DRŽAVNO NATJECANJE U ŠAHU

DRŽAVNO NATJECANJE U ŠAHU

2. prosinca 2022.

Nakon velikog uspjeha na Županijskom natjecanju u šahu ( drugo mjesto ), naša ekipa djevojaka  izravno se plasirala na Državno natjecanje koje se odigralo u Poreču od 23.-25-studenoga 2022. godine. Na natjecanju je sudjelovalo 23 najbolje ekipe srednjih škola Republike Hrvatske. Organizaciju natjecanja, prijevoz, smještaj u hotel ( Molindrio 4 * ) i odlični uvjeti za igru  osigurao je Hrvatski školski športski savez.

Naše djevojke su to zaslužile pripremajući se u svoje slobodno vrijeme što u školi što u prostoru šahovskog kluba HRVATSKA ČITAONICA VALPOVO. Zahvaljujemo se članovima šahovskog kluba na podršci, pomoći i osiguranju uvjeta za pripremu, pogotovo gospodinu  Mešku  i profesorici Weigand koja je ove godine okupila učenike i učenice koji se žele baviti šahom.

Inače, natjecanje u šahu za srednje škole pokrenuto je prošle godine  kad smo okupili  mušku ekipu za koju je igrala i jedna učenica ( Lucija Popović ). Ove godine smo odlučili da ćemo na Županijsko natjecanje otići i s muškom i sa ženskom ekipom. Iskreno, nismo očekivali da ćemo ostvariti neki bolji rezultat, no uz malo sreće uspjeli smo biti drugi i otići na Državno natjecanje što je ogroman uspjeh naših učenica i našeg društva.

Prema vrijednosti igračica ( rejtingu ili skoru )  ekipa bili smo postavljeni na 20 mjesto ( u većini ekipa su učenice koje aktivno sudjeluju na šahovskim natjecanjima i imaju određeni broj bodova  što naše djevojke nemaju ). Znali smo da će svaka utakmica biti teška borba što se i obistinilo.

Na kraju natjecanja naša ekipa zauzela je 20 mjesto ( nažalost, malo slabije su odigrale zadnje kolo, doživjele poraz što ih je sa 13 mjesta „bacilo“ na 20-to ). Naravno da smo željeli biti bolje plasirani, ali u konačnici smo zadovoljni jer smo na  Državnom natjecanju ostvarili 3 pobjede, jednu neriješenu i 5 izgubljenih utakmica. Za prvo državno natjecanje sasvim solidno. Svakako moramo naglasiti izuzetno kulturno ponašanje naših učenica tijekom puta, boravka u hotelu i na samom natjecanju.

Našu ekipu predstavljale su Lucija Popović, Lucija Huis, Lara Kamba, Nina Majdenić i Gabriela Baranja.

Voditelj ekipe bio je Darko Bošnjak, prof. savjetnik.

ČESTITKA  učenicama jer se odlazak na Državno natjecanje ne događa često. Nadamo se da će ovaj njihov uspjeh potaknuti veći broj učenika da se uključe u naše sportske aktivnosti.