Erasmus+ KA2 2021./2023. – Art Rallies Together Internationally with Students and Teachers (A.R.T.I.S.T) 

Naziv projekta:  Art Rallies Together Internationally with Students and Teachers (Zajednički međunarodni umjetnički susreti sa učenicima i nastavnicima)

Skraćeni naziv projekta: A.R.T.I.S.T

Nadležnost:PL01 Foundation for the Development of the Education System, Poland
Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) – za Hrvatsku

Nositelj projekta:Stowarzyszenie Animatorów Wszechstronnego Rozwoju Młodzieży, Poland

Partneri u projektu:Liceo Statale “Jacopone da Todi”, Italy; Fundación Vedruna Educación, Spain; Srednja škola Valpovo, Croatia; Ortahisar IMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Turkey; Konstspegel, Sweden; ZespoI Szkol Ogolnoksztalcacych nr 5 IV Liceum Ogolnoksztalcace z Oddzialami Mistrzostwa Sportowego im. Marynarzy WOP, Poland

Program: Erasmus+  za 2021./23. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport)

Potprogram: Ključna aktivnost 2  – suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse

Aktivnost: Školska partnerstva

Broj projekta: 2020-1-PL01-KA227-SCH-095438

Ukupna vrijednost projekta: 213.730,00 EUR (Srednja škola Valpovo – 30.370,00 EUR)

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Početak projekta:1. ožujka 2021.

Završetak projekta:28. veljače 2023.

Poveznice na stranice:Erasmus+


Ciljevi projekta:

 • pokazati učenicima bogatstvo europske likovne kulture
 • povećati samopouzdanja učenika
 • povećati umjetnička iskustva učenika
 • pružiti priliku nastavnicima da stupe u interakciju s različitim umjetničkim kulturama
 • poticati i motivirati učenike za korištenje umjetnosti kao sredstva društvenog, kulturnog, ekonomskog, političkog i povijesnog znanja o svojoj zemlji, kao i o partnerskim zemljama, kako bi proširili prostor u kojem bi se trebali osjećati cijenjenim
 • razvijati jezik i umjetničke vještine kroz aktivnosti umjetničke provedbe kako bi se izbjegao školski neuspjeh
 • razvijati kreativnost, komunikaciju i promicanje timskog rada kroz međunarodne aktivnosti kako bi se zaustavio fenomen diskriminacije
 • izraditi: bannere, plakate, izložbe, video zapise, foto albume, dati intervjue, ispuniti upitnike, ankete, dnevnike rada, knjižice
 • primijeniti raznolike metode poučavanja i učenja umjetnosti kroz praktično-eksperimentalni, aktivno-interaktivni pristup u cilju modernizacije procesa poučavanja / učenja / vrednovanja
 • napraviti internetsku platformu / facebook / instagram stranice projekta u kojoj će partnerske zemlje internacionalizirati svoje školske aktivnosti, razmjenjivati dojmove, popularizirati te pratiti provedbu ili postignuća

AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


UMJETNICI ZAVRŠILI PROJEKT A.R.T.I.S.T. U STOCKHOLMU

Odabrana se ekipa učenika u pratnji dvije profesorice u nedjelju, 14. svibnja 2023., zaputila u glavni grad Švedske kako bi odradila zadnju mobilnost projekta A.R.T.I.S.T. Odabrani učenici koji su predstavljali našu školu na ovoj mobilnosti bili su Lucija Popović i Karla Cvetković iz 2. OG, Tanja Katalinić, učenica 2. EK i David Belcar iz 3. a OG. U pratnji su im bile profesorice Vesna Kajganić i Jasna Iličić.

Avantura je krenula iz Valpova, preko Tuzle do Stockholma. Prvi je dan iskorišten za smještanje u hostel i upoznavanje s gradom.

Ponedjeljak je bio rezerviran za upoznavanje s domaćinima te partnerima iz dviju poljskih škola, talijanske i španjolske škole. Brodom su se odvezli na otok Ekerö na kojemu su prošetali „Bankom jabuka“, obišli dvorac, park te ručali klasični švedski ručak.

Utorak su sudionici projekta proveli na likovnoj radionici koju je vodila umjetnica Saadia Hussain u Mångkulturellt centrum. Radionica je bila vrlo zanimljiva i prilika za pokazivanje slikarskoga talenta. Svi su sudionici pokazali kako se u svakome od njih krije umjetnik. Nakon radionice i ručka, sudionici su posjetili Paradoxmuseum.

