Erasmus+ KA2 2019./2021. – Kodiranje robota – jezik budućnosti (Future Language is Robotic Coding) 

Naziv projekta: Kodiranje robota – jezik budućnosti  (Future Language is Robotic Coding)

Nadležnost: The Centre for Education Youth Programmes (CEUEYP) – za Tursku
Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) – za Hrvatsku

Nositelj projekta: Denizli Il Milli Egitim Mudurlugu  (Denizli, Turska)

Partneri u projektu:Srednja škola Valpovo (Valpovo, Hrvatska); Atatürk Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi (Denizli/Pamukkale, Turska); Nezihe Derya Baltali Bilim ve Sanat Merkezi (Denizli, Turska); Instituto Tecnico Settore tehnologico-Liceo Scientifico “E. Mattel” (Vasto, Italija); Escola secundaria com 3 Cicio D. Dinis (Coimbra, Portugal); Colegiul Tehnic Georghe Cartianu (Piatra-Neamt, Rumunjska); The Federation of Swedish Ostrobothnia for Education and Culture/YA – Vocational College of Ostrobothnia (Vaasa, Finska)

Program: Erasmus+  za 2019./20. i  za 2020./21. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport)

Potprogram: Ključna aktivnost 2  – suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse

Aktivnost: Školska partnerstva

Broj projekta: 2019-1-TR01-KA201-077586

Ukupna vrijednost projekta: 145.840,00 EUR (Srednja škola Valpovo –18.285,00 EUR)

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Početak projekta: 01. listopada 2019.

Završetak projekta: 30. rujna 2021

Vrijeme i mjesto mobilnosti:

 • Uvodna konferencija: 17 – 21. veljače 2020. (Denizli, Turska)- 1 nastavnik
 • 1. mobilnost (Italija) – 2 nastavnika + 4 učenika
 • 2. mobilnost (Finska) – 2 nastavnika
 • Sastanak partnera (Hrvatska) – 2 nastavnika
 • 3. mobilnost (Rumunjska) – 2 nastavnika + 4 učenika
 • 4. mobilnost (Portugal) – 2 nastavnika
 • Završni (evaluacijski) sastanak partnera (Denizli, Turska)

Stranice projekta: 

Poveznice na stranice:Erasmus+


Ciljevi projekta:

 • ukloniti negativne predrasude u matematici, znanosti, tehnologiji i dizajnu te automatizaciji
 • poboljšati okruženje naše škole opremanjem učionica, radionica ili laboratorija za robotičko kodiranje kako bi škole postale atraktivnije i zanimljivije za učenike, zadrže ih u školi s manje neopravdanih izostanaka i prekida školovanja
 • primjena robotički podržane nastave matematike
 • integrirati robotičko kodiranje u postojeći nastavni program i pripremiti apstraktno učenje u konkretno poboljšati osnovne vještine i kompetencije naših učenika
 • poticanje kritičkog, analitičkog, interdisciplinarnog mišljenja naših učenika zasnovano na mišljenju koje postavlja pitanja

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


UČENICI I DJELATNICI  SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA MOBILNOSTI U RUMUNJSKOJ (12. – 16. PROSINCA 2021.)

U sklopu projekta Erasmus+ KA2 2019./2021., Kodiranje robota – jezik budućnost, četvorica učenika Srednje škole Valpovo,  Niko Uranjek (1. TE), Borna Budai (2. OG b), Luka Lukač (3. EL) i Erik Weber (4. EL) u pratnji profesorica i djelatnika škole Marije Jutriše, Karmele Mihaljević i Danijela Šovagovića, boravili su od  12. do  16. prosinca 2021. u rumunjskom gradu Piatra – Neamt.

Domaćini susreta, u kojem su osim tima iz Valpova sudjelovali i tim iz Portugala te dva tima iz Turske, bila je škola Colegiul Tehnic „Georghe Cartianu“  koja se pobrinula za sadržajan i raznovrstan program ovog susreta.

Nakon uvodnog predstavljanja svake škole i zemlje, prijepodneva su bila rezervirana za radionice robotike. Voditelji radionica bili su učenici koji pohađaju centar izvrsnosti u regiji Neamt, smjer elektronike i robotike. Bilo je lijepo vidjeti suradnju vršnjaka prilikom rješavanja različitih problema, a također i da su učenici iz Valpova u tome vrlo uspješni.

