelj  Provincijska uprava nacionalnog obrazovanja i jedna tehnička škola iz Denizlija. Osim mobilnosti na kojima učenici i nastavnici sudjeluju na radionicama  programiranja robota LEGO Mindstorms EV3, Arduina i MBotova,   zadatak im je sudjelovati i na nekim drugim aktivnostima u svojoj školi koji su vezani uz programiranje. Jedna od tih aktivnosti  je i sudjelovanje u  Europskom tjednu programiranja i pridruživanje njihovom događaju.

Za ovo događanje odredila sam dva tjedna, od 11. do 22. listopada. U projektu su sudjelovali učenici 1. razreda gimnazije, 1. i 2.  razreda tehničara za elektroniku, 3. razreda gimnazije B koji pohađaju izbornu nastavu iz informatike, te učenici fakultativne nastave iz programiranja i robotike. Prvi tjedan su upoznavali sučelje i mogućnosti programa Scratch a drugi tjedan kreirali su igricu Stolni tenis.

Za sve učenike koji se žele pridružiti projektu i prijaviti se na natječaj za dvije mobilnosti tog projekta u Rumunjsku i Italiju, ovo je bila odlična prilika naučiti raditi u Scratchu te kreirati dobru priču u tom programu za natječaj.

Marija Jutriša, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free

SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

1. listopada 2021.

Školski se projektni tim okupio na još jednom zajedničkom sastanku. Sastanak je sazvala  ravnateljica Svjetlana Kalpić s ciljem podnošenja izvješća o učinjenim koracima u projektima u kojima sudjeluju učenici i profesori naše škole.

Na sastanku su bile koordinatorice projekata, a to su profesorice Marija Jutriša, Silvija Čehić Turalija, Tihana Weigand, Jasna Iličić, pedagoginje Zdenka Lončarić i Nina Huterer. Na dnevnom su redu bile trenutne aktivnosti u projektima i planovi za buduće razdoblje.  Glavni koordinator za projekte naše škole, profesor Krunoslav Vukelić, nije sudjelovao na sastanku jer je u to vrijeme sudjelovao na koordinacijskom sastanku projekta RCK Slavonika 5.1. 

Budući da su se projekti aktivirali početkom ove školske godine, naša je škola već odradila određene aktivnosti:

 • domaćinstvo i mobilnost (Portugal) u projektu Kodiranje robota- jezik budućnosti,
 • mobilnost (Poljska) u projektu A.R.T.I.S.T.,
 • mobilnost (Poljska) u projektu Susret tehnologije i kulturnog nasljeđa.

Krajem listopada su u planu dvije aktivnosti:

 • domaćinstvo u projektu Robotika i etika,
 • mobilnost (Turska) u projektu A.R.T.I.S.T.

Pred profesorima koji su uključeni u projekte je dosta aktivnosti u narednom razdoblju. Radi se na prikupljanju interesa učenika za projekte, provođenju natječaja i pripremi učenika za mobilnosti.

Wordpress Gallery Plugin Free

NASTAVNICI SREDNJE ŠKOLE VALPOVO U PORTUGALU NA EDUKACIJI O KODIRANJU ROBOTA

Kroz provedbu Erasmus+ KA2 projekta „Future Language Is Robot Coding“ (Kodiranje robota – jezik budućnosti) Srednja škola Valpovo je nastavila planirane aktivnosti. Druga po redu zemlja domaćin bila je Portugal. Mobilnost se održala u gradu Coimbra u razdoblju od 12. do 16. rujna 2021. godine. Zemlje koje su sudjelovale u mobilnosti su: Turska, Rumunjska, Italija i Hrvatska. Hrvatski tim činile su dvije nastavnice informatike: Marija Jutriša i Anja Bratuševac.