I srijeda je donijela zanimljivu kovačku radionicu s vikingom Martinom Ahlsen u Handenu. Svi su imali priliku izraditi vlastiti novac i privjeske. Ručak je također bio organiziran u vikinškom selu. Martin je nakon završenih radionica zapjevao tradicionalne kovačke pjesme.

Četvrtak prijepodne proveden je u čuvenom Vasa muzeju, razgledavanju Gamla Stana (Starog Grada), Djurgårdena (parka) i Kungliga Slottet (Kraljevske palače). Nakon zajedničke je večere bila ceremonija podjele certifikata i time je službeno  završila i posljednja mobilnost u ovome projektu.

Put u Švedsku ne bi bio potpun bez druženja s poznatom aktivisticom Gretom Thunberg. Cijela joj se ekipa projekta pridružila u petak ispred zgrade Parlamenta. Nakon tihog prosvjeda, pridružili smo se velikom broju znatiželjnika i pogledali smjenu straže u Kraljevskoj palači.

Subota je bio dan povratka u Valpovo.

Bilo je ovo jedno vrlo zanimljivo i lijepo putovanje na kojemu su se neki po prvi puta vozili avionom, iskusili smještaj u hostelu, doživjeli noć bez pravoga mraka, sedam dana živjeli na klasičnim švedskim obrocima, pronašli svoje skrivene talente, upoznali nove ljude. U svakom slučaju, nezaboravno.

Wordpress Gallery Plugin Free

MOBILNOST UČENIKA ERASMUS+ PROJEKT A.R.T.I.S.T. – POLJSKA (GDAŃSK, OD 20. OŽUJKA DO 24. OŽUJKA 2022.)

Mobilnost u sklopu projekta Erasmus+ KA2 2021./2022. – Art Rallies Together Internationally with Students and Teachers (A.R.T.I.S.T.), održana je u gradu Gdańsk, Poljska od ponedjeljka 20.3.2023. do petka 24.3.2023.

Na moblinosti sudjelovali su učenici Srednje škole Valpovo, 2. OG razred: Šimun Pandurić, Leo Basrak, Laura Sitarić i Petra Grgurić pod pratnjom profesora Krunoslava Vukelića i Arijana Aleksića.

Prvog dana mobilnost je započela obilaskom škole domaćina ZSO nr 5-IV Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Mistrzostwa Sportowego i upoznavanjem sudionika projekta. Sudionic su se također upoznali s dvoranom gradskog umjetničkog centra gdje je provedena većina aktivnosti projekta. Izvršena je podjela uloga i sortiranje u multinacionalne grupe za glavnu temu ove mobilnosti, a to je bila izrada kratkog dokumentarnog filma. Popodne je održan tematski posjet povijesnim i kulturnim znamenitostima grada Gdańsk u svrhu razvijanja znanja u području umjetnosti i povijesti, ali i prikupljanju relevantnih fotografija i video materijala za izradu dokumentarnog filma.

Drugog dana aktivnosti se nastavljaju uz poduku kako se provodi intervju, kako se stvara popis scena za dokumentarni film te kako se koncipira radnja filma. Nadalje, učenici su naučili što su to a i b-rola filma i kako ih iskoristiti i zatim su provedene praktične vježbe. S novim saznanjima, grupe učenika su počele s dogovorima i predstavljanjem njihovih koncepata za dokumentarne filmove. Nakon radnih aktivnosti, vlakom je posječen najdulji pir Baltičkog mora na obali grada Sopota uz posjetu glavnoj ulici Monte Cassino sa zanimljivim primjerima arhitekture.

Treći dan bio je rezerviran za cjelodnevni put u grad Malbork, gdje je posjećen Malborški dvorac, najveći dvorac u svijetu od cigle koji je ujedno i mjesto kulturnog naslijeđa bogate povijesti. Nakon višesatnog posjeta dvorcu, posjetili smo Centar za Edukaciju i Promociju Kašubijske regije i otvoreni muzej u Szymbarku, gdje su se učenici imali priliku upoznati s kulturnim specifičnostima regije ali i povijesti Drugog svjetskog rata i uloge regije u tom vremenu.

Četvrtog dana učenici su radili na revizijama svojih skripti te snimali i uređivali video materijale koje su do tada sakupili. Upoznali su se s aplikacijama za obradu zvuka i filma te su koristili iste kako bi izradili dokumentarni film. Nakon višesatnih napora, dokumentarni filmovi su izrađeni i napravljen je pretpregled prije posljednjeg dana mobilnosti gdje će filmovi biti prezentirani. Za kraj dnevnih aktivnosti, učenici su uz pomoć nastavnika izradili i video intervjue kojima su evaluirali cijeli tjedan mobilnosti.