Poslijepodneva su bila ispunjena kulturnim i turističkim sadržajima.  Obišli smo mnoge kulturne znamenitosti u gradu i okolici kao što su srednjovjekovna tvrđava Citadel Neamt i Dolina dvanaestorice, vozili smo se telegodolom, a za oproštaj domaćini su nam priredil i svečanu večeru u Moldavskoj kući (Casa Moldoveana) gdje su nas zabavili tradicionalnom rumunjskom glazbom i plesom.

Obogaćeni novim znanjima i vrijednim iskustvom, puni pozitivnih dojmova, na povratku smo posjetili i Castle Bran, poznat još i kao Drakulin dvorac, nezaobilaznu  atrakciju u Rumunjskoj koja se našla na našem putu kući.

Karmela Mihaljević, prof.

Glas Slavonije


RADIONICE ROBOTIKE U SKLOPU PROJEKTA

Škola je u suradnji s Zajednicom tehničke kulture Valpovo – Belišće organizirala dvije radionice programiranja mBotova. Naša sljedeća mobilnost je u Rumunjsku i tema te mobilnosti je upravo rad s tim robotima.

Radionice je održao profesor Marijan Antolović  25. studenog i 2. prosinca u međusmjeni. Osim učenika koji idu na mobilnost u Rumunjsku, radionicama je prisustvovalo petnaestak učenika fakultativne nastave iz programiranja i robotike.

MBot robot je posebno dizajniran edukacijski alat za stjecanje znanja i vještina u STEM području (znanost, inženjering, elektronika, matematika).  Omogućuje jednostavan ulazak u svijet robotike, elektronike i programiranja.

Aplikacija za programiranje mBotova se zove MBlock a programira se blokovski. Princip programiranja je sličan Scratchu tako da učenicima nije dugo trebalo da savladaju osnove rada s tim robotima. Koristili su senzore za svjetlost i zvuk, senzor za boju da bi  pratili liniju, kao i ultrazvučni senzor za izbjegavanje prepreka.


EU CODE WEEK 2021. – TENIS I SCRATCH

Provincijska uprava nacionalnog obrazovanja iz Denizlija (Turska) je  povodom Europskog tjedna programiranja kreirala  događaj pod imenom “Tenis and Scratch” za sve škole u toj provinciji ali i za partnere različitih projekata iz drugih zemalja. Svake godine u njihovim događanjima EU Code Weeka sudjeluje oko pedesetak turskih škola i preko 1000 učenika.

Srednja škola Valpovo je partner u projektu “Kodiranje robota – jezik budućnosti” čiji je nositelj  Provincijska uprava nacionalnog obrazovanja i jedna tehnička škola iz Denizlija. Osim mobilnosti na kojima učenici i nastavnici sudjeluju na radionicama  programiranja robota LEGO Mindstorms EV3, Arduina i MBotova,   zadatak im je sudjelovati i na nekim drugim aktivnostima u svojoj školi koji su vezani uz programiranje. Jedna od tih aktivnosti  je i sudjelovanje u  Europskom tjednu programiranja i pridruživanje njihovom događaju.

Za ovo događanje odredila sam dva tjedna, od 11. do 22. listopada. U projektu su sudjelovali učenici 1. razreda gimnazije, 1. i 2.  razreda tehničara za elektroniku, 3. razreda gimnazije B koji pohađaju izbornu nastavu iz informatike, te učenici fakultativne nastave iz programiranja i robotike. Prvi tjedan su upoznavali sučelje i mogućnosti programa Scratch a drugi tjedan kreirali su igricu Stolni tenis.

Za sve učenike koji se žele pridružiti projektu i prijaviti se na natječaj za dvije mobilnosti tog projekta u Rumunjsku i Italiju, ovo je bila odlična prilika naučiti raditi u Scratchu te kreirati dobru priču u tom programu za natječaj.

Marija Jutriša, prof.


SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

1. listopada 2021.

Školski se projektni tim okupio na još jednom zajedničkom sastanku. Sastanak je sazvala  ravnateljica Svjetlana Kalpić s ciljem podnošenja izvješća o učinjenim koracima u projektima u kojima sudjeluju učenici i profesori naše škole.

Na sastanku su bile koordinatorice projekata, a to su profesorice Marija Jutriša, Silvija Čehić Turalija, Tihana Weigand, Jasna Iličić, pedagoginje Zdenka Lončarić i Nina Huterer. Na dnevnom su redu bile trenutne aktivnosti u projektima i planovi za buduće razdoblje.  Glavni koordinator za projekte naše škole, profesor Krunoslav Vukelić, nije sudjelovao na sastanku jer je u to vrijeme sudjelovao na koordinacijskom sastanku projekta RCK Slavonika 5.1. 