Početak posjeta obilježila je srdačna dobrodošlica portugalskog tima predvođenog ravnateljem Augustom Fonseca Nogueira. Nakon početnog upoznavanja sa članovima pojedinih timova, uslijedio je obilazak srednje škole (Escola secundaria com 3 ciclo D.Dinis) koja prima učenike različitih usmjerenja (gimnazija i strukovna usmjerenja).
Prvu po redu radionicu namijenjenu stručnom usavršavanju nastavnika predvodio je Joao Sa, nastavnik srednje škole u Coimbri. Radionica je pokrila teorijske temelje, kasnije i praktično znanje vezano uz područje robotike. Predstavljen je Arduino kao i mnoštvo mogućnosti njegove implementacije u područje informatičkih znanosti. Drugu po redu radionicu održali su Paulo Gomes i Raquel Costa, stručnjaci iz područja robotike. Predstavljen je mBot, robot u koji je ugrađen Arduino te povezan sa softverskim programom pod nazivom Scratch.
U sklopu boravka u Coimbri, organizirani su posjeti muzeju Poros i Sveučilištu, kao i kušanje tradicionalne portugalske hrane. Posjet je upotpunjen izvođenjem Fada (portugalski glazbeni žanr) kojeg karakteriziraju tužne melodije o nostalgiji, čežnji za domom, životu siromašnih, ali i predivnih ljubavnih serenada.
Sljedeća mobilnost planirana je u Rumunjskoj.

Školski projektni tim

Wordpress Gallery Plugin Free

FAKULTATIVNA NASTAVA ROBOTIKE

Zahvaljujući ovom projektu oformili smo grupu učenika koja je zainteresirana za robotiku ali i za sudjelovanje u projektu. Plan i program fakultativne nastave Robotike prilagođen je projektu i robotima koja posjedujemo a to su LEGO Mindstorms EV3.


SREDNJA ŠKOLA VALPOVO DOMAĆIN EUROPSKIM PARTNERIMA (31. kolovoza – 1. rujna 2021.)

Srednja škola Valpovo je bila domaćin drugom sastanku Erasmus+ projekta „Future Language Is Robot Coding“ (Kodiranje robota – jezik budućnosti) od 31.8 – 1.9.2021. Projekt je u sklopu ključne aktivnosti 2: Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse čiji je nositelj regionalni ured za obrazovanje provincije Denizli u Turskoj u suradnji s još dvije srednje škole iz istog grada. Posjetilo nas je 10 nastavnika iz Turske, Italije, Rumunjske i Portugala te 2 djelatnika regionalnog ureda iz Turske. Nažalost, partnerska škola iz Finske nije mogla prisustvovati uživo pa su neka predavanja pratili online.
Prvog su dana susreta posjetili našu školu gdje im je dobrodošlicu zaželjela ravnateljica Svjetlana Kalpić te ih povela u razgledavanje škole. Nastavnik Boris Puljek je prezentirao radove naših učenika kao i robote koje ima naša škola.
Pod vodstvom autora projekta gdina Ise Tuncbileka dogovoreni su novi termini za mobilnosti u preostale zemlje.

Novi termini mobilnosti:

 1. Rumunjska: 12. – 16. prosinca 2021. (2 nastavnika + 4 učenika)
 2. Italija: 31. siječnja -4. veljače 2022. (2 nastavnika + 4 učenika)
 3. Finska. 26. – 30. travnja 2022. (2 nastavnika)
 4. Turska: 23. – 27. svibnja 2022. (2 nastavnika)

Za partnere smo organizirali posjetu Zajednici tehničke kulture Valpovo-Belišće gdje ih je nastavnik Tomislav Kudeljnjak upoznao s radom Zajednice.

Jedna od djelatnosti u Zajednici je robotika, što je i dio koji nas je zanimao vezano za Erasmus+ projekt.
U radionici se uče osnove svega: kako izraditi robotska kolica, programiranje robota na računalu i upravljanje robotima. Rad s mBot robot setom inspiriran je Scratch 2.0 programom kojeg možete povezati s mBot uređajem koristeći Bluetooth ili 2.4 GHz wireless modul. Ovaj jednostavan za sastavljanje mBot edukacijski robot set pruža neograničene mogućnosti da djeca nauče STEAM (znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku).

Obišli smo tvrtku „e-radionica“ koja proizvodi i prodaje različite elektroničke uređaje, a posebno je poznata po Croduin-u.