Posljednjeg dana održan je sastanak u školi domaćina gdje su timovi prezentirali svoje gotove dokumentarne filmove i iskustva tijekom pravljenja istih. Pregledane su evaluacije učenika sudionika, odigran je Kahoot kviz cjelotjednih aktivnosti te izvršena je podjela certifikata sudionicima projekta.

U subotu popodne, učenici naše škole sigurno su se vratili doma nakon puta od 1300 kilometara i nadamo se, odmorili za slijedeći nastavni tjedan.

Wordpress Gallery Plugin Free

ERASMUS+ PROJEKT A.R.T.I.S.T. – ITALIJA (Todi, od 27. studenoga do 2. prosinca 2022.)

Srednja škola Valpovo i ovaj je put uspješno sudjelovala u međunarodnome projektu Erasmus+ u kojem je troje učenika iz 4. razreda opće gimnazije – Tina Mihaljević, Petra Cvenić i Ivan Matijanić te jedna učenica iz 3. razreda opće gimnazije – Hana Kolarić, uz pratnju profesorica Jasne Vuković i Monike Markota putovali u talijanski gradić Todi. Osim Hrvatske i Italije, u projektu su sudjelovale zemlje Turska, Poljska (dvije škole: Gdanjsk i Gliwice), Španjolska i Švedska.

Program je bio vrlo zanimljiv i bogat različitim sadržajima i aktivnostima, ali i vrlo zahtjevan. Prvi smo dan upoznali školu domaćina, a potom su učenici iz svih zemalja prikazali prezentacije i videouratke kojima su predstavili svoju zemlju, grad i školu ostalim sudionicima. Poslije zajedničkoga druženja uz ručak, poslijepodnevni su sati bili rezervirani za obilazak gradića i upoznavanje njegovih povijesnih znamenitosti uz zadatak pod nazivom „Eagle hunt“ (The Mischievous Eagle), tj. traženje orlova na povijesnim građevinama stare gradske jezgre.

Drugi su dan učenici i profesori putovali u renesansni grad Perugia, upravno središte i ujedno najveći grad regije Umbrije. Pod stručnim vodstvom, uz dolazak u grad, tzv. mini metroom, posjetili smo uže središte grada, staru gradsku vijećnicu i talijansko sveučilište za strance (For Foreigners Italian University) gdje je upriličeno zanimljivo i poticajno predavanje. Također, posjetili smo muzeje, gradske trgove, palače i druge znamenitosti grada.

U srijedu su bile organizirane razne likovne radionice, među kojima je, uz kratko predavanje i upute, dominiralo pronalaženje i crtanje detalja pomoću određene aplikacije u tzv. „katedrali utjehe“ (The Consolation Chatedral).

Četvrti je dan bio rezerviran za posjet poznatom talijanskome gradu Assisiu (Asizu), smještenom na planini Asi gdje smo posjetili stari povijesni dio grada, mnogobrojne samostane, crkve, baziliku i poznato svetište Svetoga Franje Asiškoga iz 13. st. Učenici su se prisjetili gradiva iz predmeta Likovne umjetnosti jer je bilo riječi o raznim arhitektonskim, kiparskim i slikarskim specifičnostima pojedinih detalja na crkvama i bazilikama poput brojnih i  raznolikih rozeta, kupola, trijemova, freski te interijera i eksterijera općenito.

Peti je dan, ujedno i posljednji za neke timove, bio u znaku još jedne virtualne radionice „Augmented Reality Laboratory“, tj. laboratorij „proširene stvarnosti“ u kojoj su učenici mogli uživati u različitim i neobičnim efektima i na kraju vidjeti i tzv. 3D printanje. Uslijedila je svečana podjela potvrda, certifikata za sudjelovanje u Projektu.

Nakon bogatoga, i različitim sadržajima i aktivnostima, ispunjenoga tjedna, učenici i njihovi profesori međusobno su se pozdravili i zaželjeli jedni drugima sretan povratak svojim domovima do idućega susreta.

Ideja je i cilj ovoga projekta upoznati tradiciju i kulturu te kulturne i umjetničke znamenitosti drugih zemalja te motivirati učenike kako bi kroz povijest, umjetnost i jezik razvijali socijalne umjetničke vještine poput kreativnosti, komunikacije, tolerancije i međusobnoga uvažavanja u odnosu na različitost i kulturno-umjetnička dobra drugih zemalja, gradova i ljudi kroz različite aktivnosti timskoga rada i učenja😊.