Budući da su se projekti aktivirali početkom ove školske godine, naša je škola već odradila određene aktivnosti:

 • domaćinstvo i mobilnost (Portugal) u projektu Kodiranje robota- jezik budućnosti,
 • mobilnost (Poljska) u projektu A.R.T.I.S.T.,
 • mobilnost (Poljska) u projektu Susret tehnologije i kulturnog nasljeđa.

Krajem listopada su u planu dvije aktivnosti:

 • domaćinstvo u projektu Robotika i etika,
 • mobilnost (Turska) u projektu A.R.T.I.S.T.

Pred profesorima koji su uključeni u projekte je dosta aktivnosti u narednom razdoblju. Radi se na prikupljanju interesa učenika za projekte, provođenju natječaja i pripremi učenika za mobilnosti.


NASTAVNICI SREDNJE ŠKOLE VALPOVO U PORTUGALU NA EDUKCIJI O KODIRANJU ROBOTA

Kroz provedbu Erasmus+ KA2 projekta „Future Language Is Robot Coding“ (Kodiranje robota – jezik budućnosti) Srednja škola Valpovo je nastavila planirane aktivnosti. Druga po redu zemlja domaćin bila je Portugal. Mobilnost se održala u gradu Coimbra u razdoblju od 12. do 16. rujna 2021. godine. Zemlje koje su sudjelovale u mobilnosti su: Turska, Rumunjska, Italija i Hrvatska. Hrvatski tim činile su dvije nastavnice informatike: Marija Jutriša i Anja Bratuševac.

Početak posjeta obilježila je srdačna dobrodošlica portugalskog tima predvođenog ravnateljem Augustom Fonseca Nogueira. Nakon početnog upoznavanja sa članovima pojedinih timova, uslijedio je obilazak srednje škole (Escola secundaria com 3 ciclo D.Dinis) koja prima učenike različitih usmjerenja (gimnazija i strukovna usmjerenja).
Prvu po redu radionicu namijenjenu stručnom usavršavanju nastavnika predvodio je Joao Sa, nastavnik srednje škole u Coimbri. Radionica je pokrila teorijske temelje, kasnije i praktično znanje vezano uz područje robotike. Predstavljen je Arduino kao i mnoštvo mogućnosti njegove implementacije u područje informatičkih znanosti. Drugu po redu radionicu održali su Paulo Gomes i Raquel Costa, stručnjaci iz područja robotike. Predstavljen je mBot, robot u koji je ugrađen Arduino te povezan sa softverskim programom pod nazivom Scratch.
U sklopu boravka u Coimbri, organizirani su posjeti muzeju Poros i Sveučilištu, kao i kušanje tradicionalne portugalske hrane. Posjet je upotpunjen izvođenjem Fada (portugalski glazbeni žanr) kojeg karakteriziraju tužne melodije o nostalgiji, čežnji za domom, životu siromašnih, ali i predivnih ljubavnih serenada.
Sljedeća mobilnost planirana je u Rumunjskoj.

Školski projektni tim


NOVI TERMINI MOBILNOSTI

Na drugom sastanku koji je održan 31. kolovoza 2021. godine u Srednjoj školi Valpovo dogovoreni su novi termini preostalih mobilnosti:

 1. Rumunjska: 12. – 16. prosinca 2021. (2 nastavnika + 4 učenika)
 2. Italija: 31. siječnja -4. veljače 2022. (2 nastavnika + 4 učenika)
 3. Finska. 26. – 30. travnja 2022. (2 nastavnika)
 4. Turska: 23. – 27. svibnja 2022. (2 nastavnika)

SREDNJA ŠKOLA VALPOVO DOMAĆIN EUROPSKIM PARTNERIMA (31. kolovoza – 1. rujna 2021.)