Osnivač tvrtke je mladi poduzetnik David Zovko. e-radionica je započela svoj rad 2012.nudeći prilagođena rješenja rasvjete putem LEDica. Zatim su kreirali njihovu prvu pločicu s mikrokontrolerom koju su nazvali CROduino Basic. Sama pločica je Arduino kompatibilna ,potpuno open-source ( hardware&software ) i proizvedeno u Hrvatskoj.
Kreirali su i derivacije pločica: Croduino Pico. Damba, Net&Basic2.Danas, uz ploćice, nude i mnoštvo senzora i aktuatora za njih. Nude mnoštvo tutorijala, uputa i detalja o projektima kako koristiti te proizvode- svaki od njih sa slikama,primjerima koda, neki i s videom

U BIOS-ovim prostorijama je predavanje o svojoj tvrtki održao Filip Novoselnik.

Tvrtka Protostar Labs se bavi razvojem tehnologija umjetne inteligencije i računalnog vida za industrijske primjene. Integracijom industrijskog hardvera i odgovarajuće softverske platforme s primjenom umjetne inteligencije, Protostar Labs svojim rješenjima direktno utječe na povećanje efikasnosti, produktivnosti i sigurnosti kompleksnih industrijskih sustava. U prilog tome ide i činjenica da su ista pronašla primjenu kod domaćih, ali i inozemnih klijenata, ponajviše iz prehrambene, drvne, metaloprerađivačke i automobilske industrije.
Također, tvrtka Protostar Labs je prepoznata i od strane Europske svemirske agencije (ESA), s kojom uspješno surađuje na projektima s primjenom u svemirskoj industriji.

Za partnere smo organizirali i studijsko putovanje u Zagreb.

Prvo smo posjetili Alberta Gajšaka, 22-godišnjaka koji je vlasnik firme CircleMess, poznate na svjetskoj sceni, a bavi se elektroničkim uređajima i svime što ima veze s tim kako od ideje doći do realizacije.
Prije četiri godine, tada još srednjoškolac, osmislio je MAKERbuino. pametnu igračku, koju djeca prvo moraju sastaviti te kroz igru učiti se STEM znanostima.
Nakon igraće konzole osmislili su mobilni telefon i stem box pretplatu i Batmobile. Posljednji proizvod Batmobile svidio se i Warner Bros.-u te su mladoj hrvatskoj kompaniji dali ekskluzivna prava za proizvodnju i prodaju ovog atraktivnog automobila na daljinsko upravljanje.

Zatim nas je ugostila gospođa Rujana Bakić iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Institut je neprofitna udruga koja provodi jedan od najvećih izvannastavnih programa u Europi kroz projekt Croatian Maker.

IRIM donira veliku količinu opreme, prije svega kao sredstvo široke i duboke distribucije znanja kroz organizirane aktivnosti, izobrazbu edukatora, razvoj nastavnih sadržaja, web stranice za izobrazbu itd.
Završetak boravka u našoj zemlji, upotpunili smo zajedničkim, neformalnim druženjima i razgovorima. Radujemo se novim susretima, druženjima i putovanjima. Slijedeći susret je planiran u Portugalu.

Školski projektni tim

Wordpress Gallery Plugin Free

WEBINAR

12. travnja 2021.

Treći je webinar održao portugalski projektni tim, Laurentina Soares i Paulo Ribeiro. Nakon kratkog predstavljanja škole, učenici su predstavili školski klub robotike. Zatim su pokazali projekte na kojima su radili pomoću arduina, mBota i LEGO robota. Webinaru su prisustvovale dvije nastavnice projektnog tima naše škole: Dunja Dujmović i Marija Jutriša.

Wordpress Gallery Plugin Free

ANKETA

ožujak 2021.