A.R.T.I.S.T. projektni tim za Italiju – učenici Petra, Tina i Ivan te profesorice Monika i Jasna

Wordpress Gallery Plugin Free

MOBILNOST U GLIWICAMA

Projekt A.R.T.I.S.T. (Art Rallies Together Internationally with Students and Teachers) u kojem je glavna tematika vizualna umjetnost nastavio se i dalje i to uz jednu dodatnu mobilnost koja  uopće nije bila predviđena u projektnom prijedlogu. Naime, zbog toga što su sve prethodne mobilnosti iz različitih razloga bile održavane u manjim sastavima, poljska Nacionalna agencija sugerirala je da se održi jedna dodatna mobilnost kod koordinatora, odnosno specijalizirane srednje umjetničke škole u Gliwicama u Poljskoj i na taj način ostvari planirani broj sudionika na mobilnostima. Stoga se ta dodatna mobilnost održala između 25. i 29. rujna 2022. i ovaj put sudjelovali su svi partneri iz Poljske, Italije, Španjolske, Turske, Švedske i naravno Hrvatske. Na mobilnosti su sudjelovali naši sadašnji učenici Tanja Katalinić, Matea Kolesarić, Josipa Krišković, Tina Mihaljević i Luka Šimić te jedan naš sada već bivši učenik Luka Vukelić u pratnji koordinatora projekta Krunoslava Vukelića.
Program je bio vrlo bogat i sadržavao je čitav niz zanimljivih umjetničkih radionica poput pravljenja nakita, izrada sapuna, zatim tzv. gilding tehnike, odnosno tehnika pozlaćivanja slika nastalih upotrebom tempera te otiskivanja uzorka na drvene pločice i tehniku tiska na platno (u našem slučaju logo škole na torbama). Bilo je veliko zadovoljstvo naučiti sve to od domaćih stručnjaka koji su zbilja izvukli maksimum iz naših kreativnih sposobnosti. Isto tako, u domaćinstvu su bili uključeni i nastavnici tjelesnog odgoja pa smo se okušali i u novom sportu teqball, kombinaciji nogometa i stolnog tenisa i streljaštvu s virtualnim puškama.
Kao što i treba biti na Erasmus+ mobilnostima, fokus je bio na tematskim radionicama, no našlo se vremena i za posjet Muzej rudnika srebra u mjestu Tarnowskie Gory i cjelodnevni posjet gradu Wroclawu, poznatom po patuljcima razasutim po cijelom gradu te Japanskom vrtu u kojem smo imali i natjecanje u fotografijama. Grad Gliwice pokazao se savršenim odredištem – po broju stanovnika usporediv je sa Splitom, a po arhitekturi tipičan je srednjoeuropski grad pa neki dijelovi podsjećaju na Osijek i Zagreb. Budući da smo bili smješteni u hotelu u samom srcu grada, sve nam je bilo nadohvat ruke. Pohvalno je što su učenici sami izrazili želju za posjetom zatvorenom botaničkom vrtu (Palmiarnia) gdje smo vidjeli biljke iz doslovno svih dijelova svijeta.
Naša se mobilnost završila odlaskom u mjesto Bialka Tatrzanska blizu poznatog zimskog odredišta Zakopane gdje smo prespavali još jednu noć u prekrasnim planinama poljskog dijela Tatri.

PREZENTACIJA

 

Wordpress Gallery Plugin Free

SASTANAK PROJEKTNOG TIMA SŠ VALPOVO

Sastanak je održan 22. rujna u 19:00 sati, a sastanku su prisustvovali: K. Vukelić, glavni koordinator projekata SŠ Valpovo, D. Šovagović, T. Weigand, M. Markota, A. Arsenić J. Iličić, K. Najcer Bračevac, R. Jokić, V. Kajganić, M. Jutriša i D. Mikić.

Na samom su početku koordinatori projekata koji su u tijeku podnijeli izvještaj o statusu projekta. Razgovaralo se o planiranim aktivnostima za razdoblje koje dolazi. Bilo je riječi o problemima koji prate profesore prilikom organiziranja mobilnosti (financijski problemi koji se odnose na transfer učenika i profesora).

Na samom su kraju sastanka lanolin projektnoga tima podijelili zaduženja oko pripreme i obilježavanja Erasmus dana u našoj školi.

Wordpress Gallery Plugin Free

PREZENTACIJSKE VJEŠTINE ZA UČENIKE – SUDIONIKE ERASMUS PROJEKATA

9. rujna 2022. g. u našoj je školi održano predavanje i radionica na temu Prezentacijske vještine za učenike – sudionike Erasmus projekata kako bi unaprijedili svoje prezentacijske vještine za sljedeća putovanja u sklopu projekata te na najbolji način predstavili svoju školu i sebe. Predavanje i radionicu u trajanju od 90 minuta održale su nastavnice Kristina Najcer Bračevac i Monika Markota.