Srednja škola Valpovo je bila domaćin drugom sastanku Erasmus+ projekta „Future Language Is Robot Coding“ (Kodiranje robota – jezik budućnosti) od 31.8 – 1.9.2021. Projekt je u sklopu ključne aktivnosti 2: Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse čiji je nositelj regionalni ured za obrazovanje provincije Denizli u Turskoj u suradnji s još dvije srednje škole iz istog grada. Posjetilo nas je 10 nastavnika iz Turske, Italije, Rumunjske i Portugala te 2 djelatnika regionalnog ureda iz Turske. Nažalost, partnerska škola iz Finske nije mogla prisustvovati uživo pa su neka predavanja pratili online.
Prvog su dana susreta posjetili našu školu gdje im je dobrodošlicu zaželjela ravnateljica Svjetlana Kalpić te ih povela u razgledavanje škole. Nastavnik Boris Puljek je prezentirao radove naših učenika kao i robote koje ima naša škola.
Pod vodstvom autora projekta gdina Ise Tuncbileka dogovoreni su novi termini za mobilnosti u preostale zemlje. Za partnere smo organizirali posjetu Zajednici tehničke kulture Valpovo-Belišće gdje ih je nastavnik Tomislav Kudeljnjak upoznao s radom Zajednice. Obišli smo tvrtku „e-radionica“ koja proizvodi i prodaje različite elektroničke uređaje, a posebno je poznata po Croduin-u. U BIOS-ovim prostorijama je predavanje o svojoj tvrtki održao Filip Novoselnik.
Za partnere smo organizirali i studijsko putovanje u Zagreb. Posjetili smo Alberta Gajšaka, vlasnika firme CircleMess koja se bavi proizvodnjom elektroničkih uređaja. Ugostila nas je gospođa Rujana Bakić iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Institut je neprofitna udruga koja provodi jedan od najvećih izvannastavnih programa u Europi kroz projekt Croatian Maker.
Završetak boravka u našoj zemlji, upotpunili smo zajedničkim, neformalnim druženjima i razgovorima. Radujemo se novim susretima, druženjima i putovanjima. Slijedeći susret je planiran u Portugalu.

Školski projektni tim


WEBINAR

12. travnja 2021.

Treći je webinar održao portugalski projektni tim, Laurentina Soares i Paulo Ribeiro. Nakon kratkog predstavljanja škole, učenici su predstavili školski klub robotike. Zatim su pokazali projekte na kojima su radili pomoću arduina, mBota i LEGO robota. Webinaru su prisustvovale dvije nastavnice projektnog tima naše škole: Dunja Dujmović i Marija Jutriša.


ANKETA

ožujak 2021.

Početkom su ožujka svi učenici i nastavnici koji su uključeni u projekt popunjavali ankete. Pitanja za nastavnike su se odnosila na njihovo iskustvo u radu s robotima, na programske jezike koje podučavaju u nastavi ali i koje programske jezike koriste za programiranje robota. Zatim koje robote škola posjeduje i ima li u školi klub robotike. Ali isto tako i što očekuju od projekta.
Anketom za učenike su istraživali njihova prijašnja iskustva u radu s robotima, ali i zainteresiranost za budući rad s robotima kao i zainteresiranost za sudjelovanje u projektu.


YouTube KANAL PROJEKTA

veljača / ožujak 2021.

Autor projekta gdin. Isa Tunçbilek i njegov projektni tim je predstavio YouTube kanal projekta. Video uratke na tom kanalu možete pogledati klikom na logo YouTuba.


WEBINAR

22. veljače 2021.

Finski projektni tim održao je webinar o programiranju robota pomoću blokova na platformi Microsoft Teams. Glavni je predavač bio Christian Westegard s temom: Kako upotreba programiranja robota i blokovsko programiranje može optimizirati učenje programiranja općenito i pomoći učenicima u postizanju njihovih ciljeva učenja?
Cilj webinara je bio podijeliti misli, ideje i iskustva s ostalim nastavnicima informatike i računalstva ali i čuti iskustva učenika koji u nastavi uz tradicionalne metode učenja programiranja uče i programiranje robota.


SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

18. veljače 2021.

Školski je projektni tim, kojega čine ravnateljica škole dipl. ing. S. Kalpić, glavni koordinator za projekte škole prof. K. Vukelić te koordinatorice Erasmus+ KA2 projekata profesorice M. Jutriša, S. Čehić Turalija  i J. Iličić (zamjenica profesorice T. Weigand), održao sastanak.

Teme su razgovora bili aktivni projekti Erasmus+ KA2 u našoj školi. Koordinatorice su ukratko prezentirale status projekta koji vode te su planirane daljnje aktivnosti na razini škole.


PRVO OKUPLJANJE NOVIH ČLANOVA TIMA UČENIKA

17. veljače 2021.

Željno smo dočekali nastavu u školi i prvi sastanak našeg novog tima i rad s robotima.