Početkom su ožujka svi učenici i nastavnici koji su uključeni u projekt popunjavali ankete. Pitanja za nastavnike su se odnosila na njihovo iskustvo u radu s robotima, na programske jezike koje podučavaju u nastavi ali i koje programske jezike koriste za programiranje robota. Zatim koje robote škola posjeduje i ima li u školi klub robotike. Ali isto tako i što očekuju od projekta.
Anketom za učenike su istraživali njihova prijašnja iskustva u radu s robotima, ali i zainteresiranost za budući rad s robotima kao i zainteresiranost za sudjelovanje u projektu.


YouTube KANAL PROJEKTA

veljača / ožujak 2021.

Autor projekta gdin. Isa Tunçbilek i njegov projektni tim je predstavio YouTube kanal projekta. Video uratke na tom kanalu možete pogledati klikom na logo YouTuba.


WEBINAR

22. veljače 2021.

Finski projektni tim održao je webinar o programiranju robota pomoću blokova na platformi Microsoft Teams. Glavni je predavač bio Christian Westegard s temom: Kako upotreba programiranja robota i blokovsko programiranje može optimizirati učenje programiranja općenito i pomoći učenicima u postizanju njihovih ciljeva učenja?
Cilj webinara je bio podijeliti misli, ideje i iskustva s ostalim nastavnicima informatike i računalstva ali i čuti iskustva učenika koji u nastavi uz tradicionalne metode učenja programiranja uče i programiranje robota.


SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

18. veljače 2021.

Školski je projektni tim, kojega čine ravnateljica škole dipl. ing. S. Kalpić, glavni koordinator za projekte škole prof. K. Vukelić te koordinatorice Erasmus+ KA2 projekata profesorice M. Jutriša, S. Čehić Turalija  i J. Iličić (zamjenica profesorice T. Weigand), održao sastanak.

Teme su razgovora bili aktivni projekti Erasmus+ KA2 u našoj školi. Koordinatorice su ukratko prezentirale status projekta koji vode te su planirane daljnje aktivnosti na razini škole.

Wordpress Gallery Plugin Free


PRVO OKUPLJANJE NOVIH ČLANOVA TIMA UČENIKA

17. veljače 2021.

Željno smo dočekali nastavu u školi i prvi sastanak našeg novog tima i rad s robotima.

S obzirom na produžetak trajanja projekta te na činjenice da je novi datum početka projekta 1. listopada 2021., kao i da prvi članovi tima više neće biti u to vrijeme učenici naše škole, morali smo uključiti nove učenike. Prvom je sastanku tima prisustvovalo deset zaineresiranih učenika. Prvi sat je bilo šest učenika iz drugog razreda elektrotehničara a drugi sat četiri učenika drugog razreda gimnazije B.

Škola je nabavila još jedan edukacijski set “Lego Mindstorms EV3” i time zaokružila broj robota na pet te omogućila da radeći u paru, deset učenika može učiti programiranje pomoću tih robota.

Prvi im je zadatak bio sastaviti najjednostavniji oblik vozila. Sam naziv robota sugerira da se sastavlja kao lego kocke što je svima zanimljivo. Učenici koji su prijašnjih godina radili u školi ili u Domu tehnike na sličnim robotima, otišli su i korak dalje od sastavljanja. Programirali su svoje robote EV3 i zadali im jednostavne zadatke. Jedan primjer možete vidjeti u nastavku. Zadatak koji robot mora napraviti: ide naprijed, kada dođe do crne boje, vrati se unazad.


VIDEO SASTANAK PARTNERA U PROJEKTU

Dana 14. siječnja 2021., održan je zajednički sastanak putem Zoom aplikacije svih partnera u projektu.   Turska je Nacionalna agencija produžila trajanje projekta za dvije godine. Početak  je 1. listopada 2021. a završetak 30. rujna 2023. godine. Iako je trenutno projekt na čekanju, neke se aktivnosti mogu provesti. Neophodno je upisati projektni tim ali i učenike u aplikaciju eTwinning kao i pridruživanje facebook stranici projekta. Autor projekta, gospodin Isa Tunçbilek predstavio je novi logo našeg projekta.