Tijekom predavanja nastavnice su pomoću prezentacije prenijele svoje znanje o tome kako i na koji se način radi prezentacija, koje se najčešće pogrješke javljaju pri izradi, kao i što primijeniti pri izradi prezentacije kako bi ona bila zanimljiva i uvjerljiva.

Isto tako, upoznali su ih s pravilima kojih se treba pridržavati pri samom prezentiranju kako bi prenijeli poruku na razumljiv način svim slušateljima te kako koristiti neverbalnu komunikaciju.

Budući da se vještine prezentiranja i javnog nastupa razvijaju vježbom i iskustvo, učenici su u drugom dijelu radionice prezentirali svoje uratke. Nakon prezentiranja, nastavnice su ukazale na pogrješke na kojima je potrebno poraditi.

Bila je to jedna zanimljiva radionica.

Wordpress Gallery Plugin Free

SASTANAK ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

U četvrtak, 21. travnja 2022., održan je koordinacijski sastanak Školskog projektnog tima. Sastanak su vodili Svjetlana Kalpić, ravnateljica škole i Krunoslav Vukelić, glavni koordinator školskih projekata.

Ravnateljica i glavni koordinator su članove Školskog projektnog tima podsjetili na važne detalje vezane uz provođenje mobilnosti i organiziranje domaćinstva, a koordinatori svakog projekta su upoznali ostale članove sa statusom projekta, odrađenih mobilnostima i preostalim događanjima vezanima uz projekt.

Zaključeno je kako su projekti izuzetno važni za život naše Škole. Učenici vole sudjelovati u aktivnostima vezanima uz projekte, a profesori vrijedno odrađuju svoja zaduženja.

Na radost učenika i profesora, Škola je ostvarila partnerstvo u dva nova projekta.

Wordpress Gallery Plugin Free

KOORDINACIJSKI SASTANAK

28. veljače 2022.

Održan je još jedan sastanak koordinatora Erasmus+ projekata Srednje škole Valpovo. Sastanku su nazočili: S. Kalpić, K. Vukelić, S. Čehić Turalija, M. Jutriša, B. Puljek, M. Markota, T. Weigand, V. Gadanec i J. Iličić.

Sastanak je vodio glavni koordinator Erasmus+ projekata u našoj školi, prof. Krunoslav Vukelić, a dnevni je red bio:

 1. Provedba Erasmus+ projekata
 2. Financijski dijelovi projekta
 3. Odabir sudionika
 4. Trenutno stanje projekata
 5. Novi projekti

SREDNJA ŠKOLA VALPOVO – DOMAĆIN ERASMUS PROJEKTA KA2 A.R.T.I.S.T.

Naša je škola bila domaćin Erasmus projekta KA2 – A.R.T.I.S.T. (Art Rallies Together Internationally with Students and Teachers) od 10. do 14. siječnja 2022. g. u sklopu kojega sudjeluju zemlje partneri: Turska, Poljska, Španjolska, Italija, Švedska i Hrvatska. Glavna je tema gotika. Koordinatori su projekta profesori Krunoslav Vukelić i Jasna Vuković.

U ovom su projektu sudjelovali i pomagali naši vrijedni učenici koji su svojim idejama doprinijeli mnogobrojnim aktivnostima, a to su Luka Vukelić, Ema Vujičić, Sara Mabić, Matea Kolesarić, Nea Pohižek, Ana Jelkić, Katarina Torjanac, Petra Cvenić, Lucija Huis, Tina Mihaljević, Ivan Matijanić, Luka Šimić, Lara Palčok, Karla Cvetković i Magdalena Friščić.

Našim smo partnerima u projektu, učenicima i njihovim profesorima organizirali brojne aktivnosti počevši od likovnih radionica pa sve do obilaska raznih kulturnih dobara i znamenitosti grada Valpova, valpovačkoga dvorca, parka, rodne kuće prosvjetitelja Matije Petra Katančića i drugih objekata.

Prvi je dan bio u znaku upoznavanja, prezentiranja i predstavljanja grada Valpova u okviru slavonske regije i Srednje škole Valpovo gdje nas je dočekala ravnateljica Svjetlana Kalpić  te smo zajednički obišli školski prostor, učionice i kabinete.  Održane su dvije likovne radionice pod vodstvom umjetnice Sabine Novoselić. Prva je tema radionice bila nadrealističko slikarstvo koje se radilo tehnikom grataž, a druga je bila vlastita interpretacija prema predlošcima poznatih svjetskih slikara kao što su Vincent van Gogh Zvjezdana noć i Suncokreti, Edvard Munch Krik i Picasso Djevojka pred ogledalom te Grant Wood kao predstavnik američke gotike. I naši su učenici održali jednu kiparsku radionicu u kojoj su gosti trebali izraditi vukovarski vodotoranj i Vučedolsku golubicu od glinamola prema trodimenzionalnom predlošku.