S obzirom na produžetak trajanja projekta te na činjenice da je novi datum početka projekta 1. listopada 2021., kao i da prvi članovi tima više neće biti u to vrijeme učenici naše škole, morali smo uključiti nove učenike. Prvom je sastanku tima prisustvovalo deset zaineresiranih učenika. Prvi sat je bilo šest učenika iz drugog razreda elektrotehničara a drugi sat četiri učenika drugog razreda gimnazije B.

Škola je nabavila još jedan edukacijski set “Lego Mindstorms EV3” i time zaokružila broj robota na pet te omogućila da radeći u paru, deset učenika može učiti programiranje pomoću tih robota.

Prvi im je zadatak bio sastaviti najjednostavniji oblik vozila. Sam naziv robota sugerira da se sastavlja kao lego kocke što je svima zanimljivo. Učenici koji su prijašnjih godina radili u školi ili u Domu tehnike na sličnim robotima, otišli su i korak dalje od sastavljanja. Programirali su svoje robote EV3 i zadali im jednostavne zadatke. Jedan primjer možete vidjeti u nastavku. Zadatak koji robot mora napraviti: ide naprijed, kada dođe do crne boje, vrati se unazad.


VIDEO SASTANAK PARTNERA U PROJEKTU

Dana 14. siječnja 2021., održan je zajednički sastanak putem Zoom aplikacije svih partnera u projektu.   Turska je Nacionalna agencija produžila trajanje projekta za dvije godine. Početak  je 1. listopada 2021. a završetak 30. rujna 2023. godine. Iako je trenutno projekt na čekanju, neke se aktivnosti mogu provesti. Neophodno je upisati projektni tim ali i učenike u aplikaciju eTwinning kao i pridruživanje facebook stranici projekta. Autor projekta, gospodin Isa Tunçbilek predstavio je novi logo našeg projekta.


PLAKAT PROJEKTA

Izradili smo plakat projekta na kojem možete vidjeti zemlje i škole koje su nam partneri. Također su prikazana i tri robota s kojima će naši učenici raditi i koje će programirati tijekom trajanja projekta u našoj školi ali i na mobilnostima u Italiji i Rumunjskoj. Izrađen je u Gimpu i veličine je 150 x 100 cm. Plakat smo izradili i stavili na oglasnu ploču projekta.


U TURSKOJ NA KICK-OFF SASTANKU PROJEKTNIH TIMOVA

U utorak 18. i 19. veljače 2020. godine u turskom gradu Denizli održao se prvi, tzv. kick-off sastanak projekta „Future Language is Robotic Coding“ u kojega je uključena Srednja škola Valpovo. Na sastanku su sudjelovali članovi projektnih timova iz svih država – sudionica. Riječ je također o prvom našem Erasmus+ projektu u sklopu Ključne aktivnosti 2 – KA201: Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse, a kojeg je nositelj regionalni ured za obrazovanje provincije Denizli u suradnji s dvije srednje škole iz istog grada. Projekt uključuje partnerske škole i obrazovne ustanove iz Finske, Italije, Portugala i Rumunjske, a treba istaknuti da je prvi kontakt nas i partnera ostvaren na diseminacijskim platformama gdje smo prepoznati kao interesantni, iako u području kodiranja robota ipak neiskusni, partneri. Stoga poziv i sudjelovanje u ovom projektu vidimo kao veliku priliku da učenici kroz odlično osmišljene i kompetitivne aktivnosti nauče osnove i napredna znanja programiranja i rada sa Lego Mindstorms EV3, Arduiono i drugim robotima i setovima za programiranje. Naime, koordinatori projekta pripremili su 30 lekcija koje „otključavaju“ s obzirom na zadanu tematiku svake slijedeće mobilnosti ili pripremnih aktivnosti koje će se održavati sve do kraja 2021. godine.

Na sastanku su se točno odredila zaduženja svakog od partnera i odredile aktivnosti na sljedećim mobilnostima, od kojih je prvo predviđeno za Italiju u travnju 2020. godine. Naš će zadatak na kraju biti izrada brošure i priručnika kojeg će moći koristiti buduće generacije, a isto tako na samom je sastanku određeno da će zbog našeg iskustva sa mobilnostima i šarolikog sastava projektnog tima, na čijem je čelu prof. Marija Jutriša, naš dodatni zadatak biti izrada i obrada evaluacijskih upitnika nakon svake provedene mobilnosti.