PLAKAT PROJEKTA

Izradili smo plakat projekta na kojem možete vidjeti zemlje i škole koje su nam partneri. Također su prikazana i tri robota s kojima će naši učenici raditi i koje će programirati tijekom trajanja projekta u našoj školi ali i na mobilnostima u Italiji i Rumunjskoj. Izrađen je u Gimpu i veličine je 150 x 100 cm. Plakat smo izradili i stavili na oglasnu ploču projekta.


U TURSKOJ NA KICK-OFF SASTANKU PROJEKTNIH TIMOVA

U utorak 18. i 19. veljače 2020. godine u turskom gradu Denizli održao se prvi, tzv. kick-off sastanak projekta „Future Language is Robotic Coding“ u kojega je uključena Srednja škola Valpovo. Na sastanku su sudjelovali članovi projektnih timova iz svih država – sudionica. Riječ je također o prvom našem Erasmus+ projektu u sklopu Ključne aktivnosti 2 – KA201: Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse, a kojeg je nositelj regionalni ured za obrazovanje provincije Denizli u suradnji s dvije srednje škole iz istog grada. Projekt uključuje partnerske škole i obrazovne ustanove iz Finske, Italije, Portugala i Rumunjske, a treba istaknuti da je prvi kontakt nas i partnera ostvaren na diseminacijskim platformama gdje smo prepoznati kao interesantni, iako u području kodiranja robota ipak neiskusni, partneri. Stoga poziv i sudjelovanje u ovom projektu vidimo kao veliku priliku da učenici kroz odlično osmišljene i kompetitivne aktivnosti nauče osnove i napredna znanja programiranja i rada sa Lego Mindstorms EV3, Arduiono i drugim robotima i setovima za programiranje. Naime, koordinatori projekta pripremili su 30 lekcija koje „otključavaju“ s obzirom na zadanu tematiku svake slijedeće mobilnosti ili pripremnih aktivnosti koje će se održavati sve do kraja 2021. godine.

Na sastanku su se točno odredila zaduženja svakog od partnera i odredile aktivnosti na sljedećim mobilnostima, od kojih je prvo predviđeno za Italiju u travnju 2020. godine. Naš će zadatak na kraju biti izrada brošure i priručnika kojeg će moći koristiti buduće generacije, a isto tako na samom je sastanku određeno da će zbog našeg iskustva sa mobilnostima i šarolikog sastava projektnog tima, na čijem je čelu prof. Marija Jutriša, naš dodatni zadatak biti izrada i obrada evaluacijskih upitnika nakon svake provedene mobilnosti.

U Denizliju smo u pratnji naših sjajnih domaćina g. Ise Tuncbileka i gđe. Ayse Yagcioglu i njihovog tima posjetili obje škole sudionice projekta u kojima smo se mogli uvjeriti u opremljenost škola, saznati o obrazovnom sustavu u Turskoj te saznati na koje sve učenicima zanimljive načine možemo približiti robotiku, polje pred kojim se nalazi budućnost. Kratkom prezentacijom predstavili smo i našu školu, grad, Valpovštinu, a ujedno smo i prezentirali status robotike u našim školama. Drugog dana poslušali smo vrlo zanimljivo predavanje vrhunskog stručnjaka u području robotike, Ismaila Ovalija, koji nam je bio i domaćin u NCT Academy, svojevrsnom specijaliziranom domu tehnike u kojem se od malih nogu djeca mogu upoznati sa svim novostima u svijetu robotike.

Naravno, bilo je vremena i za obilazak grada te okolnih povijesnih, kulturnih i turističkih znamenitosti.

Srednju školu Valpovu je predstavljao projektni koordinator Krunoslav Vukelić.

Krunoslav Vukelić, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free


PROGRAMIRANJE U CODE.ORG

Jedna od aktivnosti zadana u projektu je rješavanje tečaja 4 na stranici Code.org. Code.org je neprofitna organizacija i istoimena web stranica koju vode Hadi i Ali Partovi kojima je cilj potaknuti ljude, posebno učenike, da uče informatiku. Web stranica uključuje besplatne satove kodiranja, a inicijativa je usmjerena i na škole u pokušaju da ih potakne da u nastavni plan i program uključe više satova informatike. Pokrenuli su 9. prosinca 2013.  Sat kodiranja.