Osim brojnih i bogatih aktivnosti, organizirali smo i putovanje na Plitvička jezera gdje su naši gosti mogli uživati u prekrasnome zimskom ugođaju prirode i slapova. Po povratku iz Plitvica, posjetili smo Zagreb. Najviše smo se zadržali razgledavajući   neogotičku zagrebačku katedralu, stradalu u nedavnom potresu 2020., te središnjega Trga bana Josipa Jelačića.

Posjetili smo Osijek, osječku konkatedralu Svetoga Petra i Pavla te glavni Trg Ante Starčevića i fontanu na kojoj nas je dočekala jedna od poznatih osječkih udruga za razvoj zajednice Kreaktiva. Obišli smo osječku Tvrđu kao posebnu kulturno-povijesnu znamenitost uz koju su vezani brojni gradski događaji. Završnu i oproštajnu večer s našim gostima, partnerima u projektu A.R.T.I.S.T. proveli smo u Baranji uz svečanu podjelu priznanja učenicima i profesorima za vrijedan rad i sudjelovanje u ovom umjetničkome projektu.

Jasna Vuković i učenici

Wordpress Gallery Plugin Free

SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

13. prosinca 2021.

Glavni je koordinator Erasmus projekata u kojima sudjeluje naša škola, prof. Krunoslav Vukelić, 13. prosinca 2021. održao sastanak sa školskim projektnim timom. Sastanku su prisustvovale profesorice T. Weigand, S. Čehić Turalija i J. Iličić. Profesorica M. Jutriša je u to vrijeme bila na mobilnosti u Rumunjskoj u sklopu projekta Kodiranje robota – jezik budućnosti te je opravdano odsutna.

Glavna je tema sastanka bila vođenje financija projekata te se sastanku priključio i voditelj računovodstva škole – Željko Srakić, bacc.oec., te je voditeljima projekata dao na uvid kompletnu financijsku dokumentaciju vezanu uz pojedini projekt. Dogovoren je način vođenja financija koji će biti pregledniji te tako omogućiti jednostavnije planiranje provođenja aktivnosti u projektu.

Iduće će razdoblje biti dosta izazovno za školski projektni tim jer su nam u rasporedu mobilnosti, ali i domaćinstva u pojedinim projektima. Provedba će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi, ali i u partnerskim zemljama. Budući ta je vrlo teško planirati iduća putovanja, u školi se ništa ne prepušta slučaju te se provode aktivnosti provedbe natječaja, planiranja mobilnosti i organiziranje domaćinstva za partnere.


BOŽIĆNA RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA A.R.T.I.S.T.

I ovaj se put u petak, 17. prosinca okupilo petnaestak učenika iz više razrednih odjela kako bi svojom kreativnošću u izradi prigodnih božićnih ukrasa, pod vodstvom umjetnice Sabine Novoselić te profesora Jasne Vuković i Krunoslava Vukelića, doprinijeli blagdanskom ugođaju učioničkoga i izvanučioničkoga školskog prostora.

Učenici tako primjenjuju različite metode poučavanja vrsta umjetnosti praktičnim i interaktivnim pristupom svakom, osobno izrađenom, ukrasnomu uratku. Razvijaju i promiču međusobno uvažavanje, upoznavanje i toleranciju razmjenjivanjem dojmova o svojim postignućima kroz timski rad.

Ovom prigodom čestitamo božićne i novogodišnje blagdane 😊!

Jasna Vuković i učenici

Wordpress Gallery Plugin Free

MOBILNOST U TURSKOJ A.R.T.I.S.T.

Učenici Srednje škole Valpovo, Matea Kolesarić iz 3. b, Katarina Torjanac, Ivan Matijanić iz 3. a i Luka Vukelić iz 4. b opće gimnazije te profesori Krunoslav Vukelić i Jasna Vuković sudjelovali su u mobilnosti Erasmus + projekta A.R.T.I.S.T. koja se odvijala u gradu Trabzonu u Turskoj od 24. do 30. listopada 2021. Osim Hrvatske, u projektu sudjeluju Turska, Poljska, Španjolska, Italija i Švedska.