U Denizliju smo u pratnji naših sjajnih domaćina g. Ise Tuncbileka i gđe. Ayse Yagcioglu i njihovog tima posjetili obje škole sudionice projekta u kojima smo se mogli uvjeriti u opremljenost škola, saznati o obrazovnom sustavu u Turskoj te saznati na koje sve učenicima zanimljive načine možemo približiti robotiku, polje pred kojim se nalazi budućnost. Kratkom prezentacijom predstavili smo i našu školu, grad, Valpovštinu, a ujedno smo i prezentirali status robotike u našim školama. Drugog dana poslušali smo vrlo zanimljivo predavanje vrhunskog stručnjaka u području robotike, Ismaila Ovalija, koji nam je bio i domaćin u NCT Academy, svojevrsnom specijaliziranom domu tehnike u kojem se od malih nogu djeca mogu upoznati sa svim novostima u svijetu robotike.

Naravno, bilo je vremena i za obilazak grada te okolnih povijesnih, kulturnih i turističkih znamenitosti.

Srednju školu Valpovu je predstavljao projektni koordinator Krunoslav Vukelić.

Krunoslav Vukelić, prof.


PROJEKTNI TIM UČENIKA

Oformili smo projektni tim od osam zainteresiranih učenika za programiranje i rad s robotima ali i za sudjelovanje u projektu. Kupnjom još dodatna tri edukacijska seta “Lego Mindstorms EV3”, omogućili smo im da se, radeći u paru, upoznaju s tim zanimljivim robotima.

Tim se nalazi u informatičkoj učionici  jednom tjedno i s velikim entuzijazmom uče programirati robote.


NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU

Poštovani učenici općih gimnazija prvog, drugog i trećeg razreda,

svu potrebnu dokumentaciju natječaja za sudjelovanje u projektu možete pronaći na oglasnom prostoru u školi, na ovoj stranici i na stranici tečaja. Pozivamo vas da prikupite svi potrebnu dokumentaciju i da se prijavite za sudjelovanje u projektu.

Na stranici tečaja također možete pronaći i informacije o projektu, kao i materijale vezane za dodatne bodove – kreiranje priče u Scratchu i rad robota.
Dokumentacija:

Obrazac za razrednike (pohvale, odgojne mjere, negativne ocjene i izborna ili fakultativna nastava iz informatike):


PROJEKT I SAT PROGRAMIRANJA

Ove smo godine zahvaljujući projektu i potrebi nabavke robota, na malo drugačiji način obilježili Sat programiranja.

Učenici su podijeljeni u dvije grupe i svaka je imala zadatak proučiti svog robota i sastaviti osnovni oblik (vozilo). Trenutno škola ima dva edukacijska robota „Abilix WER Ability Kit II“ i „Lego Mindstorms Education EV3“.

Robota „Abilix WER“  smo dobili na poklon prošle školske godine od našeg  učenika Dorijana Polanca.  Dorijan je sudjelovao u Erasmus+  projektu u Španjolskoj gdje je osvojio prvo mjesto u igri znanja i kao nagradu dobio robota.  Zahvaljujemo se Dorijanu na velikodušnom poklonu.

Drugi je robot škola kupila za potrebe  projekta ali i nastave. Edukacijski  set “Lego Mindstroms EV3” je namijenjen učenicima srednjih škola i ima mogućnost kreiranja četiri različita oblika. Plan je kupiti  još najmanje tri takva robota.

Ovakav je oblik nastave oduševio učenike.  S uspjehom su sastavili robote i iskazali veliki interes za nastavkom i programiranjem tih robota.


PRIPREME UČENIKA ZA DOBIVANJE DODATNIH BODOVA U NATJEČAJU  ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU

 • dodatni bodovi su: kreirane priče u Scratchu i kratki test iz poznavanja Arduina i Lego Mindstorms EV3

1. Scratch

 • upute za rad možete pronaći u tečaju Loomena: Izrada digitalnih alata
 • morate se prijaviti u Loomen Carnetovim podacima (isti kao i za e-dnevnik)
 • Lozinka tečaja: Alat
 • bodovi u zadatku: razgovor (dužina trajanja i preklapanje oblaka s likom), promjena scena, pojavljivanje i nestajanje likova, kretanje likova, preuzeta scena i lik, pjesma i zvukovi.

2. Arduino i Lego Mindstorms EV3

 • materijali:

Stranice: 18 – 29


Stranice: 1 – 18