ERASMUS+ KA2 “MEETING OF TECHNOLOGY AND CULTURAL HERITAGE” ITALY – ROME, LANCIANO (3. – 9. TRAVNJA 2022.)

ERASMUS+ KA2 “MEETING OF TECHNOLOGY AND CULTURAL HERITAGE” ITALY – ROME, LANCIANO (3. – 9. TRAVNJA 2022.)

6. svibnja 2022.

U Erasmus+ projektu pod nazivom Meeting of Technology and Cultural Heritage sudjeluje pet zemalja partnera. Riječ je o Poljskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj i Hrvatskoj. U okviru ovoga Projekta početkom školske godine 2021./2022. provedena je mobilnost u Poljskoj. U travnju je provedena druga mobilnost, a zemlja domaćin ovoga je puta bila Italija, točnije, talijanski gradić Lanciano. Lanciano se nalazi otprilike 250 km južno od Rima, a udaljen je desetak kilometara od Jadranskoga mora tako da su naši sudionici imali priliku vidjeti i kako Jadransko more izgleda s druge (talijanske) strane. Grad Lanciano inače je poznat po prvom zabilježenom katoličkom euharistijskom čudu koje se dogodilo u 8. stoljeću. Prema predaji, redovnik koji je sumnjao u stvarnu Kristovu prisutnost u euharistiji, kada je izgovorio riječi posvećenja na misi, ustanovio je da se kruh i vino pretvaraju u meso (djelić srca) i krv.

U ovu su mobilnost bile uključene četiri učenice opće gimnazije Srednje škole Valpovo – Lana Labudović (1. razred), Mia Jelkić (2. razred) te Nea Pohižek i Ana Jelkić (3. razred). Ove su učenice svoje pravo na sudjelovanje u navedenom Projektu izborile na natječaju koji je bio raspisan za sve učenike Škole i objavljen na školskim mrežnim stranicama. U pratnji učenica putovale su i dvije profesorice – Jasna Iličić i Vesna Kajganić, obje profesorice hrvatskoga jezika.

Zadatak je ove mobilnosti bio sudjelovati na radionicama na kojima je svaka zemlja sudionica trebala predstaviti jedan svoj trg. Trgovi su oduvijek bili mjesta susreta, trgovanja, druženja, proslava… i stoga zauzimaju istaknutu ulogu u životu svakoga grada. Svaka je skupina trebala izraditi video, film ili prezentaciju kojom bi na najbolji način predstavila odabrani trg.

Naše su djevojke predstavile Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu prikazavši u svom videouratku kako se taj prostor mijenjao tijekom stoljeća te što se sve na njemu događalo, a obilježilo je hrvatsku povijest, sport i kulturu. S našim su djevojkama surađivali i predstavnici Italije, a oni su za svoju prezentaciju izabrali trg u Sienni. Osim toga, učenici su trebali pripremiti i jednu pjesmu/poemu koja predstavlja njihovu zemlju, a promovira pozitivne životne vrijednosti kao što su ljubav, prijateljstvo, zajedništvo, sreća, sloboda… Naše su učenice, uz pomoć profesorica, odabrale Himnu slobodi  Ivana Gundulića te su je na završnoj priredbi predstavile ostalim sudionicima. Ana je Himnu izgovorila na hrvatskom, a Nea na engleskom jeziku. Isto tako, za završnu su priredbu svi sudionici pripremili neku pjesmu na svom jeziku, a refrene svih pjesama otpjevali su zajedno na svečanoj završnici ovoga susreta. Na predivnom starom trgu u Lancianu svaka je skupina predstavila i svoj nacionalni ples. Naše su se djevojke tako otplesale kukunješće. Završni se program odvijao na središnjem gradskom trgu koji je toga dana bio okupan suncem te je izmamio mnoge stanovnike Lanciana da iziđu  i podrže aktivnosti u sklopu ovoga Projekta.

Osim Lanciana, svi su sudionici posjetili i vječni grad Rim koji je sve ostavio bez daha. I učenice i profesorice složile su se kako je to muzej na otvorenom i kako mu se žele ponovno vratiti. S tim su ciljem bacile novčić u čarobnu Fontanu di Trevi.

Osim spomenute fontane, uživale su u pogledu na Koloseum i Forum Romanum, posjetile baziliku Santa Maria Maggiore, poklonile se nad posljednjim počivalištem velikoga Berninija, divile se Michelangelovu Mojsiju u bazilici San Pietro in Vincoli, prošetale Španjolskim stubama, uhvatile sunčane zrake  na Piazzi Venezija, Piazzi Navona i Piazzi del Popolo, popile kavicu i pojele sladoled u prvom redu do Panteona, šetale Vatikanom, pozirale pred bazilikom San Pietro in Vaticano i na Anđeoskom mostu, slušale žubor Tibera i još mnogo toga što ne stane u jedan osvrt, ali stalo je u mobitele, srca i sjećanja naše vesele šesteročlane ekipe.

Osim Rima, za sudionike je ovoga Projekta bio organiziran i posjet ribarskom selu na talijanskoj obali Jadrana – Costa dei Trabocchi. Riječ je o ribarskom selu nedaleko od Lanciana u kojem su se svi sudionici počastili izvrsnim morskim specijalitetima. Našlo se tu i škampa i hobotnica i lignji i ribica… Za prste polizati.

Tako da se naša mala, (ali odabrana) ženska ekipa u Italiji odlično provela. Učenice i profesorice  stekle su nova prijateljstva, poboljšale svoje govorne vještine služeći se engleskim jezikom te naučile plesati poljske, turske, talijanske i grčke tradicionalne plesove i pjevati refrene njihovih pjesama.

Formalni je cilj ovoga projekta bio zbližiti tehnologiju i povijesnu baštinu različitih zemalja. Rezultat je ostvaren, a svi su sudionici naučili nešto novo i zanimljivo. Neformalni je cilj bio upoznavanje, druženje i zbližavanje novih ljudi iz pet zemalja sudionica. I taj je cilj ostvaren jer svi su se sudionici rastali tužni što odlazie i zahvalni na svemu što su u Italiji vidjeli i doživjeli.

Sve u svemu, sve su se članice naše šesteročlane ekipe jednoglasno složile kako je mobilnost u Italiji zaista bilo predivno iskustvo koje će pamtiti – zauvijek.

Wordpress Gallery Plugin Free