Program je bio vrlo bogat, zanimljiv, ali i zahtjevan. Prvi smo dan upoznali školu domaćina koja obrazuje djevojke za različite umjetničke i obrtničke programe. Također, učenici su u konferencijskoj sali predstavili svoje zemlje, gradove i škole iz kojih su došli. Popodnevni su sati bili rezervirani za obilazak grada Trabzona koji je nastao na tzv. povijesnom Putu svile i oduvijek je bio sjedištem brojnih naroda sa svojom religijom, jezicima i kulturom. Ima oko 450 000 stanovnika i nalazi se na krajnjem sjeveroistoku Turske, na obali Crnoga mora. Drugi i treći dan bili su u znaku „dana umjetnosti“ kada su se učenici okušali u raznim likovnim tehnikama oslikavanja gipsanih figura u obliku šipka (nara) i oslikavanju majica tehnikom Ebru. Posjetili smo mjesto i špilju Cal koja se smatra drugom najdužom pećinom na svijetu te izletište, poznato po očuvanoj prirodi i jezeru, Uzungol. Predzadnjega je dana posebno atraktivan bio obilazak jednoga od najstarijih manastira na svijetu, a to je Sumela manastir koji je izgrađen na stijenama brda iznad provalije na visini od 1200 m nadmorske visine. Došao je i dan oproštanja i rastanka kada smo svi dobili certifikate za sudjelovanje u ovome programu, međusobno se pozdravili i zaželjeli sretan put do idućega susreta u jednoj od sudionica zemalja u projektu.

Ideja je i cilj projekta poticati i motivirati učenike za korištenje umjetnosti kao sredstva društvenoga, kulturnoga, ekonomskoga, političkoga i povijesnoga znanja o svojoj zemlji, kao i o partnerskim zemljama, kako bi razvijali umjetničke vještine, kreativnost i komunikaciju kroz različite aktivnosti timskoga rada.

Jasna Vuković i učenici

Wordpress Gallery Plugin Free

 


SASTANAK ČLANOVA ŠKOLSKOG PROJEKTNOG TIMA

1. listopada 2021.

Školski se projektni tim okupio na još jednom zajedničkom sastanku. Sastanak je sazvala  ravnateljica Svjetlana Kalpić s ciljem podnošenja izvješća o učinjenim koracima u projektima u kojima sudjeluju učenici i profesori naše škole.

Na sastanku su bile koordinatorice projekata, a to su profesorice Marija Jutriša, Silvija Čehić Turalija, Tihana Weigand, Jasna Iličić, pedagoginje Zdenka Lončarić i Nina Huterer. Na dnevnom su redu bile trenutne aktivnosti u projektima i planovi za buduće razdoblje.  Glavni koordinator za projekte naše škole, profesor Krunoslav Vukelić, nije sudjelovao na sastanku jer je u to vrijeme sudjelovao na koordinacijskom sastanku projekta RCK Slavonika 5.1. 

Budući da su se projekti aktivirali početkom ove školske godine, naša je škola već odradila određene aktivnosti:

 • domaćinstvo i mobilnost (Portugal) u projektu Kodiranje robota- jezik budućnosti,
 • mobilnost (Poljska) u projektu A.R.T.I.S.T.,
 • mobilnost (Poljska) u projektu Susret tehnologije i kulturnog nasljeđa.

Krajem listopada su u planu dvije aktivnosti:

 • domaćinstvo u projektu Robotika i etika,
 • mobilnost (Turska) u projektu A.R.T.I.S.T.

Pred profesorima koji su uključeni u projekte je dosta aktivnosti u narednom razdoblju. Radi se na prikupljanju interesa učenika za projekte, provođenju natječaja i pripremi učenika za mobilnosti.

Wordpress Gallery Plugin Free

PROJEKTNE RADIONICE U SREDNJOJ ŠKOLI VALPOVO

Krajem rujna 2021. godine u našoj su Školi započele radionice povodom novog projekta pod nazivom A.R.T.I.S.T. (Art Rallies Together Internationally with Students and Teachers, u značenju: Zajednički međunarodni umjetnički susreti s učenicima i nastavnicima) u sklopu EU projekata Erasmus + u koordinaciji prof. Krunoslava Vukelića. Budući da svaki odlazak učenika na mobilnost, ovaj put u Tursku, zahtijeva određene pripreme, tom prigodom naši su učenici ostvarili zanimljive uratke na likovnim radionicama pod vodstvom umjetnice Sabine Novoselić.