Sat kodiranja globalni je pokret kojeg čine deseci milijuna učenika u preko 180 zemalja. Bilo tko, bilo gdje može organizirati događanje Sat Kodiranja. Jednosatni vodiči dostupni su na preko 40 svjetskih jezika.

Tečaj4 se sastoji od 22 lekcije. Neke od tih lekcija su videozapisi u kojima se objašnjava teorija, što su to algoritmi, varijable, logički operatori. Nakon svake video lekcije rješavaju se zadaci. Učenici moraju napisati program da bi riješili  određeni zadatak. Program pišu pomoću blokovskog programiranja i programa Scratch.

 


PROJEKTNI TIM UČENIKA

Oformili smo projektni tim od osam zainteresiranih učenika za programiranje i rad s robotima ali i za sudjelovanje u projektu. Kupnjom još dodatna tri edukacijska seta “Lego Mindstorms EV3”, omogućili smo im da se, radeći u paru, upoznaju s tim zanimljivim robotima.

Tim se nalazi u informatičkoj učionici  jednom tjedno i s velikim entuzijazmom uče programirati robote.


NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU

Poštovani učenici općih gimnazija prvog, drugog i trećeg razreda,

svu potrebnu dokumentaciju natječaja za sudjelovanje u projektu možete pronaći na oglasnom prostoru u školi, na ovoj stranici i na stranici tečaja. Pozivamo vas da prikupite svi potrebnu dokumentaciju i da se prijavite za sudjelovanje u projektu.

Na stranici tečaja također možete pronaći i informacije o projektu, kao i materijale vezane za dodatne bodove – kreiranje priče u Scratchu i rad robota.
Dokumentacija:

Obrazac za razrednike (pohvale, odgojne mjere, negativne ocjene i izborna ili fakultativna nastava iz informatike):


PROJEKT I SAT PROGRAMIRANJA

Ove smo godine zahvaljujući projektu i potrebi nabavke robota, na malo drugačiji način obilježili Sat programiranja.

Učenici su podijeljeni u dvije grupe i svaka je imala zadatak proučiti svog robota i sastaviti osnovni oblik (vozilo). Trenutno škola ima dva edukacijska robota „Abilix WER Ability Kit II“ i „Lego Mindstorms Education EV3“.

Robota „Abilix WER“  smo dobili na poklon prošle školske godine od našeg  učenika Dorijana Polanca.  Dorijan je sudjelovao u Erasmus+  projektu u Španjolskoj gdje je osvojio prvo mjesto u igri znanja i kao nagradu dobio robota.  Zahvaljujemo se Dorijanu na velikodušnom poklonu.

Drugi je robot škola kupila za potrebe  projekta ali i nastave. Edukacijski  set “Lego Mindstroms EV3” je namijenjen učenicima srednjih škola i ima mogućnost kreiranja četiri različita oblika. Plan je kupiti  još najmanje tri takva robota.

Ovakav je oblik nastave oduševio učenike.  S uspjehom su sastavili robote i pokazali veliki interes za nastavkom i programiranjem tih robota.

Wordpress Gallery Plugin Free

PRIPREME UČENIKA ZA DOBIVANJE DODATNIH BODOVA U NATJEČAJU  ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU

 • dodatni bodovi su: kreirane priče u Scratchu i kratki test iz poznavanja Arduina i Lego Mindstorms EV3

1. Scratch

 • upute za rad možete pronaći u tečaju Loomena: Izrada digitalnih alata
 • morate se prijaviti u Loomen Carnetovim podacima (isti kao i za e-dnevnik)
 • Lozinka tečaja: Alat
 • bodovi u zadatku: razgovor (dužina trajanja i preklapanje oblaka s likom), promjena scena, pojavljivanje i nestajanje likova, kretanje likova, preuzeta scena i lik, pjesma i zvukovi.

2. Arduino i Lego Mindstorms EV3

 • materijali:

Stranice: 18 – 29


Stranice: 1 – 18