Prvoga su tjedna na radionici učenici imali zadatak olovkom nacrtati i osjenčati ono što je bilo postavljeno ispred njih kako bi se postigao realistički crtež. Druga je radionica bila u znaku perceptivne umjetnosti tehnikom olovke i rapidografa (set crtaćega pribora). Učenici su imali zadatak nacrtati dječju sobu prema određenim smjernicama. Treća je radionica pod nazivom „20 stoljeće u stilu gotike“ na kojoj su učenici crtali ugljenim štapićima prema predlošku umjetničke slike Ples poznatog francuskoga slikara Henrija Matissea, i to u gotičkom stilu.

Cilj je navedenih radionica ovladati tzv. monokromatskim tehnikama (olovka, ugljen, tuš, rapidograf) kako bi učenici shvatili odnos sjene i svjetla te postizanje kontrasta, a potom ovladati i kromatskim tehnikama, tj. bojama.

Učenici na taj način razvijaju kreativnost, komunikaciju i promicanje timskoga rada u umjetnosti kao sredstvu društvenoga, kulturnoga, ekonomskoga i povijesnoga znanja o svojoj, kao i o drugim zemljama partnerima u projektu.

Njihove uratke možete vidjeti u galeriji uradaka (ovdje).

Jasna Vuković i učenici

 

Učenički osvrt: “Do sada smo imali tri radionice tijekom kojih smo se upoznali s različitim tehnikama crtanja i slikanja. Prvo smo započeli s crtanjem olovkom. Prva je radionica bila svojevrsna selekcija za putovanje u Tursku. Tehnika se učenicima iznimno svidjela i na odličan su način pokazali da uz malo t

ruda i strpljenja, svaki rad može biti jedinstven. Na drugoj smo se radionici bavili tehnikom olovke i rapidografa s ciljem razvijanja percepcije. Radionica je prošla bolje od očekivanog. Naša nas je mentorica upoznala kako se koristi određeni pribor za crtanje i  kako se pravilno s njime služiti. Na zadnjoj smo radionici crtali ugljenom prema slikovnom predlošku.  Radionica je bila malo zahtjevnija, no pronašli smo način da i ovoga puta naši radovi budu posebni i jedinstveni. Uz podršku naše mentorice i ostalih profesora koji nam otvaraju put da izrazimo svoju kreativnost, otvoren nam je put i da svojom kreativnošću proputujemo svijet.”

Matea Kolesarić, 3. b OG

 

Wordpress Gallery Plugin Free

PRIPREMA UČENIKA ZA ODLAZAK U TURSKU

Svaki odlazak učenika na mobilnost zahtijeva određene pripreme. Tako se naši učenici vrijedno pripremaju za odlazan u Tursku u sklopu projekta A.R.T.I.S.T.

Angažirali smo našu bivšu učenicu Sabinu Novoselić, samouku slikaricu s već nekoliko održanih izložbi. Sabina je započela s priprema sa 8 učenika koji su se prijavili na natječaj. Cilj je priprema ovladati osnovnim tehnikama crtanja i slikanja kako bi naši učenici mogli sudjelovati na radionicama koje zahtijevaju likovno kreativno izražavanje.

 

Učenici će boraviti u Turskoj od 25. – 29. listopada s nastavnicom Jasnom Vuković i nastavnikom Krunoslavom Vukelićem.


PRVA MOBILNOST U GLIWICAMA

Projekt uključuje 6 partnera iz 5 zemalja s nositeljem iz grada Gliwice, Poljska. Radi se o srednjoj školi za vizualne umjetnosti, a u projekt smo pozvani od strane turskog partnera iz grada Trabzon, domaćina sljedeće mobilnosti.

Prvi trodnevni TPM sastanak je bio u Gliwicama 23.- 25.8.2021. gdje smo se upoznali s partnerima. Ispred škole bili su Krunoslav Vukelić, koordinator projekta te nastavnik Zoran Marković. Partneri su vrlo raznoliki: od škole u Leonu, Španjolska koji ima djecu od 4 -19 godina, preko isključivo ženske škole sa nebrojeno puno programa u Turskoj, preko škole u Gdansku koja je vrlo iskusna u EU projektima, ali prvi puta ovom području, kao i mi pa do galerije u Švedskoj gdje bi se trebala održati zadnja mobilnost – izložba radova nastalih tijekom projekta.

Između ostalih, osnovna je tema sastanka prve mobilnosti bila detaljno dogovoriti i razraditi planirane projektne aktivnosti te način pripreme učenika i nastavnika. Kao nužne aktivnosti između mobilnosti predviđeno je da svaka škola ili institucija – partner pripremi minimalno 2 nastavnika i 4 učenika kroz razne radionice/tečajeve u ovladavanju raznim tehnikama crtanja, slikanja, fotografije itd.

Koordinator projekta: Krunoslav Vukelić, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free